üzletünkben légkondicionáló berendezés működik

Falszínek a lakásban: 15 tipp és ötlet a választáshoz

Blog » Blog » Falszínek a lakásban: 15 tipp és ötlet a választáshoz

A falszínek a lakásban meghatározóak, így fontos, hogy jó döntést hozzunk velük kapcsolatban. Mai írásunkban ehhez adunk tippeket.

Milyen falszínek vannak?

Manapság szerencsére falszínek tekintetében inkább a bőség zavara a jellemző, ami megnehezíti a dolgunkat mikor szembe kerülünk a felismeréssel, hogy bizony választanunk kell. Legyen szó építkezésről, felújításról vagy akár egy gyors falfrissítésről, még a fehér szín esetében is megannyi árnyalatból tudunk választani. A kínálat a tiszta, élénk, erőteljes színektől a pasztelleken át a dekorfestésig vagy tapétákig megannyi lehetőséget ad nekünk, hogy otthonunkat még inkább magunkénak érezzük kedvenc falszíneink ölelésében.

Milyen falszínt válasszunk?
designseeds.com

Mit érdemes átgondolni a választás előtt?

Mielőtt kiválasztanánk a leendő falszínt, mindenképp érdemes átgondolni néhány dolgot. Minden ember más színeket preferál, azaz eltér a színekhez való egyéni viszonya. Vannak színek, amikkel szeretünk együtt élni, és vannak, amikkel egyáltalán nem.

Ezt befolyásolhatja, hogy milyen kultúrában élünk, melyik korosztályba tartozunk, milyen a szociális helyzetünk, milyen a személyiségünk és hogy melyik nemhez tartozunk.

Mit érdemes tudni az egyes falszínekről, hova valók?

Az egyes helyiségekhez, funkciókhoz leginkább preferált színek a következők:

  • A világos, meleg árnyalatú színek, mint a narancs vagy a sárga jó lehet dolgozószobába, ebédlőbe, vagy akár a nappaliba. Hatása: vidám, serkentő, optimista.
  • A sötét, meleg árnyalatú színek, pl. okker, barna, bordó jól működhet a nappaliban, hálószobában és a közösségi terekben. Hatása: nyugodt, barátságos.
  • A világos, hideg színek, mint a kék és a világos zöld jól funkcionálhat a fürdőszobában, konyhában, dolgozószobában, gyerekszobában, hálószobában. Hatása: tisztaság érzete, megnyugtató, segít koncentrálni.
  • A sötét, hideg színek, pl. sötét kék, sötét türkiz, zöld, lila a reprezentatív terekbe ajánlott. Hatása: előkelő, komoly.

Falszínek a lakásban: hogyan találjuk meg a tökéletes árnyalatot? 15 tipp és ötlet a színválasztáshoz

A falszínek a lakásban fontosak, így körültekintően kell kiválasztani ezeket. Lássuk hogyan kezdjünk neki a folyamatnak, mit vegyünk számításba a döntés előtt.

1. Gyűjtsünk ötleteket!

Egyre több ötlettár található az interneten, ahol kedvünkre kalandozhatunk a különböző stílusok és színvilágok között (pl.: Pinterest). 

2. Fogalmazzuk meg, hogy milyen stílusban szeretnénk berendezni, kialakítani a lakást!

Életvitelünk, ízlésünk, munkahelyünk mind befolyásolják, hogy milyen környezetben érezzünk otthon magunkat a négy fal között. Van, aki a romantikus, vidéki stílust vagy a vagány indusztriális tereket, esetleg a letisztult, modern kialakítást kedveli. Bármelyik is áll közel a szívünkhöz, érdemes utána olvasni melyiknek mik a főbb stíluselemei, anyagai és színei, hogy a végén a kívánt hatást érjük el otthonunkban.

3. Tanulmányozzuk az egyes helyiségeket!

Figyeljük meg a szoba benapozottságát, mikor és mennyi fény éri az adott teret. Legyünk tisztában a szoba méretével, kisebb helyiség esetén kerüljük a sötét színeket, nagy tér és elegendő fény esetén pedig használjuk bátran, hogy bensőségesebbé tegyük a szobát. Sokat számít a szoba funkciója is. Dolgozószoba, konyha, étkező és esetleg a nappali esetén is használhatunk élénk, serkentő színeket, míg a pihenésre szánt helyiség színei legyenek inkább nyugtatóak, visszafogottabbak.

