Eklektika, eklektikus stílus a lakberendezésben: mit jelent, milyen jellemzői vannak?

Blog » Blog » Eklektika, eklektikus stílus a lakberendezésben: mit jelent, milyen jellemzői vannak?

Az eklektikus stílus sokak számára kusza és összezavaró lehet, mindemellett impulzív és extravagáns megjelenést hordoz magában. Első ránézésre azt gondolhatnánk egy eklektikus enteriőr láttán, hogy megalkotója nem tudott dönteni vagy nem sokat gondolkodott mit-mivel párosítson a szobában. Aztán ahogyan lassan feldolgozzuk az összképet és meglátjuk a részleteket rájövünk, hogy nagyon is átgondolt és összeszedett kompozíció tárul elénk, majd azon kapjuk magunkat, hogy minden darab történetére kíváncsiak vagyunk. Vegyük át mi is maga az eklektika és mik a fortélyok a megfelelő hatás elérésére.

Eklektika, eklektikus stílus a lakberendezésben: mit jelent, milyen jellemzői vannak?
Kép: Pinterest

Mi az eklektika jelentése? 

Az eklektika különböző korok és stílusok jegyeinek együttes alkalmazását jelenti. Maga az eklektika szó a görög eklégó (válogatni) szótövű eklektikosz szóból ered, melynek jelentése: kiválasztani a legjobbat. Egyedisége, a többi határozott, jegyekkel rendelkező stílussal ellentétben, éppen abban rejlik, hogy mesterien kombinálja az eltérő irányzatok hangsúlyos elemeit. Annak ellenére, hogy akkoriban inkább negatív fennhanggal fémjelezték, mára inkább az egyediséget jelképezi és az építészet helyett inkább a lakberendezésben kapott fontos szerepet.

Honnan ered az eklektikus stílus?

Eleinte leginkább a 19. századi építészetben volt használatos fogalom, mikor a historizmus időszakában régmúlt korok jegyeit emelték be új épületek megépítése során. Előszeretettel alkalmazták a barokk, a gótika, a reneszánsz és bizánci stílus elemeit az új technológiák adta lehetőségekkel kombinálva a kivitelezést.

Hogyan jelenik meg az eklektikus stílus a lakberendezésben? Mik az alapszabályai?

Mikor szóba kerül az eklektikus stílus elsőre sokunknak kusza, túldíszített, extravagáns terek jutnak eszünkbe, azonban ez egy sarkított kép, hiszen minden eklektikus, ami nem a tiszta stílust képviseli. A tiszta stílus fogalma abban rejlik, hogy egy adott térben egyetlen, jól beazonosítható stílus elemei jelennek meg. Nehezen megvalósítható és rendkívül kötött enteriőrt létrehozva ezáltal, melynek egyetlen oda nem illő darab is felboríthatja az egyensúlyát. Jobban belegondolva mindenkinek van olyan örökölt vagy kedvenc tárgya, aminek stílusa köré nem tervezné egész lakását, inkább beleillesztené egyéni környezetébe, megvalósítva a saját képére formált, stílusos otthon érzését.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül minden hirtelen megtetsző darabot vásároljunk össze, mert úgyis jó lesz. Az eklektika is alapos, átgondolt tervezést igényel, hogy a végeredmény kaotikus helyett harmonikus legyen majd. Vegyünk át néhány alapelvet, melyek segítségével könnyebben megtalálhatjuk a megfelelő irányt az eklektika útvesztőjében.

Alkalmazzunk egységes színpalettát

Előzetesen foglalkoztunk már a harmonikus, összeillő színkombinációkkal, melyek jelen esetben is segítségünkre lehetnek. Attól, hogy a stílusok keverednek még lehet egységet teremteni a színekkel. Válasszuk ki a nekünk tetsző palettát és tartsuk magunkat hozzá, hogy elkerüljük a káoszt.

Egységes színpaletta
Egységes színpaletta – Kép: Pinterest

1.Válasszunk semleges alapokat

A különlegesebb bútorok kihangsúlyozására a legideálisabb, ha semleges hátteret alkalmazunk, a padló és a falak esetében egyaránt. Egyszerűbb alapokon elhelyezve bútoraink olyanok lesznek akár egy galériában kiállított festmény. Ezzel a megoldással hangsúlyozhatjuk kedvenc darabjainkat akkor is, ha eltérnek egymástól anélkül, hogy túl sok vagy kusza lenne a végeredmény.

2.Hangsúlyos mintázatú háttér elé helyezzünk egyszínű darabokat

Domináns mintájú falak esetében a szobába kerülő bútorok bevonata esetében törekedjünk az egyszerűségre annak érdekében, hogy a túlzsúfoltság érzését elkerüljük.

