üzletünkben légkondicionáló berendezés működik

Belsőépítész, lakberendező vagy enteriőr stylist? Ki mivel foglalkozik pontosan?

Blog » Blog » Belsőépítész, lakberendező vagy enteriőr stylist? Ki mivel foglalkozik pontosan?

Otthonunk vagy vállalkozásunk tereinek átalakítása előtt megannyi részletet kell átgondolnunk, amiben egy szakértő tudása hatalmas segítség lehet számunkra. Amikor az elhatározás már megvan, hogy megbízunk valakit a felújítás lebonyolításával, felmerül a következő kérdés: Ki a legalkalmasabb erre, kit kérjünk fel belsőépítészt, lakberendezőt vagy enteriőr stylistot? Vegyük sorra, hogy az elsőre azonosnak tűnő szakmák között milyen különbségek vannak valójában!

Belsőépítész, lakberendező vagy enteriőr stylist? Ki mivel foglalkozik pontosan?
Kép: Image by gpointstudio on Freepik

Mi egy belsőépítész feladata?

A belsőépítész funkcionális és esztétikus tereket tervez a megrendelő igényeit és költségkeretét szem előtt tartva. Felkérhetjük otthonunk, irodánk vagy üzletünk átalakítására, csinosítására is. Sőt nagyobb volumenű projektek tervezésénél és megvalósításánál is számíthatunk a közreműködésére.  Komplex belsőépítészeti terveket készíthet közületek, hotelek, éttermek, irodák és szórakozóhelyek számára is.

Mit tartalmaznak a belsőépítész tervek?

Az átalakításhoz szükséges valamennyi tervdokumentációt. A belsőépítész az ügyféllel történt egyeztetések és a tervek elfogadása után elkészíti a kivitelezési szakemberek részére az esetleges bontási és építési terveket. Világítási és kapcsolási tervet készít, meghatározza a víz kiállások pontos helyét a gépészeti tervben. A külcsínhez kapcsolódóan burkolatkiosztási rajzot készít, konszignációban összesítve a szükséges burkolatokat, színeket, anyagokat és mennyiségeket.

Milyen képesítése van egy belsőépítésznek?

A belsőépítész felsőoktatási kereteken belül szerzi meg szakirányú képesítését. Rendkívül komplex tudást tesz magáévá ezalatt az idő alatt, ami kiterjed alap építészeti ismeretekre, faipari, grafikai, pénzügyi és matematikai szegmensekre is.

Mihez van és mihez nincs jogosultsága egy belsőépítésznek?

A belsőépítész megnevezése is magában rejti, hogy a belső terek átalakítására specializálódott szakember, nem tervez teljes épületet, mint az építész. A funkcionalitást és esztétikumot egyaránt szem előtt tartva formál át tereket, akár szerkezeti átalakítással egybekötve. A belsőépítészek később gyakran szakosodnak különböző funkciójú belső terek megtervezésére, ezért érdemes olyan profillal rendelkező tervezőt keresnünk, akinek abban van tapasztalata, ami a mi projektünkhöz szükséges.

Mivel foglalkozik egy belsőépítész?
Kép: Behance.net – Boryana Ilieva

Milyen képességek szükségesek ehhez a munkához?

Komplex tevékenysége a belsőépítésztől összetett gondolkodásmódot követel. Munkája során egyszerre testesít meg olykor egy matematikust, máskor pedig egy művészt, ami folyamatos váltogatást jelent a két agyfélteke használata között. Már az érettségit követő felvételi követelményekből is látszik, hogy a belsőépítészethez elengedhetetlen a jó rajz készség és a reál tantárgyakban való jártasság, mint a matematika és a fizika. Ezek elengedhetetlenek az építészethez kapcsolódó szakágak elsajátítása során. Ezen felül remek tér érzékelésre van szüksége, vizuális képzelőerőre és stílusérzékre, hogy lépést tudjon tartani a napról-napra változó design trendekkel. Ez azonban közel sem elegendő egy olyan szakmához, ahol emberekkel kell kommunikálnia nap mint nap. A szakmai tudás mellett kiemelten fontos a jó kommunikációs készség, a türelem és problémás helyzetek esetén a kreatív válságkezelés képessége.

