üzletünkben légkondicionáló berendezés működik

Étkezőasztal méretek: ezekre figyelj a választás során

Blog » Blog » Étkezőasztal méretek: ezekre figyelj a választás során

Az étkezőasztal a családi kommunikáció központja. Az élet körülötte forog. A közös étkezések a családi étkezőasztalnál zajlanak. Itt játszunk, barkácsolunk, a gyerekek itt készítik el a házi feladatukat. Sok esetben irodaként is funkcionál, ha nincs külön dolgozószobánk. Ünnepnapokon díszbe öltöztetjük és barátaink, családtagjaink ülik körül. Ezért nagyon fontos, hogy ha új étkezőasztalt szeretnénk vásárolni, ne csak azt tartsuk szem előtt, hogy illeszkedjen a lakókörnyezetbe, hanem azt is, hogy funkcionálisan és méretében is tökéletes legyen számunkra. Cikkünkben mutatunk néhány fontos lakberendezési szempontot, ötletet amire az étkezőasztal méretek kapcsán érdemes figyelni.

Mekkora hely szükséges ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk étkezés közben?

Az étkezőasztal méretének meghatározásakor két fontos dologra mindenképpen ügyeljünk. Az első, hogy pontosan mérjük le, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre a helyiségben az asztal számára, a második pedig, hogy gondoljuk át, hogy általánosságban hány ember használja majd az étkezőasztalt és egy személy kényelmes étkezéséhez mekkora hellyel kell számolnunk.

Mi a helyigény és hogyan befolyásolja az étkezőasztal méreteket?

Asztal vásárlásnál egy személy részére 60 cm széles és 40 cm mély helyet mindenképpen kalkuláljunk. Ennyi feltétlenül szükséges a kényelmes étkezéshez. Tehát, ha 4 személyt szeretnénk leültetni az asztal két oldalára egymással szemben, akkor 80×120 cm-es asztalméret alatt ez nem igazán lehetséges.

Egy étkezőasztal méretei
Egy személy helyigénye az étkezőasztalnál

Egy kicsit nagyobb méret azonban sohasem árt, hiszen, ha tálalóedényeket, italokat, virágot szeretnénk elhelyezni az asztalon, akkor ennek helyigénye körülbelül + 20 cm. Így, ha a szoba mérete lehetővé teszi, hogy szélesebb asztalt válasszunk, akkor gondolkodjunk 100 cm körüli asztal szélességben. Ez már tényleg ideális a komfortos étkezéshez, hiszen így nem kell felállnunk étkezés közben – minden szükséges dolog elfér az asztalon.

Az ideális asztal hossz meghatározásnál az asztallábak elhelyezkedését is feltétlenül vegyük figyelembe. Nem mindegy, hogy az asztal lábai a sarkoknál, vagy beljebb helyezkednek el. Ügyeljünk rá, hogy olyan hosszúságú asztalt válasszunk, hogy az egymás mellett ülő személyek lába is komfortosan elférjen étkezés közben és leüléskor, felálláskor se ütközzenek bele az asztal lábába.

Mi a térigény és hogyan befolyásolja az étkezőasztal méreteket?

Fontos, hogy vásárlás előtt pontosan mérjük fel a helyiséget, ahova az asztal kerül majd és nézzük meg, hogy mekkora terület áll rendelkezésünkre az asztal számára. Ha rendelkezünk mérethelyes alaprajzzal a szobáról, akkor rajzoljuk be az asztalt, a székekkel együtt, így nagyon jól láthatjuk az arányokat. Jó megoldás lehet az is, ha egyszerűen leterítünk egy takarót a földre és körberakjuk mozgatható, szék méretű dobozokkal, ezekkel tökéletesen szimulálhatjuk a leülést és felállást. Profi megoldás az is, ha maszkoló szalaggal jelöljük a földön a szék és étkezőasztal méreteket.

Egy étkezőasztal térigénye
Az étkezőasztal térigénye a helyiségben

A fentiek segítenek abban, hogy a végleges étkezőasztal méretének meghatározása előtt megnézzük, átgondoljuk, hogy mennyi helyre van szükség az asztal körül ahhoz, hogy kényelmesen le tudjunk ülni, fel tudjunk állni, körbe tudjuk járni az asztalt és szervírozni tudjuk az ételeket.   Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy átlagos 50 cm mély székkel és felállásnál a szék hátra tolásához szükséges plusz 30 cm hellyel számolva, minimálisan 80 cm-es szabad hellyel érdemes kalkulálnunk az asztal körül. Nem minden esetben megvalósítható, de persze az lenne az ideális, ha szekrényajtó, szobaajtó sem lógna be ebbe a térbe.

Hova való kerek, hova előnyösebb a szögletes formájú étkezőasztal és miért?