3.Hozzunk létre galériafalat

Amikor különböző korokat idéző műalkotások vannak a birtokunkban mégis egy helyiségben szeretnénk elhelyezni őket, alakítsunk ki egy szakaszon galériafalat. Az eltérő darabok egy felületen, jól átgondoltan elhelyezve összevisszaság helyett az egység érzetét keltik majd a szemlélőben.

Eklektika - galériafal
Galéria fal – Kép: Pinterest

4.Keverjük a mintákat

Legyünk bátrak, ha a mintákról van szó! Az ekelektika teret ad arra, hogy önmagunkat kifejezve más-más hangulatokat idéző mintákat használjunk egy szobán belül. Szövetek esetében halmozhatunk különböző stílusú díszpárnákat, ülőbútoroknál eltérhet a kanapé és a fotelek vagy puffok mintázata, színe. Igyekezzünk a különböző mintákat azonos színvilággal összefogni, ami illeszkedik az előre kiválasztott palettánkhoz. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogyan működnek együtt a kiválogatott darabok, nézzük meg egyben messzebbről, ellenőrizzük eltérő perspektívákból.

Minták keverése
Minták keverése – Kép: PInterest

5.Kombináljuk a textúrákat

Ugyanúgy érvényes a textúrákra is, mint a színekre, hogy ne féljünk keverni őket. Bátran helyezzük egymás mellé például a sima felületű márványt és a durvább felületű fát vagy az üveg mellé a szemcsés felületű természetes követ. Kombináljunk puha és keményebb felületeket vagy fényeset a mattal.

6.Tartsunk rendet, kerüljük a káoszt

Mivel az eklektikus berendezés a hangsúlyos és eltérő darabok miatt alapvetően hajlamos a rendezetlenség érzetét kelteni, ezért nagyon fontos, hogy ne erősítsük tovább ezt a hatást. Válogassuk meg a térbe szánt darabokat és ne zsúfoljunk be felesleges apróságokat, hagyjuk érvényesülni az önmagukban is mutatós elemeket.

7.Helyezzünk el egy merészebb fókusz tárgyat

Csempésszünk be egy kirívó, extravagáns darabot, amin megakad az emberek szeme amikor a szobába lépnek. Fejezzük ki vele személyiségünket és stílusunkat! Eredete és merészsége pedig kiváló beszédtémát adhat egy társaságban.

Eklektika - fókusz tárgy
Fókusz tárgy – Kép: PInterest

Milyen típusai vannak az eklektikus lakberendezési stílusnak?

Azt gondolnánk, hogy az eklektikus stílus kellőképpen összetett ahhoz, hogy ne bontsuk tovább altípusokra, azonban a valóság mást mutat.  A kevert lakberendezést is kontextusba helyezhetjük, oly módon is, amire eddig talán nem is gondoltunk. Nézzük végig milyen típusait alkalmazhatjuk az eklektikának lakásunk berendezése során:

1.Modern eklektika 

Ahogy az elnevezése is árulkodik róla, a modern eklektika napjaink stílusirányzatait keveri egymással. Javasolt meghatározni a nagyobb bútorokkal a fő stílus irányt, majd ezt játékosabbá tenni kisebb és más stílusú darabokkal. Jelen esetben is érvényes, hogy használjunk egy egységes színpalettát minden bútoron, ezzel egységet teremthetünk a bútorok között.

Modern eklektika
Modern eklektika – Kép: PInterest

2.Klasszikus eklektika

Az eklektikának azon alfaja, amire leggyakrabban asszociálunk a stílussal kapcsolatban. A bútorzat ebben az esetben különböző korokat idéz meg gondosan összehangolt formában.

Klasszikus eklektika
Klasszikus eklektika – Kép: Pinterest

3.Urbánus eklektika

Elődeink munkája iránti tiszteletét fejezi ki az eklektika ezen formája azzal, hogy az eredeti építészeti struktúrákat és díszítettséget meghagyva modern vagy éppen skandináv stílussal párosítja a belső teret.

Urbánus eklektika
Urbánus eklektika – Kép: Pinterest

Kinek, mikor, milyen terekbe érdemes az eklektikus stílust választania?

Az eklektika a sokszínűségéből adódóan bárki számára élhető és szimpatikus stílus lehet otthona berendezésekor. Ideális lehet olyanok számára, akik szívesen megmutatják személyiségük sokrétűségét vagy éppen nem szeretnének egyetlen irányzat mellett lehorgonyozni a lakásban. Terek tekintetében a többi stílushoz hasonlóan bárhol megvalósítható, sőt egy egységes kompozíciót követve végig vihetjük a teljes enteriőrön. Az eklektika lényege, hogy legyünk bátrak és merjünk valami egyedit alkotni!

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?