Fotelágyak

A fotelágyak a kis lakások tökéletesebb bútorai. Helyigényük kicsi, bármikor könnyen áthelyezhetők, így a szoba berendezése módosítható, alakítható. Nappal kényelmes, stílusos fotelek, melyek éjszakára egyszerűen, néhány kézmozdulattal komfortos ággyá alakíthatók, így a spontán nálunk éjszakázó vendégeinknek sem kell lemondaniuk a kényelmes pihenésről. Az itt található mindegyik kanapé típus választható fotelágy változatban is!

Milyen pontosan egy fotelágy, mi jellemzi?

A fotelágyak kényelmes, multifunkcionális bútorok.

Olyan praktikus bútordarabok, amelyek két alapvető funkciót egyesítenek: napközben kényelmes fotelek, amelyek néhány egyszerű lépéssel ággyá alakíthatók. A fotelágyat összecsukott állapotban általában nem is tudjuk megkülönböztetni a fix foteltől, hiszen az ágyszerkezet a vázban teljesen elrejtve kerül beépítésre. Talán csak az árulja el a fotelben rejlő extra funkciót, hogy egy kicsit szélesebb kivitelben készül, mint a fix társai. A fotelágyak kiváló alternatívát kínálnak a sokszor túl terebélyes kanapéágyakkal szemben, hiszen helyigényük nagyon kicsi, így szinte bármilyen lakótérbe könnyedén integrálhatók. Egy kényelmes fotelágyon eltöltött éjszakát követően a nálunk éjszakázó vendégeink biztosan jókedvűen, hátfájás nélkül ébrednek majd.

Miért, hova praktikus megoldás?

A fotelágy legnagyobb előnye a sokoldalúságában rejlik. Minél kevesebb négyzetméter áll rendelkezésre egy főre a lakásban, annál fontosabb, hogy helytakarékos, multifunkciós megoldásokban gondolkodjunk. Kompakt méreteinek köszönhetően a fotelágy nagyon jó megoldás, hiszen lakásunk szinte bármelyik helyiségében elhelyezhető.  Kiváló plusz fekhely lehetőség lehet a nappaliban vendégeink számára, betehetjük a hálószobába, ha valamelyik csemeténk időnként velünk egy légtérben szeretne aludni. Kis helyet foglal el a vendégszobában, így mellette még többféle funkciót tudunk elhelyezni ebben a helyiségben. Betehetjük a gyerekszobába, így ott tudunk éjszakázni, ha a gyerekünk beteg és nem szeretnénk egyedül hagyni.

A home office alatt az otthoni irodánkban lazíthatunk rajta ülve vagy elheveredve munka közben és egy hosszú munkanap után itt is éjszakázhatunk, ha nem szeretnénk a párunkat felébreszteni a hálószobában.

A fotelágy a nyaralónkba is nagyon jó választás, hiszen itt általában kicsi az alapterület és nem mindegy, hogy az ágy mekkora teret vesz el a szobából.

Extrém kis méretű lakások esetén a fotelágy nemcsak a vendégágyat helyettesíti, hanem állandó fekhelyként is szolgálhat.

Mitől lesz minőségi egy fotelágy?

Ha eldöntöttük, hogy fotelágyat szeretnénk vásárolni, akkor rögtön felmerül a következő kérdés: mi alapján döntsünk, honnan tudjuk, hogy tényleg minőségi a termék és hosszú távon elégedettek leszünk majd vele.

Mint minden ülőbútor esetében, a fotelágynál is rendkívül fontos, hogy vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk a gyártáshoz felhasznált alapanyagokról. Mivel ezeknél a bútoroknál ágyszerkezet is beépítésre kerül, így a váz a nyitó-csukó mechanika működtetése és az fotelágyon fekvő személy súlya miatt még nagyobb terhelésnek van kitéve, mint egy fix kivitelű változat. Nagyon fontos ezért, hogy a fotelágy vázszerkezete nagyrészt keményfából készüljön, hiszen csak így biztosítható a hosszú távú stabilitás.

A gyártáshoz felhasznált megfelelő, minimum 30-35 kg/m3 súlyú és nagy rugalmassága habok, kiváló minőségű vasalatok és rugók használata is nagyon fontos minőségi kritérium.

