üzletünkben légkondicionáló berendezés működik

Hálószoba színek: ötletek, hogyan varázsolható komfortossá ez a helyiség?

Blog » Blog » Hálószoba színek: ötletek, hogyan varázsolható komfortossá ez a helyiség?

Hálószobánk az a helyiség a lakásban, ahol napunk kezdődik és ahol este nyugovóra térünk. Az utóbbi kifejezés magában rejti a hálószoba legfőbb funkcióját, hogy nyugalmat biztosítson számunkra a sokszor zsúfolt hétköznapokban. Vegyük végig, milyen szempontokat kell átvennünk, hogy a hálószoba színek segítsenek elérni a teljes kikapcsolódás élményét!

Miért fontos, hogy egy hálószoba színek jól meg legyenek választva?

Ahogy már említettük, itt kezdődik és ér véget a napunk, így nem mindegy milyen hatással van ránk a minket körülvevő tér. Reggel senki sem szeretne bal lábbal, frusztráltan kelni, este pedig órákig álmatlanul forgolódni a pihentető alvás helyett. A rosszul kondicionált környezet jelentősen befolyásolja az alvás minőségét. Felriadhatunk, rémálmaink lehetnek, felületesen alszunk csupán. A nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás fizikai és mentális teljesítményünkre is hatással lehet, legyengülhet immunrendszerünk és rossz hatással lehet általános közérzetünkre. Egy szó, mint száz, hálószobánk fontos szerepet tölt be mindennapjainkban, szinte észrevétlenül teheti jobbá vagy rosszabbá életünket. Ahhoz, hogy a legjobbat hozza ki belőlünk, először nekünk is ezt kell tennünk a szobával. Jól megválasztott színekkel és anyagokkal a várt hatás garantált.

Mit szükséges figyelembe venni a színek kiválasztásakor?

Hálószobánk megtervezésekor a praktikus elrendezés mellett ugyanúgy fontos a jó színek használata. A „jó szín” kifejezés nem kőbevésett, inkább szubjektív fogalom, amit nagyban befolyásolnak a szoba adottságai, illetve az őt használók személyisége, ízlése, kora és más egyedi tényezők. Nézzünk meg néhány hasznos tippet, hogyan is induljunk el a választás rögös útján!

1. Milyen színeket szeretünk?

Mondhatja bárki, hogy a hupikék a világ legmegnyugtatóbb színe, ha valaki ki nem állhatja. Ezért először gondoljuk végig, hogy milyen színeket kedvelünk, mivel vennénk körbe magunkat szívesen egész éjszakára vagy mi csalna mosolyt az arcunkra reggel, ébredés után.

2. Mely színek segítik a nyugodt alvást?

Mikor már van egy listánk a preferált színekről kezdjük el szűkíteni a kört, redukáljuk le 3-4 színre. Domináns színnek lehetőleg nyugalmat sugározó színt válasszunk, mint a zöld, kék, bézs, szürke, fehér. Amennyiben a listánkra vibráló, intenzív színek kerültek inkább, akkor válasszuk egy egészen mély tónusát vagy pasztell árnyalatainak egyikét.

3. Milyen adottságai vannak a szobának? Milyen hatást akarunk elérni?

Nem mindegy, hogy milyen térben dolgozunk a választott színekkel. Egy világos, nagyobb méretű szoba sokkal jobban elviseli a sötétebb tónusokat is, anélkül, hogy nyomasztóvá válna vagy szűkösnek hatna. Egy kisebb, kevésbé benapozott szobára jó hatással lehetnek a világosabb, visszafogottabb árnyalatok. Kivirulhat tőlük a tér. Amennyiben kicsi, de világos szobánk van, lehetünk kicsit bátrabbak a színekkel, de egy sötét szín használatakor gondosan kell megválasztani helyét és terjedelmét, nehogy még jobban összenyomjuk a helyiséget.

4. Milyen bútorok lesznek a hálószobában, milyen szín illik ezekhez?

A hálószoba színek közé tartoznak természetesen a bekerülő bútorok is, így fontos, hogy azok színei harmonizáljanak a többi felületen megjelenő színnel. Sok segítséget adhat, ha kollázst készítünk. Tegyük egymás mellé a választott anyagokat és színeket, hamar megmutatják mik működnek jól egymással és mi helyett kell mást választanunk. Mikor nincs lehetőségünk saját kollázst készíteni sokat segíthet az interneten megtalálható megannyi képanyag is.

