Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Blog » Blog » Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?
Japandi stílus
Fotó: Pinterest

A belsőépítészetben sok minden lehetséges. Nem ritka, hogy különböző lakberendezési stílusok keverednek és végül egy egészen elképesztő új stílusirányzat jön létre. Bár Japánt és Skandináviát több ezer kilométer választja el egymástól, életszemléletükben és a lakberendezésről vallott nézeteikben sok közös vonást találunk. Így vált az utóbbi években egyre népszerűbbé a japandi stílus a klasszikus skandináv és a tradicionális japán lakberendezés speciális ötvözete.

Mi az a japandi stílus?

A japandi stílusban az észak hűvössége és minimalizmusa találkozik a Távol-Kelettel, és egyesíti a skandináv és a japán stílus letisztult és redukált vonalait. A design visszafogott, purista, de ugyanakkor megnyugtató, és természetes melegséget sugároz.  Közös vonásuk, hogy mindkét kultúra előtérbe helyezi a természetes alapanyagok használatát és fontosnak tartja a természet közeliséget, ez nyugtató harmóniát teremt a japandi koncepcióban, mely így otthonosságot és melegséget sugároz.

Fotó: ADA

Melyik két irányzatot ötvözi? Milyen elemeket használ ezekből?

Ahhoz, hogy a két lakberendezési irányzat fúzióját elemezni tudjuk, vizsgáljuk meg őket először egy kicsit külön-külön:

A japán belsőépítészeti stílusra az egyszerűség jellemző. A letisztult formák, a visszafogott fény és a természetes anyagok, például fa, bambusz, papír használata. Itt hiába keresünk túlzsúfolt szobákat, helyette rengeteg hely van egyszerűen csak „lenni” és „megállni”. A japán belsőépítészeti stílusra a minimalizmus és a gondosan válogatott bútorokra, dísztárgyakra való összpontosítás jellemző. A színek, formák és az egymáshoz illő anyagok megfelelő kombinációja harmonikus lakókörnyezetet teremt, amelyben az életenergia a lehető legjobban áramolhat, így az otthon olyan hellyé válik, ahol nyugalomra lelhetünk.

A skandináv berendezési stílus szintén letisztult és egyszerű, de sokkal hangulatosabb. Minimalizmusának és modernségének sok rajongója van. A letisztult formák és az olyan természetes anyagok, mint a fa, a szőrme és a gyapjú használata melegséget sugároznak. Egyenes vonalak, geometrikus és organikus formák jellemzik. A párnák, takarók, gyapjúszőnyegek és a hozzájuk illő kiegészítők még több otthonosságot és hygge pillanatot biztosítanak.

A két stílusirányzat egyesüléséből jött létre a japandi, egy egészen újszerű, de mégis jórészt tradicionális elemeken alapuló lakberendezési stílus.

Milyen a japandi stílus?

A két fenti stílus ötvözetét a japandit sok szakértő egyfajta életfilozófiaként is jellemzi, amelyben az egyszerűbb és tudatosabb életre való törekvés kerül előtérbe. A japán belsőépítészet esztétikája, minimalizmusa és eleganciája ötvöződik a skandináv megjelenés otthonosságával, funkcionalitásával és modernitásával. Az eredmény egy olyan egyedi életstílus, amely a lényegre való koncentrálásával inspirál bennünket.  A japandi a „Wabi Sabi” eszméjén alapul, amely a tisztaságot, esztétikát és tökéletlenséget jelenti, és az egyszerű és tökéletlen dolgok természetes szépségére összpontosít.

A japandi belsőépítészeti stílus a tökéletes forma és a redukált elegancia kifejezője, nézzük mi jellemzi pontosan:

Japandi stílus
Fotó: Pinterest

Alapanyaghasználat: Természetes és magas minőségű

A japandi stílus elsősorban természetes anyagokat használ, mint a fa, a bambusz, a kerámia, a gyapjú ill. a rattanból vagy tengeri fűből fonott tárgyak. A japandi anyagok magas minőségűek, hosszú évekig használhatók, a természetes tökéletlenséget és a kézművesség szeretetét képviselik. Ehhez társulnak a tipikusan skandináv anyagok, mint a hangulatos takarók, plédek és párnák, persze ezek is mértékkel, elegáns, letisztult kivitelben.

Színek harmóniában – kontrasztok

A japandi belsőépítészet meleg és visszafogott színpalettán alapul. Elsősorban föld színeket használ, különösen nude, bézs és krém, zöld, valamint szürke és barna árnyalatokat. A feketével nagyszerű kontrasztokat és hangsúlyokat hoz létre. A japandi egy nagyon redukált, visszafogott stílus, ezért egy-egy helyiségben ritkán használ három-négy színnél többet.

Japandi formavilág

A japandi stílus formavilága letisztult és egyszerű, ez ugyanis az egyetlen módja a nyugodt, tiszta és elegáns összhatás kialakításának. A japandi a lineáris formákat helyezi előtérbe, amit időnként egy-egy organikus formájú lámpával, kosárral vagy kisebb bútorral tör meg.

Japandi formavilág
Fotó: ADA

Letisztult, elegáns, harmonikus

A japandi lakberendezés kulcsa, hogy elengedjük, ami felesleges – és letisztult, nyugalmat árasztó hangulatot hozunk létre a térben.   