4. Gondoljuk át milyen hatást szeretnénk elérni a falszínnel!

Otthonosabbá, melegebbé akarjuk tenni vagy tágítanánk a térérzetet, esetleg inspiráló, impulzívabb teret szeretnénk létrehozni?

5. Ne feledkezzünk meg a már meglévő bútorokról és a padló színéről sem!

Velük közösen nézzük az összképet, hogy végül harmonikus végeredményt kapjunk!

6. Döntsük el, hogy élénk vagy inkább pasztellszínekben gondolkodunk!

Az élénk színeket az aktivitás jellemzi, így a produktivitásra szánt helyiségekben ajánlott alkalmazni, míg a pasztellszíneket a nyugalom, kikapcsolódás tereiben javasolt előnyben részesíteni.

7. Harmonizáló vagy kontrasztos színösszeállítást szeretnénk?

Sokat segít a Design Seeds weboldala abban, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő hangulatot színpaletták alapján.

8. Nem tudjuk egy színre szűkíteni a választást?

Nem gond, kombináljuk őket!

Színkombinációk
Forrás: Pinterest.com

9. Teljes falfelületekben vagy részletek lefestésében gondolkodunk?

Gondoljuk át, hogy melyik mutatna jobban otthonunkban.

Színkombinációk
Forrás: Pinterest.com

10. Egyszínű vagy mintás felületet képzelünk az adott falra?

Bármelyik is legyen a válaszunk, ne feledkezzünk meg a mai tapéták sokszínűségéről. Amennyiben félünk, hogy a festék keverése balul sül el, válasszunk egyszínű tapétát, ha merészebb felületet szeretnénk létrehozni keressünk mintás darabot!
Üzletünkben több tucat tapétakönyv található, örömmel segítünk megtalálni az igazit! 

Milyen tapéták közül választhat nálunk?
Tapéta választék üzletünkben

11. Időtálló vagy divatos falszínt szeretnénk?

A trendek pár évente új irányt vesznek, így akkor érdemes az aktuális divat színeit választani, ha amúgy is közel állnak hozzánk, ez remek apropó arra, hogy beillesszük őket otthonunkba. Amennyiben időtállóbb, biztonságosabb színekre vágyunk, használjunk földszíneket bézst, szürkét, barnát és zöld különböző árnyalatait vagy a mindig visszatérő fehér színt, ami remek alapul szolgál, könnyen feldobható kiegészítőkkel, akár évszakonként váltogatva azokat.

12. Vigyünk haza a festékboltból néhány szimpatikus színkártyát!

A színkártyát ragasszuk fel a lefestendő falra vagy vegyünk minta festéket és kenjünk fel egy kisebb felületen, amit majd lefestünk a későbbiekben! Nézegessük pár napig, így minden napszakban megmutatja magát és megtapasztaljuk milyen hatással van ránk.

13. Milyen színt válasszunk, ha a bútoraink színesek?

Ha bútorokban szeretjük a színes darabokat, például egy élénk színű kanapé a nappalink ékköve, akkor válasszunk semlegesebb hátteret mögé, hogy kiemelkedhessen!

14. Mi illik a semleges színű bútorokhoz?

Amennyiben a bútorokból inkább a semleges színeket kedveljük és a szoba egy-egy szakasza engedi, merjünk sötétebb falszínt használni, hogy érvényesüljenek a világosabb darabok is.

15. Bátran kérjük szakértő segítségét!

A lakberendezők segíthetnek a színek sikeres összehangolásában. Érdemes még a munkálatok megkezdése előtt bevonni egy szakavatott szemet, hogy gördülékenyen túljussunk otthonunk felfrissítésén.

Melyek a divatos falszínek?