5. Milyen anyagon köszönjenek vissza a választott színek?

Hálószobánk összhatása a színek mellett anyagok halmazából is áll, ezért a felhasznált színeket különböző felületeken tudjuk érvényesíteni, ezzel tudjuk erősíteni és tompítani is az adott színt. Például egy sötét szürke melegebb hatású lesz, ha textilen használjuk, a sárga tompább, ha fa felületen jelenik meg árnyalatként.

Mely színek illenek a legjobban egy hálószobába?

A színek nagy hatással vannak energiaszintünkre és közérzetünkre, ezért okosan használva őket, segíthetnek egy adott szoba funkcióját felerősíteni. A hálószoba javarészt a nyugalomról és pihenésről szól, így ennek megfelelően nyugtató színeket javasolt alkalmazni ebben a helyiségben és kerülni a vibráló, élénk színeket. Lássuk részletesebben miről is van szó.

Pasztell hálószoba színek

A pasztell színekkel nem tudunk mellé fogni a hálószobában. Még a legélénkebb szín pasztell változata is nyugtatóan tud hatni. Az eredeti szín élénksége tompul, viszont fényessége felerősödik, így nem válik komorrá. Csak pasztell árnyalatokat használva maga a zen érzése lesz a háló. Kicsit izgalmasabbá tudjuk tenni természetes anyagok (fa, növény) vagy kevés fém (arany, rose gold, króm), esetleg egy-egy élénkebb kiegészítő elhelyezésével.

Kék árnyalatok a hálószobában

A kék szín az eget és a vizet juttatja először eszünkbe. Ez a két természeti elem puszta gondolata nyugtató hatással van ránk, legyen szó a világos napsütötte égboltról vagy a horizontig érő tenger végtelen mély kékjéről. Hálószobánkban alkalmazva ugyanezt a nyugodt érzést fogja számunkra biztosítani. Sötétebb árnyalatát remekül lehet kombinálni fehérrel, arannyal és a rózsaszín pasztell árnyalataival. Világosabb tónusait pedig a bézzsel és ezüsttel.

Bézs hálószoba

A bézs egy univerzális és örök klasszikus szín. Szinte minden színnel partner, egyaránt jó alapnak és kiegészítőként. Kellemes hangulatot érhetünk el, ha fehérrel és még egy ráadás színnel együtt használjuk (pl. kék, zöld). Élénkíthetünk rajta, ha a fehér mellé például terrakottával egészítjük ki. Komfortos és egyben vidám érzetet kelthet fáradt rózsaszínnel és okker sárgával közösen.

Fehér hálószoba

A fehér szín stresszoldó és a szabadság, könnyedség érzetét kelti. Bármelyik helyiségben jól alkalmazható, minden színnel jól kombinálható. Könnyen élettelivé tehetjük néhány élénkebb kiegészítővel (pl. sárga, kék, rózsaszín) vagy természetes környezetet hozhatunk létre, ha bézzsel, zölddel (pl. növény) és fával kombináljuk.

Zöld hálószoba

A természet és az élet színe. Mélyebb és pasztelles árnyalataival egyaránt könnyű harmóniát teremteni hálószobánkban. Remekül kiegészíthető púder rózsaszínnel vagy bézzsel. Mentás árnyalatához remekül illik a fehér és az ezüst is, kicsit romantikusabb összképet ad. Ezzel ellentétben a mély zöld például arannyal és dióval együtt egyszerre ad bensőséges mégis luxus hangulatot a térnek.

Rózsaszín hálószoba

A puhaság színe. Tompább árnyalataival kedves és romantikus helyiséget hozhatunk létre. Jól mutat együtt fehérrel, zölddel, mélyebb sárgával, bézzsel vagy akár arannyal és ezüsttel is.