Milyen bútorok jellemzik a japandi stílust?

A bútordarabok egyszerűek, kecsesek és időtlenek. A japandi stílusban berendezett szobák néhány kiválasztott bútordarabra összpontosítanak. Minden egyes tárgy meghatározott célt szolgál, gondosan kiválasztott, és jelentősége van. Ez hoz létre egy különleges térhatást, amely lenyűgöz bennünket a japandiban. A skandináv stílusra jellemző világos nyír, tölgy vagy fenyő bútorok mellett megjelennek a japánra jellemző sötétebb fából, például dióból készült filigránabb bútordarabok is. A japandi bútor egy design darab, egyszerű, minimalista és a lényegre, a funkciójára összpontosít.

Milyen kiegészítőket használ a japandi stílus?

A dekorációs elemek kiválasztása a japandi stílusban nagyon tudatos.  A „kevesebb több” mottó szerint a szobákban általában csak válogatott kiegészítők és dísztárgyak találhatók. A berendezés nem zsúfolt, az üres sarkok természetes részei a japandi stílusnak. A díszítés lehet egy kicsit szokatlan és egzotikus, hogy különleges látványt nyújtson. Tipikus dekoráció például a távol-keleti hangulatú asztali dísztárgy, kerámiatányér, de népszerűek a nagyméretű szobanövények és a japán paravánok is.

Hogyan használja a fényt ez az irányzat?

A japandi stílusban minimális mennyiségű lámpát használunk irányított fénnyel, a szórt fényt kibocsájtó fényforrásokat kerüljük, ha lehet. Ha a japandi életérzést még inkább szeretnénk hangsúlyozni, akkor ezt nagyon jól megtehetjük papírból készült lámpákkal is. Japán évszázados papírművészeti remekműveit és hajtogatási technikáit így mi is becsempészhetjük otthonunkba. A kifinomultan hajtogatott, filigrán lámpaernyők és a finom shoji papírból készült lámpatestek meleg, nyugodt légkört teremtenek.

Milyen tereket érdemes japandi stílusban kialakítani?

A japandi belsőépítészeti stílus könnyen integrálható szinte bármilyen helyiségbe. Hektikus időket élünk, ahol folyamatosan túldíszített tárgyak, milliónyi kacat és zavaró reklámzaj vesz bennünket körül. Ezért nem meglepő, hogy egy inkább vonzódunk az egyszerű, letisztult terekhez és a praktikumra összpontosító belsőépítészethez. A japandi az a sítlus, mellyel lakásunk bármely helyiségében tökéltes összhangot és nyugalmat teremthetünk, hogy otthonunk az oázisunkká váljon. Nézzük, hogyan csempészhetjük be a különböző helyiségekbe ezt a stílust:

Japandi stílus
Fotó: Novo Home / Tom Tailor

Étkező

Az étkezőbe kerülhetnek jellegzetes skandináv zsinóron függesztett polcok, egy zöld bambusz szobanövény és könnyed székek és egy világos, tömörfából, például bükkből készült asztal.

Nappali

A tipikus japandi nappaliban alacsony kanapé található, bambuszból készült kis japán asztallal kiegészítve, a helyiségben helyet kaphatnak még skandináv székek, kisebb fotelek.  

A tévé fekete színével összhangban az ablakok kerete is lehet fekete. A földre kerülhet még néhány padlópárna, a kanapéra természetes alapanyagú párna és takaró. Egyszerű, fűszerű szobanövény, egészítheti ki a dekorációt.

Japandi stílus
Fotó: Novo Home / ADA

Hálószoba

A hálószobában a tatami szőnyeg és a futonon a tökéletes japán elem. Persze nyugodtan betehetünk egy boxspring ágyat, ha számunkra az a kényelmesebb.

A szemet gyönyörködtető, fekete kerettel ellátott japán paraván pedig nem csak az intim pillanatokat rejtheti el, de térelválasztóként, dekorelemként is tökéletesen funkcionál.

Japandi háló
Fotó: Novo Home / ADA

Konyha

A konyhafrontok készülhetnek bambuszból, de használthatunk világosabb fát, sőt akár feketére festett ajtókat is.  Egy geometrikus mintájú tapéta, egy organikus formájú lámpa tökéletesítheti az összhatást. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a Japánra emlékeztető étkészlet elengedhetetlen tartozék. A díszítetlen teáskannák, a fogantyú nélküli bögrék és a rusztikus, kissé használtnak tűnő kerámiatányérok nagyon jól illeszkednek ehhez a trendhez.

Japandi konyha
Fotó: Pinterest

Fürdőszoba

A fürdőszobában mindig előnyös, ha a világos árnyalatoknál maradunk, főleg, ha kis méretű a helyiség. A jellegzetes fehér porcelán csempe és járólap természetes bambuszszőnyegekkel törhető meg. A mosdó alatti szekrény és a tükör kerete készülhet nyugodtan sötétebb színű fából.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?

Mi az a home staging? Mi a célja? Kinek előnyös?

Mit jelent az, hogy home staging? Mi a célja, és miben tér el a lakberendezéstől? Mennyibe kerül, kinek éri meg beruháznia erre a szolgáltatásra?