Hogyan használjuk a hideg-meleg színeket az otthontervezés során?

Blog » Blog » Hogyan használjuk a hideg-meleg színeket az otthontervezés során?

A színek hőmérsékletének meghatározása olykor zavarba ejtő tud lenni, főleg, ha nem napi szinten van dolgunk a színek tudományával. Pedig, ha egy kicsit tisztába kerülünk a jelentésével és a jelentőségével, akkor egy tisztasági festés alkalmával a festő sem tud keresztkérdést feltenni azzal, hogy a fehér fal sárgás fehér vagy lilás fehér legyen. A hideg színeket és meleg színeket tudatosan használva harmonikusabb és funkcionálisabb élőteret hozhatunk létre otthonunkban.

Hideg-meleg színek

Kép: PInterest

Mik azok a hideg-meleg színek?

A hideg színek és meleg színek csoportosítása abból ered, hogy egy adott színre ránézve milyen hőérzetet kelt bennünk. Az alapszínekből kiindulva, azok az árnyalatok amelyekben a sárga és a vörös szín van többségében jelen, meleg érzetet keltenek, így a meleg színek csoportjához tartoznak. Abban az esetben, ha egy színben a kék van nagyobb arányban jelen, akkor a hideg színek csoportjához tartozik. Egy színkört megnézve, ahol a tiszta és kevert színek egymás mellett helyezkednek el, szépen kivehető hogyan oszlik két részre a paletta.

Hideg-meleg színek csoportosítása

Kép: PInterest

Hideg vagy meleg színeket válasszunk otthonunkba?

A válasz több összetevőből áll. Tájegységenként eltérhet, az adott régió éghajlatától függően, hogy milyen színeket részesítünk előnyben. Például egy olyan térségben ahol az év nagy részében meleg van inkább a hideg színeket kívánja a szem, hogy ezzel is csökkentsük hőérzetünket. Egy átlagosan hidegebb tájegység esetén pedig a meleg színek segítik elérni az otthonosság komfortját. Ezen felül természetesen közrejátszhat a nemünk, korunk és személyes színpreferenciánk is.

Hideg vagy meleg színeket válasszunk otthonunkba?

Kép: PInterest

Milyen hideg színek vannak?

A kiinduló szín a kék, a skála a vele kevert árnyalatokat tartalmazza. A színkörön ez tartomány a lilás és a zöldes árnyalatok között helyezkedik el. Azonban még a színek terén sem minden ennyire egyértelmű. A meleg árnyalatokat is hűvösebbé tehetjük, ha fehér színt adunk hozzájuk.

Színpaletta

Kép: PInterest

Hogy használjuk ezeket a hideg színeket az otthonunkban?

A hideg színek alkalmasak lehetnek egy jól benapozott helyiségbe. A sok fény, ami beáramlik a szobába megakadályozza, hogy a hideg árnyalatok komorrá tegyék a helyiséget. Abban az esetben is ideálisak, ha például déli tájolású nappalink van, ahol a szoba fekvéséből adódóan szükség lehet a hidegebb érzet illúziójára. Emellett a hideg színeknek túlnyomó részt nyugtató hatásuk van, így remekül alkalmazhatók hálószobába, ami a pihenés fő színtere. Konyhában vagy vizes helyiségekben felhasználva pedig a tisztaság érzetét kelthetik bennünk.

Hideg színekkel berendezett szoba

Kép: PInterest

Milyen meleg színek vannak?

Főként a sárga és vörös színek és az ezekből kikeverhető árnyalatok alkotják a meleg színek csoportját. A sárgás-narancsos-vöröses árnyalatok perifériáján továbbá ide sorolható a sárgás zöld és a vöröses lila is.

Színpaletta

Kép: PInterest

Hogyan használjuk a meleg színeket az otthontervezés során?

