8 szempont, amit a bútorkárpit anyagok kiválasztásánál mérlegelni kell

Blog » Blog » 8 szempont, amit a bútorkárpit anyagok kiválasztásánál mérlegelni kell
Bútorkárpit

Kép: ASTE

Teljesen mindegy, hogy régi kedvenc kanapénkat, fotelünket szeretnénk átkárpitoztatni, vagy egy új bútor vásárlása során merül fel ez a kérdés, néhány fontos szempontot mindenképpen gondoljunk át a bútorkárpit anyagok kiválasztása során.
A választásnál tartsuk szem előtt, hogy lakásunkban a kárpitozott bútorok extra igénybevételnek vannak kitéve, hiszen egy kanapén, vagy széken ülve átlagosan 3-4 órát töltünk naponta, sőt ágyban fekve ennek kb. a dupláját. Mivel ez éves szinten 1500-3000 óra intenzív használatot jelent, így a kiválasztott kárpitanyagnak nem csak esztétikusnak, hanem extrém strapabírónak is kell lennie. Jó hír, hogy a gyártók a forgalomba hozatal előtt gondosan tesztelik a kárpitanyagokat és a kapott eredményeket a szövetmintákon is feltüntetik. Ezek az adatok rengeteget segíthetnek a választásnál, hiszen pontos információt kapunk arról, hogy a nekünk tetsző kárpitanyag, milyen összetételű, mennyire kopásálló, hogyan tisztítható, hajlamos-e a hullámosodásra, ill. ellenáll-e a pl. napsütésnek.

Milyen bútorkárpit anyagok vannak?

A bútorkárpit anyagok a felhasznált alapanyagok szerint többféle csoportba sorolhatók.

A természetes szálösszetételű kárpitanyagok közül legkedveltebbek a pamut, a len és a gyapjú. Ezek a szövetek a melegség, otthonosság érzetét keltik, kellemes tapintásúak, de tisztíthatóság és élettartam tekintetében sok esetben alulmaradnak a versenyben a műszálas szövetekkel szemben. A szintetikus szövetek nem csak könnyen kezelhetők és strapabírók, hanem általában az áruk is kedvezőbb.
Ha nem szeretnénk lemondani a természetes hatásról, de fontos a szövet könnyű kezelhetősége és magas kopásállósága is, akkor jó alternatívát jelenthetnek a kevert szálas szövetek, hiszen ezek mindkét szövet típus előnyös tulajdonságait egyesítik.

Az utóbbi évek abszolút favoritjai a mikroszálas kárpitanyagok, melyek nagyon sokféle változatban kaphatók. Nem csak rendkívüli puhaságukkal, hanem könnyű kezelhetőségükkel és kiváló formatartásukkal is kitűnnek a többi szövet típus közül. További érv a mikroszálas kárpitanyag mellett, hogy egyáltalán nem hajlamos a bolyhosodásra!

Extra tipp: Ha különleges, egyedi hatást szeretnénk elérni, akkor bátran válasszunk bársony kárpitanyagot, hiszen ezek között is szép számban találunk nagyon előnyös tulajdonságokkal rendelkező, könnyen tisztán tartható, tartós változatokat.

Bársony kárpit anyag

Kép: ASTE

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a bútorkárpit anyagok kiválasztásánál?

Vegyük sorra, hogy milyen szempontokra kell figyelni amikor bútorkárpit anyagot választunk:

1. Hogyan válasszunk a lakás stílusához illő kárpitot?

A kárpitanyag választásnál ügyeljünk arra, hogy illeszkedjen a lakásban lévő bútorok, szőnyegek, függönyök stílusához, de legfőképp az elképzelésünkhöz, egyéniségünkhöz.
Ha a bohém, vagány, egyedi otthonról álmodunk akkor a legjobb, ha érdekes színű, struktúrájú és mintájú kárpitanyagot választunk. Az állat és növényminták például nagyon divatosak és igazán extrém hatást keltenek. A skandináv minimalizmus rajongói hatalmas választékot találnak a visszafogott bézs és szürke érdekes árnyalataiban a kellemes textúrájú és egyszerűbb szövési technikával készülő kárpitanyagok között. A vintage stílus szerelmesei választhatnak romantikus virág mintás kárpitanyagot.

