Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Blog » Blog » Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Építkezés vagy lakásfelújítás során mindig felmerülő dilemma a konyha és annak a kapcsolata a többi térrel. Régebben nem volt kérdés, hogy külön helyiségben helyezzük el, azonban manapság egyre nagyobb teret hódít magának az amerikai konyhás nappali elrendezés. Valóban olyan hasznos az egybenyitott tér? Milyen előnyökkel jár, ha a két helyiség egy légtérben helyezkedik el? Mi szól mellette és mi szól ellene, ha a nyitott koncepció mellett döntünk?

amerikai konyhás nappali
Kép: My Domaine

Mi az amerikai konyhás nappali?

Az amerikai konyha árulkodó elnevezése származására utal. Az Amerikai Egyesült Államokból indult útnak az a koncepció, miszerint a hagyományos, négy fallal körülvett helyiség helyett a konyha a nappalival vagy az étkezővel egy légtérben kapjon helyet. A terek közti vizuális elválasztást általában pulttal vagy önálló konyhaszigettel szokták megoldani. Ez az elrendezés mára meghódította a világot, az utóbbi évtizedekben itthon/hazánkban is egyre népszerűbbé vált.

Mik az előnyei az amerikai konyhás nappalinak?

Nézzük, hogy miért előnyös egy amerikai konyhás nappali:

1.Könnyű kommunikáció

A nyitott elrendezésnek megvan az a nagy előnye, hogy amíg a konyhában sürög-forog valaki, addig sem marad ki a társaságból. A társalgásnak nem szabnak gátat a falak így könnyebb a kommunikáció, sőt az étel elkészítése akár közösségi élménnyé is válhat, ami által a házigazda is felszabadultabban élvezheti a vendéglátást.

2.Tágas elrendezés

Az amerikai konyhás nappalival optikailag növelhetjük a rendelkezésünkre álló teret. A falak hiánya megszünteti a tagoltságot, ezáltal légiesebbé és könnyedebbé téve a helyiséget. A mindennapokat is megkönnyíti, hogy a legforgalmasabb helyek esetében nem kell folyton ajtókon átverekednünk magunkat.

Amerikai konyhás nappali elrendezése
Kép: Archify

3.Még több fény

A falak nem csak szeparálnak, de a legtöbb esetben a fény terjedésének is gátat szabnak, ezáltal sötétebbé téve a körülölelt helyiségeket. Az egybenyitott tér esetén a fény sokkal szabadabban terjedhet, így olyan pontokat is világosabbá tehet, ahol leválasztott terület esetén erre nem lenne lehetőség.

4.Tisztaság

A rend és tisztaság tekintetében az amerikai konyha egyben áldás és átok. Pozitív szemszögből megközelítve inkább előnyünkre fordítható tulajdonság, hogy minden látszik, ami a konyhában elöl marad. A mosatlan edényeket, a bevásárlás és főzés maradványait célszerű mielőbb eltüntetni, ha erre rá tudjuk venni magunkat, akkor mindig rendezett környezet fogad minket.

Amerikai konyhás nappali - tisztaság
Kép: MI Homes

5.Átláthatóság

Gyermekek vagy felügyeletre szoruló hozzátartozók esetén kimondottan előnyös, ha a konyhában ténykedve is szemmel tudjuk tartani azt, aki a nappaliban tartózkodik. Természetesen nem csak az őr pozíció miatt lehet hasznos, hanem könnyebb például segíteni a gyerekeknek leckét írni amíg vacsorát készítünk vagy kreatív délutánt tartani a konyhaszigetnél, ahol a festékes és ragasztós baleseteknél gyorsan jól jöhet a mosogató közelsége.

Milyen hátrányai vannak az amerikai konyhás nappalinak?

Most pedig nézzük meg a hátrányokat is:

1.Hangzavar

Főzni ritkán, mosogatni sosem lehet csendesen. Az étel készítése általában hanggal jár, hol az előkészítés és aprítás, hol a serpenyőből kiszűrődő sercegés miatt. Amint megkezdjük a főzés utáni takarítást ismét zajongunk.

A mosogatás során csörömpölnek a tányérok és evőeszközök, amire gondolhatnánk, hogy megoldás a mosogatógép.