Belsőépítész, lakberendező vagy enteriőr stylist? Ki mivel foglalkozik pontosan?
Kép: Image by Freepik

Mi egy lakberendező munkája?

Praktikum és esztétikum kéz a kézben. A lakberendező feladata, hogy segítsen otthonunkat úgy kialakítani, hogy az egyszerre jól használható és dekoratív legyen miközben az otthonosság érzetét sugározza.

Milyen feladatai vannak?

A tévhitekkel ellentétben többről van szó, mint bútorok tologatásáról, bevásárló körutakról és kiegészítők válogatásáról. Jobb esetben az építkezés kezdetétől vagy a lakásvásárlás után rögtön megkezdődik a közös munka a megrendelővel, így egy gördülékeny, hosszú folyamat során van lehetőség az egyéni igényekre formálni a végső összképet. A terek átalakításától, a burkolatok, anyagok és színek kiválasztásán keresztül a bútorok és dekor tárgyak véglegesítéséig minden folyamatban számíthatunk a lakberendező segítségére.

Egyre gyakrabban vesznek igénybe lakberendezőt home staging munkákhoz, melyek során egy lakás gyors és hatékony átformálását, modernizálását kérik tőle a gyorsabb és magasabb áron történő értékesítés érdekében. Ebben az esetben általában egy tisztasági festés során a falak semleges tónust kapnak, a terekbe ideiglenesen új bútorok kerülnek, vagy ha szépek a régi bútorok akkor bent maradnak a lakásban, de fontos, hogy ezek semmiképp se keltsék a zsúfoltság érzetét. A személyes tárgyak fiókokba kerülnek és friss, üde, trendi kiegészítők kerülnek a helyükre. A lakás iránt érdeklődőket sok esetben gondosan és ízlésesen megterített asztal, illatozó virágok és gyümölcskosár várják, így rögtön otthon érzik majd magukat és a lakás így könnyedén eladhatóvá válik.      

Milyen képesítés szükséges?

Középfokú oktatási rendszer keretein belül szerezhető meg a képesítés, mely a tanfolyam elvégzésével önálló szakmát ad a sikeresen végzők számára.

Mihez van és mihez nincs jogosultsága?

A lakberendező javaslatot tehet terek átalakítására míg az szerkezetileg fontos elemeket nem érint (főfal, födém, áthidaló). Készíthet gépészeti tervet a vízkiállások helyéről, lámpakiosztási- és kapcsolási tervet a szakemberek munkáját előkészítve. Burkolatkiosztási rajzot készít a kőművesek és burkolók részére. Előzetes látványterveket készít a bútorasztalosok számára egyedileg készített korpuszbútorokról, mint a konyhabútor, gardróbszekrény, média fal.

Miből áll egy tervezési folyamat?
Kép: Image by Freepik

Milyen képességek szükségesek ehhez a munkához?

A belsőépítészhez hasonlóan szükség van összetett látásmódra, hogy a praktikum és esztétikum egyaránt érvényt nyerjenek a kialakított térben. Fontos a jó térlátás és szépérzék, hogy nyomon tudja követni az aktuális divatot és egyediséget csempésszen minden enteriőrbe. Emellett a jó kommunikációs készség elengedhetetlen, hiszen egyeztetni kell a ügyféllel és a kivitelezővel is, sőt gyakran közvetítenie kell közöttük.

Mi a különbség a lakberendező és a belsőépítész között?

A fő különbség, hogy a belsőépítész felsőfokú végzettséggel rendelkezik és statikai átalakításokat is tervezhet az átalakítandó terekben. Szélesebb spektrumú ismeretei vannak az építészet, jogszabályok és gépészet terén. A lakberendező középfokú oktatásban részesül és külső szakvélemény nélkül nem tervezhet olyan átalakítást, ami tartó falat, áthidalást vagy födémet érintene.

Belsőépítész és lakberendező árak: milyen eltérés van a kettő között?