Mire kell figyelni a bútorkárpit anyagok kiválasztása során?

Kép: ASTE

2. Milyen szempontok érvényesüljenek a szín kiválasztásánál?

A bútorkárpit színe éppen olyan fontos, mint a struktúrája. A szövet színének kiválasztásakor az elsődleges szempont természetesen az ízlésünk. Fontos, hogy olyan színekkel vegyük körül magunkat, amelyeket szeretünk és amelyek közelében jól érezzük magunkat. De mérlegelnünk kell azt is, hogy a kiválasztott szövetszín passzol-e a belső terek, bútorok, padló és a falak színéhez.

Jó választás, ha a nagyobb méretű, L vagy U alakú kanapé összeállításokhoz inkább pasztell, kevésbé domináns árnyalatot választunk és a fotelek, puffok, díszpárnák kapnak élénkebb, különlegesebb kárpitot.

A kisebb darabok esetében bátran válasszunk mintás, merész szöveteket, mert nagyon fel tudják dobni a szoba hangulatát. A megfelelő szövet szín kiválasztásánál döntő szempont az is, hogy kik, és milyen intenzitással használják majd a kárpitozott bútorokat. Általános szabály, hogy ha kisgyermekeink vagy háziállataink vannak ne válasszunk nagyon világos színt, mert minél világosabb a bútorszövet, annál érzékenyebb és a foltok, állatszőr is jobban látszik rajta.

3. Melyik bútorhoz milyen bútorkárpit illik?

A hagyományos, antik bútorokhoz legjobban a klasszikus mintájú bútorszövetek illenek, ezek általában jacquard technológiával készülnek. A minták nagyon változatosak, hiszen a barokk, biedermeier, empire, az Art Deco vagy a szecessziós kárpitszövetek esetében teljesen eltérő motívum világgal találkozunk. Azt javasoljuk, hogy az antik bútorok felújítása esetén keressünk az eredetihez hasonló kárpitanyagot.
A modern vonalvezetésű, minimál stílusú bútoroknál választhatunk szövött vagy nyomott mintájú kárpitanyagot is. A nyomott mintás szövetek óriási mintaválasztékban kaphatók, ezek között találunk igazán extrém, merész változatokat is. Ezeknél a bútoroknál nincs megkötve a kezünk, szabadon válogathatunk, a színek, minták és anyagtípusok között.

Különböző kárpit anyagok

Kép: Novo Home / MobilaDalin

4. Milyen mintája legyen a bútorkárpit anyagnak?

A bútorkárpitok mintaválasztéka szinte végtelen. Azt javasoljuk, hogy a mintaválasztásnál elsősorban azt vegyük figyelembe, hogy milyen karakterű bútort szeretnénk kárpitozni az adott szövettel.

A klasszikus, antik bútorokon a korabeli minták mutatnak legjobban. Ezeknél a bútoroknál, ha lehet ne válasszunk stílusidegen bútorkárpitot, hanem maradjunk a barokk, a biedermeier, art deco, szecessziós stb. motívumok mellett. Ezeknél a szöveteknél nagy hangsúlyt kapnak a színek. A klasszikus bordó, zöld, kék, sárga mellett a pasztell bézs és szürke árnyalatok is megjennek a választékban.

A modern bútorok esetében az utóbbi 10-15 évben a mintás kárpitanyagok háttérbe szorultak az egyszínű, üni változattokkal szemben. A minták itt már jellemzően kisebb felületeken jelennek meg, a kanapék esetében inkább csak hátpárnákon, ezen kívül székeken, foteleken, puffokon és ágy háttámlákon. Gyakran kombináljuk őket egyszínű szövetekkel, így a legtöbb bútorkárpit típus esetében a mintás változatok mellett megtaláljuk a hozzájuk színben tökéletesen passzoló egyszínű szöveteket is. A legdivatosabbak a geometrikus és absztrakt szövetek, a kockás, csíkos, és tyúkláb minták. De ne feledkezzünk el a levél, dzsungel, inda és virág mintákról sem, hiszen ezek is nagyon népszerűek.