Szürke hálószoba

Ahogy már korábbi írásunkban említettük (link) a szürke remek hátteret ad a többi színnek, hogy azok még jobban érvényesülni tudjanak. Hálószobában alkalmazva arra kell vigyáznunk, hogy megfelelő mértékkel legyen jelen vagy jól legyen ellensúlyozva melegebb, élőbb színekkel. Kombinálhatjuk zölddel, kékkel, bézzsel, halvány rózsaszínnel, fehérrel, ezeket egy-egy kisebb élénk kiegészítővel még inkább feldobhatjuk.

Bordó hálószoba

Egyszerre tud szenvedélyt és nyugalmat sugallani. Nagyobb felületen alkalmazva bensőséges érzetet érhetünk el, viszont lágyítsuk néhány világosabb színnel, mint a púder rózsaszín és bézs, egy kis fehérrel kiegészítve. Arany kiegészítőkkel kellemes, mégis elegáns teret hozhatunk létre. Sötétebb vagy kisebb hálószoba esetén használjuk inkább kiegészítő színként, hogy a fény- és térérzet optimális maradjon.

Lila hálószoba

Pasztell árnyalata, mint a levendula lila gyakran jelenik meg gyermekszobák falain, illetve a vidéki romantikát megtestesítő enteriőrökben. Jól kombinálható fehérrel és menta zölddel. Sötét árnyalata nagyon karakteres, eleganciát sugároz. Kellemes összhatást érhetünk el, ha arannyal vagy ezüsttel, illetve fehérrel és bézzsel együtt alkalmazzuk.

+1: Minták a hálószobában

Ugyan a minta nem egy szín, viszont nagyon jó elegye lehet a színeknek. Feldobhatja az egysíkú enteriőrt és egy egésszé formálhatja a szobában megjelenő színeket. Erre tökéletes megoldás a tapéta. A megfelelő tapéta megtalálásában szívesen segítünk, megannyi tapétakönyvünkből van lehetőség megtalálni az igazit.
Ízelítőnek érdemes körülnézni tapétaválasztékunkban.

Hálószoba színek: mely színeket jó elkerülni és miért?

Ahogy már említettük a színek hangulatokat és érzéseket tudnak közvetíteni, hálószobánkban megjelenve pedig befolyásolni tudják alvásunk minőségét és mennyiségét. Vannak olyan részei a színpalettának, amiknek energia szintje nem illik a hálószóba atmoszférájához és megzavarják nyugalmunkat.
Megmutatjuk mely színeket jobb kerülni a hálóban:

Vörös

Ugyan mélyebb tónusai, mint a bordó és pasztell árnyalatai, mint a téglavörös jól működhetnek a hálószobában, a tiszta vörös szín nem a pihenés megtestesítője. A szenvedély és energia színe, túl impulzív ahhoz, hogy ki tudjunk kapcsolni környezetében. Éppen emiatt a tulajdonsága miatt javasolt inkább olyan helyiségben alkalmazni, ahol az aktivitás a cél.

Narancs

A narancs színre végeredményben ugyanaz érvényes, mint a vörösre. Telített árnyalata túl energikus és vibráló szín a kikapcsolódáshoz.

Élénk sárga

Az elnevezése is magában rejti, hogy élénkítő, ösztönző szín. Pasztell árnyalatai ettől függetlenül jól alkalmazhatóak hálószobába, mint a bézs vagy a fakó sárga.

Neon színek

Magáról a neon szóról is a vibrálás jut eszünkbe. Ezek a színek inkább a szórakozásra szolgáló helyiségekben állják meg a helyüket, ahol az éberség és pörgés a cél.

Feketét csak módjával

Ambivalens szín, egyszerre testesíti meg a komorságot és az eleganciát. Megfelelő mértékben alkalmazva bensőséges és elegáns teret hozhatunk létre, túlzásba esve viszont lehangoló és rideg hatást kelthet. Kombináljuk melegséget és fényt sugárzó színekkel.

Reméljük segítettünk inspirálódni. Ha kedvet kapott a hálószoba átrendezéséhez, felújításához üzletünkben szívesen segítünk a tökéletes színű és formájú franciaágy, valamint a hozzá passzoló egyszínű vagy mintás tapéta kiválasztásában. Szeretettel várjuk a Novo Home-ban!

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?