Nézzük, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe a megfelelő forma kiválasztásánál.

A szögleges a leggyakrabban választott forma az asztalok között. Ez a legszélesebb típus- és méretválasztékban elérhető forma. Vásárlóink előszeretettel választják a téglalap alakú asztallappal rendelkező modelleket, de egyre elterjedtebbek négyzetes változataik is. A lehető leghatékonyabban használják ki a szobában rendelkezésre álló helyet, térbe állítva, vagy egyik oldalukat falhoz tolva is nagyon jól mutatnak. Nem csak étkezőszékeket, hanem étkezőpadot és sarok étkezőt is elhelyezhetünk mellettük. Nagyon kedveltek bővíthető, nyitható változataik is.

A kör alakú asztal tökéletes választás, ha kellemesen szeretnénk beszélgetni étkezés közben. Nagy előnye, hogy itt mindenki egymásra nézhet, látjuk a mellettünk és velünk szemben ülő asztaltársainkat is. Nagyobb helyet foglalnak el a szobában, mint szögletes társaik, de könnyen körbejárhatók. Középlábas változataik nagyon praktikusak, hiszen így a lábtér nem osztott, az egymás mellett ülők kényelmesen elférnek. Egyes kör alakú étkezőasztalok bővíthető változatban készülnek, egy betétlap segítségével ovális alakúra nyithatók. Praktikus választás, ha gyakran fogadunk vendégeket.

Milyen gyakori étkezőasztal méretek vannak?

Négyzetes étkezőasztalok esetében a 120, 140, 160, 180 és 200 cm-es hossz a leggyakoribb.

Szélességben a 80 és 100 cm közötti méret a legelterjedtebb.

A kör alakú étkezőasztalok legtöbb típusa a 80-150 cm közötti átmérővel rendelkezik.

Minden forma és méret esetében találunk nyitható változatokat, melyekkel a hosszúság típustól függően 40, 60 vagy akár 80 cm-rel bővíthető.

Az ideális méret a korábban már említett minimális 60 cm szélesség/fő helyigényt alapul véve a következőképpen alakul:

Szögletes étkezőasztal méretek

120-140 cm-es hosszméret: az asztallap hosszabbik két oldalán 2-2 fő, (vagy esetleg körben minden oldalon 1-1 fő), azaz összesen 4 fő

Étkezőasztal méretek

150-170 cm-es hosszúságnál: az asztallap hosszabbik oldalain 2-2 fő az asztalfőn mindkét oldalon 1-1 fő, azaz összesen 6 fő

Étkezőasztal méretek

180-220 cm hosszú asztal: az asztallap két hosszabbik oldalán 3-3 fő, az asztalfőn 1-1 személy, így összesen 8 fő

Étkezőasztalok méretei

Kör alakú étkezőasztal méretek

A legegyszerűbb számítási mód:

Asztal átmérője cm-ben × 3,14 ÷ 60 = Ideális személyszám az asztal körül

  • 80-90 cm-es átmérő: 4 fő
  • 100 cm-es átmérő: 5 fő
  • 120 cm-es átmérő: 6 fő stb.
Különféle étkezőasztalok méretei

Az étkezőasztal felső síkjának ideális magassága 74-78 cm között alakul. Fontos, hogy a választásnál az étkezőszékeink ülőmagasságát is vegyük figyelembe. Az ideális különbség a két érték között kb. 30 cm. Tehát ha a székünk 46 cm-es ülésmagassággal rendelkezik válasszunk hozzá 76 cm magas asztalt.

Mire kell még figyelnünk az étkezőasztal kiválasztásánál?

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha nem ülünk le az étkezőasztalhoz vásárlás előtt. Fontos, hogy tegyünk az asztal mellé egy olyan ülésmagasságú széket, amit később is használni fogunk majd, mert csak így érezhetjük, hogy megfelelő-e a magassága és az asztallap kerete vagy, az asztal lába nem akadályoz-e bennünket a kényelmes ülésben.

Ha nagy a család, vagy gyakran meglátogatnak bennünket a barátaink, akkor válasszunk nyitható, bővíthető asztalt, mert ez összecsukott állapotban, a mindennapokban nem foglal el túl nagy helyet a szobából, viszont nagyon praktikus, ha több személyt kell leültetnünk az asztal köré.

Az asztalgyártásban felhasznált fém, fa, üveg, műanyag, természetes kő vagy kerámia alapanyagok rendkívüli sokszínűsége lehetővé teszi, hogy mindenki a saját stílusa, igénye és pénztárcája alapján találja meg a számára legmegfelelőbb darabot.

Az választott asztal mellé keressünk színben és formavilágban harmonizáló étkezőszékeket, hogy tökéletessé tegyük az összhatást.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?