Ahány megrendelés és ahány tervező, annyi féle díjazás lehetséges. Nehéz lenne erre korrekt és vitathatatlan választ adni, mégis annyi valószínűsíthető, hogy a magasabb képzettség és a nagyobb tapasztalati háttér mindkét szakma esetén meghatározó szempontot jelent az árajánlat kiadása során.

Otthontervezés
Kép: Image by Freepik

Mi egy enteriőr stylist munkája?

Az enteriőr stylist munkája hasonló a lakberendezők munkájának home staging részéhez. Ahogy az elnevezés is sugallja, egy divat stylisthoz hasonlóan ő is öltözteti a teret és egységes, mutatós designt ad neki.

Milyen feladatai vannak?

Legfontosabb feladata stílusosan berendezni, dekorálni egy adott teret, legyen az lakás, üzlet, bemutatótér vagy díszlet. Gondoskodik róla, például egy fotózás alkalmával, vagy filmforgatáskor, hogy a helyiség minden kis szeglete tökéletes legyen és a lehető legesztétikusabb elrendezés jelenjen meg a térben. A bútorok átmozgatásán, elrendezésén túl aprólékosan ügyel a dekorációs elemek elhelyezésére is. A cél, hogy egy fotón, filmen, kirakatként vagy bemutató standként az enteriőr a legjobb arcát mutassa a vevőnek vagy a nézőnek.

Egy díszpárna, takaró, festmény, szőnyeg, tükör – vagy bármilyen más tárgy, amelyet hangsúlyozni szeretnénk – gondosan elrendezve, az érzékeinkre hatva jelenik meg a térben. Egy-egy ilyen projekt alkalmával a tökéletes összhang a cél. A funkció gyakran háttérbe szorul és az esztétikumé lesz a főszerep.    

Milyen képesítés szükséges, hogy enteriőr stylist legyen valaki?

Felnőtt képzés keretein belül megszerezhető a tanúsítvány a tanfolyamon tett sikeres vizsgák után.

Milyen képesítés szükséges, hogy enteriőr stylist legyen valaki?
Kép: Image by Freepik

Mihez van és mihez nincs jogosultsága?

A styling fogalmából kiindulva a tér megjelenésén dolgozik, a belsőépítésszel ellentétben nem végezhet szerkezeti átalakítást és nem készít komplex átalakítási terveket sem. A meglévő tér adottságait felhasználva a stílusos megjelenés és funkcionalitás mentén haladva a megrendelő igényei szerint dekorálja a teret.

Milyen képességek szükségesek ehhez a munkához?

Akárcsak a belsőépítész vagy a lakberendező esetében fontos a térlátás és a stílusérzék és a trendek naprakész követése. Fontos, hogy ismerje a bútorokat és dekorációs tárgyakat forgalmazó üzletek teljes kínálatát, mert sokszor pár napon belül kell egy-egy enteriőrbe megtalálnia a tökéletes darabot. A jó kommunikációs készség az enteriőr stylist esetében is elengedhetetlen, hisz egy fotózás, vagy filmforgatás során számtalan szakemberrel kell egyeztetnie a részletekről.

Miben más ez, mint az előző két szakma? Hogyan tér el árban a másik kettőtől?

enteriőr stylist
Kép: Image by Freepik

Az enteriőr stylist az utolsó simításokat végzi a helyiségeken. Megbízatása rövid távú, sokszor csak egy-két napra szól, így díjazása is alacsonyabb, mint a belsőépítészé vagy a lakberendezőé.  

Mikor, milyen munkákhoz kit érdemes felkeresni?

A projekt komplexitásától és céljától függően érdemes megválasztani a megfelelő szakembert. Amennyiben az alapoktól szeretnénk újragondolni a térszervezést, gépészetet és előre láthatólag statikai kérdések is felmerülhetnek, akkor keressünk fel egy belsőépítészt. Ha csak felfrissíteni, modernizálni szeretnénk a lakásunkat és kisebb átalakításokat tervezünk, akkor a lakberendező a tökéletes választás. Abban az esetben, ha csak egy pár napos térrendezési projekthez keresünk szakértő segítséget, akkor bátran kérjük egy enteriőr stylist segítségét.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?