Melyek a legdivatosabb kárpit anyagok?

Kép: ASTE

5. Miért fontos a tisztíthatóság?

A bútorkárpit könnyű tisztíthatósága szinte első helyen szerepel a választáskor a kritériumok listáján. Ez mindenki számára fontos szempont, hiszen senki nem szeretne egy véletlen balesetet követően évekig vörösbor foltos kanapén ülni a nappaliban.

A gyerekek és a háziállatok is nagyon gyorsan ellenőrizhetik, hogy a választott szövet megfelel és alkalmas-e az igénybevételnek az adott házban. Ahhoz, hogy megelőzhessük, hogy ez az ellenőrzés a bútorkárpit cseréjével járjon az a legjobb, ha olyan anyagot választunk, amely képes ellenállni az eleven gyerekek őrült ötleteinek és az állatok éles karmainak is. Nagyon jó hír, hogy léteznek már ilyen szövetek! Ezek nem csak tartósnak és karcállók de nagyon egyszerűen tisztíthatók is. Az Easy Clean bútorszövetek például olyan bevonatot kapnak melyről a szennyeződések könnyen leperegnek és egyszerűen eltávolíthatók. A valódi Aqua Clean kárpit pedig a tisztíthatóság csúcsa, ezekről a szövetekről a szennyeződések 99%-a egyszerűen, egy nedves ruha segítségével eltávolítható, így nem kell már félnünk a vörösbor, ketchup, vagy csoki foltoktól a kanapén.

Aqua Clean kárpit

Kép: Aqua Clean

6. Mérjük fel, hogy miket kell kibírnia a kárpitnak?

A kárpitanyag mintákon nagyon sok olyan információt megtalálunk, amelyek segítségével eldönthetjük, hogy a mi használati szokásainkhoz melyik szövet lesz a legmegfelelőbb. A legfontosabb mérőszám a Martindale érték, ez a szövet kopásállósági mutatója. Minél magasabb ez a szám, annál strapabíróbb, ellenállóbb a szövet. Általánosságban elmondhatjuk, hogy normál, lakossági használat esetén se válasszunk 20.000-es érték alatti szövetet. Nagyobb igénybevételnek kitett, rendszeres használatban lévő bútorokra ajánlatott az 50-100.000 Martindale értékkel rendelkező szövet.

Arról például, hogy mennyire ellenálló egy szövet a napfénnyel szemben, a fényállósági mutatóból tájékozódhatunk. De ezen kívül is sok mutatószám segít bennünket a döntésben, a bútorszöveten lévő leírásból kaphatunk információt a pl. bolyhosodásra való hajlamról, a nyúlékonyságról, a dörzsállóságról is. Döntés előtt mindenképpen nézzük meg ezeket az adatokat.

Mennyire kell tartósnak lennie egy kárpitnak?

Kép: Image by Freepik

7. Fontos, hogy a lakók életstílusához választjuk a kárpit anyagot.

Nem mindegy, hogy reprezentatív céllal egy irodába, vagy családunk nappalijába szeretnénk bútorkárpitot választani és az sem mindegy, hogy a kárpitszövet egy mindennap használt székre, vagy egy ágy háttámlájára kerül. Fontos tanács, hogy érzékenyebb anyagokat csak olyan felületekre használjunk, amelyek ritkán és kisebb igénybevételnek vannak kitéve, így sok későbbi bosszúságból kímélhetjük meg magunkat.

8. Miért érdemes szakembert bevonni a bútorkárpit anyagok kiválasztásánál?

Egy szaküzletben általában több ezer féle bútorkárpit között válogathatunk, ezért egy laikus számára nem egyszerű a döntés. Általában hosszú évekre választunk kárpitanyagot, ezért az üzletben érdemes az eladók szakszerű segítségét kérnünk, mert nem csak a szín, stílus, szövési technika tekintetében tudnak jó tanácsot adni, hanem ismerik a szövetek használati tulajdonságait is.

Ha a bútorkárpit használatot egy teljes lakásban szeretnénk tökéletesen összehangolni, akkor érdemes lakberendező segítségét is kérni a tökéletes végeredmény elérésének érdekében.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?