A divat folyamatosan változik, szinte minden évnek megvan a maga slágere színek terén, ezért nehéz meghatározni mik a divatos falszínek. Aki szeret folyamatosan változtatni, annak irányt mutathat a Pantone – az év színe oldal, ahol minden évre meghatározzák az év színét. Több festékgyártó is követi a példájukat, gyakran egy új árnyalatot vagy egy közkedvelt színt vetítenek előre a jövő évre. Ezeken túl természetesen nem szabad megfeledkezni az örök klasszikusokról, ilyen a fehér, a bézs és a halvány szürke színek. Ezek közül választva nagy baklövést nem követhetünk el, így biztonságosan tudunk trendik maradni, akár egy jól eltalált farmerrel.

Hogyan válasszunk köztük? Melyik szín hova illik, mit érdemes tudni róla?

Ahány ház annyi szokás, de azért megpróbálunk egy kis iránymutatást adni a színek terén, hogy alapvetően mi, hova ajánlott:

Sárga: ösztönző, vidám szín

Telített árnyalatai (pl. citromsárga, okkersárga) figyelemfelkeltők, élénkítő hatásúak. Bútorokon, berendezési tárgyakon vidám hangulatúvá varázsolhatja a helyiséget, de túlzott használata könnyen harsánnyá, rikítóvá is válhat. Telítetlen és világos árnyalatai (fakó sárga, szürkés sárga, pasztell sárga, bézs) a hálószoba, az ebédlő és a gyerekszoba falára egyaránt optimálisak. Ezek az árnyalatok kevésbé intenzívek, mint az élénk tónusok. Olyan tereknél is előnyösek, ahol kevés a természetes fény. Barátságossá, meleg hangulatúvá válik a szoba tőlük.

Sárga falszín
Fotó: color.adobe.com

Zöld: a remény, a nyugalom, az egyensúly színe

A természetben a leggyakrabban megtalálható szín. A zöld különböző árnyalatai a színhatások széles skáláját adják. A világos sárgászöld fiatalos és barátságos, a fűzöld már kissé komolyabb hatású. A kékkel, feketével kevert úgynevezett fenyő zöld inkább ünnepélyes szín. Megannyi árnyalata nyugalmat, harmóniát sugároz. E tulajdonságának köszönhetően a zöld megfelelő tónusait a hálószobában és a nappaliban is használhatjuk. A zöld ugyanakkor sugározhat vitalitást, frissességet, ünnepi hangulatot is, amennyiben sárgásabb árnyalatait alkalmazzuk. A friss, üde zöld árnyalatokat inkább a konyhában, fürdőszobában vagy a nappaliban használjuk.

Hogyan hat a zöld?
Fotó: color.adobe.com

Kék: A tisztaságot és frissességet sugallja

Nyugtató szín, csökkenti az étvágyat és a vérnyomást, hálószobában használva alvásunkra is jó hatással bír. Hiperaktív gyerekek szobájánál szintén érdemes használni. Remek tértágító hatása van.

Kék szín a lakásban
Fotó: color.adobe.com

Lila: általában divatszínként jelenik meg

Figyelemfelkeltő, méltóságteljes szín, ezüst színnel alkalmazva extravagáns tereket tudunk vele létrehozni. Már a rómaiak is hordtak lila ruhákat, elsősorban a királyok, mert a szín előállítása költséges volt. Használatával azonban vigyázni kell, de jó helyre és megfelelő mennyiségben elhelyezve pazar látvány a lakásban.

Lila falszín
Fotó: color.adobe.com

Vörös: melegséget, szenvedélyt sugároz

Cselekvésre ösztönző, figyelemfelkeltő szín, ami senkit sem hagy hidegen. Olyan helyiségekben, ahol a pihenés a nyugalom elérése a cél ne alkalmazzuk, ellentétben a szórakozásra szolgáló helyekkel, ahol ideális az ott lévők felpörgetésére. Inkább kiegészítő színként érdemes használni, pl. arannyal kombinálva nagyon elegáns, exkluzív hatást tudunk elérni. Intenzív hatását enyhébb változataival tudjuk csökkenteni, pl. tégla vörös vagy lazac szín használatával. Szűkíti a teret, a helyiséget kisebbnek, de melegebbnek, meghittnek, biztonságosnak érezzük. Néhány jól elhelyezett piros kiegészítőtől a jellegtelen enteriőr is azonnal karakteressé válik. A vörös egyébként eléggé változatos szín, különböző árnyalatai együtt is izgalmas hatást érnek el, de más-más színekkel is kombinálható.