Az igazság viszont az, hogy nagyon előrelátónak kell lennünk és megfontoltan kell vásárolnunk, hogy olyan mosogatógépet tegyünk a konyhába, ami szinte semmi zajt nem bocsát ki. Ezeknek a hangoknak a kavalkádja sajnos gyakran zavaró lehet annak, aki a nappaliban tartózkodik és próbál összpontosítani valamire, vagy csak egyszerűen relaxálna. Ezzel a tényezővel számolnunk kell az amerikai konyha esetében, de ha a zajjal járó folyamatokat közösen csináljuk végig, akkor az utána következő csendes pihenőt is együtt élvezhetjük a nappaliban.

Amerikai konyhás nappali - hangzavar
Kép: Decoholic

2.Kéretlen szagok

Elsőre azt gondolnánk, hogy ki ne szeretné a főzéssel járó illatokat? Mind szeretjük, de csak addig amíg végzünk az étkezéssel. Amikor órákig vagy napokig nem akar eltűnni a nappaliból a pörkölt vagy szalonna szaga, akkor már kimondottan bosszantó tud lenni, hogy a nappali is a konyha része. Ennek megelőzése érdekében gondoskodjunk a megfelelő keresztszellőzésről és fordítsunk figyelmet a páraelszívó kiválasztására konyhánk megtervezésénél.

3.Privát szféra hiánya

Megesik az a helyzet, hogy két ember, akik egy háztartásban élnek, merőben más elképzeléssel bírnak egy vasárnap délután kellemes eltöltésével kapcsolatban. Van, aki mondjuk a kanapén lazítana és megnézne egy filmet és van, aki pedig a kedvenc video blogjáról próbálna ki egy új receptet. Ebben a szituációban egy amerikai konyhás nappali esetén mindkét fél zavarja a másikat a tevékenységben való elmélyülésben. Természetesen kiküszöbölhetjük ezt egy kis kompromisszummal és előre tervezéssel, hogy végül mindenki jól járjon egy légtéren belül.

Amerikai konyhás nappali - privát szféra
Kép: Homedit

Milyen élethelyzetben érdemes amerikai konyhás nappali mellett dönteni?

Egy kis lakás esetében érdemes megfontolni az amerikai konyhás nappali kialakítását. Sok esetben a kis alapterületű lakásokban – főleg, ha leválasztott ingatlanról van szó – aránytalanok a helyiségek méretei. Azzal, hogy a konyhát a nagyobb területtel rendelkező nappaliba pozícionáljuk, rengeteg helyet szabadíthatunk fel az eddigi konyha helyén. Egy kis szerencsével akár plusz szobához is juthatunk ezzel a döntéssel. Az arányosítás mellett a falak számának csökkentésével tágasabbá is tehetünk egy kis lakást.
Amikor gyerekek vannak a háznál jó, ha szemmel tudjuk tartani őket és akkor is tudunk velük kommunikálni miközben éppen eleséget készítünk nekik.
Kisebb alapterületű nappali esetén hasznos lehet egybenyitni a konyhával, ezzel területet nyerhetünk és tágasabb teret kapunk végeredményül. Sok esetben egy fal elbontásával nyert felület helyet adhat például az étkezőnek.

Amerikai konyhás nappali
Kép: Homedit

Milyen bútorokkal, ötletekkel lehet praktikusan kialakítani az amerikai konyhás nappalit?

Mivel közös térben helyezkedik el a nappali és a konyha, igyekezzünk összehangolni a két egység bútorzatát a színekkel és felhasznált anyagokkal. A tereket összekapcsolhatjuk egy konyhaszigettel vagy félszigettel, ami a konyha felől tároló helyet és munkafelületet ad, míg a nappali felől extra ülőhelyeket.

Amennyiben a hely engedi, helyezzük el térben a kanapét, így minden irányból megközelíthető lesz és légiesebb lesz az összhatás, olyan hatása lesz, mintha lebegne a szobában.


Kis lakás esetében a félsziget parapetfalként is funkcionálhat, ami fogadó felületet adhat a kanapénk hátoldalának. Ezzel a szemközti falon helyet nyerhetünk szekrényeknek és a TV-nek.

Abban az esetben, ha szeretnénk néha elszeparálni a konyhát viszont alapvetően az egybenyitott tereket preferáljuk, megoldás lehet egy mobilfal, ami szükség esetén leválaszthatja a konyhát, de a mindennapokban elhúzva biztosítja a tágas teret.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?

Mi az a home staging? Mi a célja? Kinek előnyös?

Mit jelent az, hogy home staging? Mi a célja, és miben tér el a lakberendezéstől? Mennyibe kerül, kinek éri meg beruháznia erre a szolgáltatásra?