Könnyedén létrehozhatjuk velük az otthonosság érzését. Szinte minden otthonban megjelennek a meleg színek, néha anélkül, hogy szándékosan helyeznénk el őket. Elég akár annyi, hogy fa vagy fa hatású burkolatot vagy bútor frontokat választunk. Az élénkebb meleg színek vidám hangulatba hozhatnak és cselekvésre sarkallnak, így jól használhatók olyan helyiségekben ahol az aktivitás a cél. A halványabb árnyalatok a kedélyünk javítása mellett nyugtató hatással is lehetnek ránk. Jól kompenzálhatunk például egy sötétebb vagy kisebb helyiség esetében meleg színek alkalmazásával. Nem muszáj egy helyiségben mindennek a meleg színek árnyalataiban pompázni, kellemes egyensúlyt teremthetünk néhány apróbb kiegészítővel is egy semleges vagy hidegebb színekkel teli szobában.

Meleg színekkel berendezett szoba

Kép: PInterest

Hogyan használjuk a hideg-meleg színeket, amikor bútorokat választunk?

Próbáljuk a teljes összképet szem előtt tartani. Abban az esetben, ha az adott helyiségen belül egyetlen bútort szeretnénk cserélni gondoljuk át, hogy milyen színek jelennek már meg a szobában és igyekezzünk azokkal összhangba hozni az új darabot. Ugyanúgy elérhetünk egyetlen színfolt megváltoztatásával harmonikusabb, nyugodtabb, izgalmasabb és impulzívabb összhatást. Amennyiben komplexen újragondolunk egy teret például felújítás vagy költözés miatt, úgy a bútorok kiválasztása előtt alakítsunk ki egy koncepciót. Készítsünk hangulat táblákat, állítsunk össze a színekből egy számunka kellemes palettát, majd az anyagok kiválasztásához hozzunk létre egy kollázst. Fontos, hogy a minta táblákon a színek aránya nagyságrendileg a leendő valóságot tükrözze. Ez segít nekünk meglátni milyen összhatást keltenek majd a megálmodott térben az összeválogatott színek és arányaik. A hideg és meleg színeket nem csak egymástól elszeparáltan lehet használni. Kombinálva őket nagyon kiegyensúlyozott tereket kaphatunk. Nagyobb bútordarabok esetén azt is vegyük figyelembe, hogy milyen adottságokkal rendelkezik a helyiség ahova szánjuk őket. Ennek megfelelően válasszuk ki a hideg vagy meleg színek tónusát. Ülőgarnitúra esetén például egy kisebb szobába válasszunk világosabb vagy élénkebb árnyalatot. Egy konyha megtervezésekor pedig szintén vegyük figyelembe, hogy ha mondjuk kék frontokat szeretnénk, akkor mekkora tömegnek fog hatni az adott helyiségben egy világosabb és egy sötétebb kék árnyalat.

Hideg-meleg színek használata a lakberendezés során

Kép: PInterest

Vannak még ezeken kívül színek, amiket használhatunk a lakberendezésben?

Az abszolút aduászok a semleges színek. Ez a tartomány a feketén és fehéren kívül a köztük elhelyezkedő szürke skálát foglalja magában. Egyaránt jól alkalmazhatók alap- és kiegészítő színként a lakberendezésben, ezen felül azon sem kell gondolkodnunk, hogy hideg vagy meleg színekkel párosítsuk őket. Szinte kikerülhetetlenek, hisz nagyon ritka, hogy ne bukkanjanak fel apróbb részletekben vagy nagyobb felületen egy lakásban. Manapság pedig kimondottan divatosnak számít semleges színpalettát használni a nagyobb felületeken, amiket aztán évszakonként vagy ízlésünknek megfelelően alakíthatunk hűvösebb és melegebb irányba.

Semleges színek

Kép: PInterest

+1: Minden viszonyítás kérdése

Bár a színkör szerint két részre oszlanak a hideg és meleg színek, a gyakorlat azt is megmutatja, hogy egy adott szín lehet hideg és meleg is attól függően milyen másik árnyalathoz hasonlítjuk. A meleg színeket is tudjuk hidegebbnek érzékelni, ha fehér színt adunk hozzá, ahogyan két kék árnyalat közül is tudunk melegebb árnyalatot választani, attól függően milyen a színmélység és mennyire színtiszta a kék.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?