Piros szín a lakásban
Fotó: color.adobe.com

Narancs: a világosság és melegség ötvözete

Alkalmas arra, hogy kellemes hangulatot teremtsünk a helyiségekben. Minél nagyobb felületen alkalmazzuk, annál halványabb árnyalatot válasszunk, mert különben hosszú távon idegesítőnek hathat.

Mi jellemzi a narancssárgát?
Fotó: color.adobe.com

Rózsaszín: lehet megnyugtató, vadító, romantikus, vagy kislányosan fiatalos is

Ez a szín a természetben is számos formában megtalálható, így a zölddel és föld színekkel remekül párosítható, pasztelles árnyalataival harmonikus, nyugtató környezetet érhetünk el. Az erőteljes tónusát használva az enteriőr magabiztosságot sugall. Az árnyalatoktól függően más-más hatást vált ki, egyvalami azonban közös, életerőt és energiát sugároz. Bármelyik lakberendezési stílusba beilleszthető – a romantikus, vidékies, és a modern környezetben egyaránt megállja a helyét. Csupán kiegészítőként használva is remek hatást érhetünk el vele.

Hogyan használjuk a rózsaszínt lakásunkban?
Fotó: color.adobe.com

Fehér: a tisztaság, a béke és reménység színe

Nagyon elegáns teret tudunk vele elérni és egyfajta könnyedség éreztet ad. A fehér szín stresszoldó hatású.

Fekete: a komorság mellett az elegancia színe

Napjainkban nagyon divatos szín nagyobb felületen és kiegészítőként egyaránt. A fekete a perspektíva és mélység érzetét kelti, remekül használható háttérként az elé kerülő tárgyak kiemelésére. A fekete erőt és tekintélyt sugároz, formális, elegáns szín. Alkalmazásánál legyünk óvatosak. Megfelelő színekkel és anyagokkal kombinálva elegáns, egyedi és bensőséges teret hozhatunk létre, de túlzásba esve, fehér színnel párosítva túl rideg, míg vörös vagy sárga színekkel kombinálva túl vad végeredményt kaphatunk.

Szürke: A fekete és a fehér keveréséből ered

Semleges alapot ad a többi színnek, élénkíti vagy tompítja azokat. Önmagában kifejezéstelen, de nyugodt hatást eredményez.

Szürke falszín
Fotó: color.adobe.com

Arany, ezüst: a gazdagság színei

A csillogásuk miatt fényesnek világítónak hatnak, kiemelik a sötét színeket. Főként exkluzív vagy történelmi terekbe alkalmazzuk, kiegészítőként egy kis csillogást csempészhetünk vele az amúgy nyugalmasabb terekbe. A mai divatnak megfelelően ne féljünk kombinálni őket.

Arany és ezüst falszínek otthonunkban
Fotó: color.adobe.com

Plusz segítség: az 5 legjobb online színválasztó

Számos weboldal és alkalmazás segíthet nekünk abban, hogy képzeletünket megtámogassuk. Kockázat nélkül végig próbálhatjuk egy kedvelt szín komplett skáláját, anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról vagy vagyonokat költenénk festék mintákra. Megeshet ilyenkor, hogy végül a kíváncsiság miatt viccből kipróbált egyik falszín annyira megfog minket, hogy teljesen új irányba mozdítja el gondolatmenetünket.


Mutatunk néhány online elérhető felületet, hogy kezdődhessen a móka:

Find Your Colors with Benjamin Moore

Trilak színtervező

Piktorfesték színválasztó

Mester vagyok – színkereső

Dulux Visualizer

Összefoglalva: miket kell átgondolni választás előtt?

Amit a legfontosabb átgondolni, mielőtt mindent beborít otthon az új festék, trendtől és másoktól függetlenül, az, hogy milyen környezetben, milyen színek között érezzük, hogy otthon vagyunk. Fontos, hogy reggel olyan érzésünk legyen a minket körülvevő helyiségekben, ami segít jól indítani a napot, pozitívvá tesz bennünket, majd egy fárasztó nap után hazaérve olyan tér vegyen körül, ami feltölt és segít kikapcsolni, amivel harmóniában élhetünk, amiben örömünket leljük.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?