A fotelágy esetében fontos a külső borítás, a megfelelő minőségű szövet kiválasztása is, mert ezek az ülőbútorok sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint a kétülés kanapék és az L vagy U alakú ülőgarnitúra változatok, hiszen mindig ugyanazon az ülőfelületen foglalunk helyet, ill. gyakran ágyként is használjuk őket. Jó választás lehet a mikroszálas, bőr hatású szövet. Ez a típus most sokféle változatban kapható, nagyon divatos, nem érzékeny a felülete és könnyen tisztítható. Különösen elegáns, extravagáns hatást érhetünk el a bársony használatával. Puha tapintása és meleg, otthonos hatása sok vevőnket elvarázsolta már. Ha félünk a különlegesebb anyagválasztástól, akkor természetesen maradhatunk a jól bevált, zsák, len vagy pamut hatású alapanyagoknál is.

Fontos tanács, hogy vásárlás előtt mindenképpen teszteljük a kiszemelt fotelágyat, feküdjünk rá, forduljunk át mindkét oldalunkra és ha nem kényelmes, esetleg nyikorgó hangot adna, vagy recsegne akkor válasszunk inkább másik típust.

Milyen méretben és kivitelben kaphatók nálunk fotelágyak?

A méretválaszték nagyon széles, a végleges méret a választott modelltől, a fekvőfelület szélességétől és a karfa típusától is függ.

Fotelágyak már 100 cm-es szélességi méretben is kaphatók. Ebben az esetben azonban nem karfát szerelünk fel a fekvőfelület mellé, hanem kétoldalt 1-1 végzáró elemet. Ha karfás kivitelben gondolkodunk, akkor 110-120 cm-es szélességi mérettel mindenképpen számolnunk kell.

A fotelágyaknál a fekvőfelület szélessége 80-90 cm között mozog. A fekvőfelület hossza általában 2 méter.

Az ülőfelület keménysége több modellünknél választható, így a fekvőkomfort is változik igényeink szerint. A fotelágyakhoz puff, ülőke is választható többféle méretben. Ezek a kis méretű ülőalkalmatosságok jó szolgálatot tehetnek akkor is, ha vendégeket várunk.

A nálunk kapható fotelágyak minden esetben előre nyithatók. Általában kétoldalt karfás kivitelben készülnek, így üléskor is nagyon kényelmesek, és nagy előnyük, hogy kinyitott állapotban a rajta fekvő személy mindkét oldalon könnyen felkelhetnek róluk. A fekvőfelületük több részre osztott kivitelben készül. A nálunk kapható kiváló minőségű fotelágyaknál a fekvőfelület síkban van, így kényelmesen pihenhetünk rajtuk.

A legkedveltebb kihúzható mechanikával rendelhető fotelágyaink az ADA TRENDLINE 5939, 5942 és az Alina 7266 modellek.

A kiemelő mechanikás modelljeink közül a LUNA, LARA, AMY fotelágyakat ajánljuk.

Hogyan válasszon? Milyen szempontokat vegyen figyelembe vásárlás előtt?

Mérjük fel pontosan a szobát, ahova a fotelágyat tenni szeretnénk. Ha nagyobb a hely a szobában, akkor betehetünk akár két fotelágyat is, így két vendég számára biztosíthatunk fekhelyet. Mérjük le a bejárati és szobaajtók szélességét! A fotelágyak ugyan első látásra kicsinek tűnnek, de mivel általában készre szerelve, egyben érkeznek, a lakásba való bejuttatásuk nem minden esetben egyszerű feladat.

Mivel egyes fotelágyak kinyitásához a szerkezet súlya miatt esetleg kicsit nagyobb erőkifejtésre is szükségünk lehet, ezért, ha idősebb, gyengébb izomzatú személy használja majd a kanapét, akkor válasszunk egyszerűen, könnyen nyitható, kiemelő mechanikával rendelkező modellt. Próbálgassuk a bútorboltban a különböző nyitási mechanikákat és válasszuk ki a nekünk legjobban tetszőt.

Általános, örök érvényű szabály, hogy az ár a legtöbb esetben egyenes arányban áll a minőséggel! Ha hosszú távon, megelégedéssel szeretnénk használni a fotelágyat, akkor, ha pénztárcánk engedi válasszunk inkább kicsit drágább, de minőségi darabot.