Keskeny hálószoba berendezése: 15 hasznos tipp

Blog » Blog » Keskeny hálószoba berendezése: 15 hasznos tipp

A hálószoba számára gyakran a legkisebb helyiség marad meg a lakásban, pedig az ágy és a ruhásszekrények, amiket itt kell elhelyeznünk igencsak helyigényes bútorok. Ha a hálószoba nem csak kicsi, de szűk is, akkor a berendezést különösen át kell gondolnunk. A keskeny hálószoba berendezése nem egyszerű feladat, ugyanakkor számos jó megoldás létezik, csupán tudni kell, hogy mire érdemes odafigyelni. Mutatunk 15 példát arra, hogy mi módon hozhatjuk ki a legtöbbet ebből a helyiségből.

1. Hol van ideális helyen az ágy egy keskeny hálószobában?

A szoba formája már általában meghatározza, hogy hova, melyik oldalra kerülhet az ágy. Ha a szoba végében van elegendő hely, akkor a franciaágy mindenképpen oda kerüljön! Így optikailag kisebbnek hat és nem szűkíti le még jobban a szobát.

Miért nehéz berendezni egy keskeny hálószobát?
Fotó: Pinterest

Az ágy háttámlája ebben az esetben a szoba bejáratával szemközti falhoz kerül. Ezt a falat emeljük ki, dekoráljuk egy elegáns tapétával, vagy válasszunk különleges, egyedi háttámlát, amelyik már önmagában is jól mutat a szobában. A legjobb, ha az ágy mellett mindkét oldalon marad 50-60 cm hely, így az ágy kényelmesen megközelíthető. Ekkora hely már arra is elegendő, hogy éjjeliszekrényeket helyezzünk el az ágy mellett mindkét oldalon. Ha a szoba mérete nem teszi lehetővé ezt az elrendezést.

Hálószoba
Fotó: Pinterest

Végszükség esetén toljuk az ágyat a sarokba, de ebben az esetben csak az ágy egyik oldalát tudjuk majd használni a felkeléshez és lefekvéshez. Ha egyszemélyes ágyunk van azt helyezzük el minden esetben a szoba hosszabbik oldalával párhuzamosan a falhoz közel, vagy a bejárattal szemközti sarokba.

2. Milyen kis méretű, de kényelmes ágyat válassz, ha keskeny a hálószobád?

Bármennyire is ott motoszkál a fejünkben egy csodálatos King Size méretű ágy ötlete, hessegessük el a gondolatot. Túlságosan uralkodna a szobában és elfoglalná a szoba teljes szélességét. Válasszunk inkább keskenyebb típust, hogy elegendő hely maradjon az ágy megközelítéséhez. Két felnőtt számára a 160-180 cm széles fekvőfelület az ideális, de ha nincs ekkora helyünk, akkor egy 140 cm szélességű franciaággyal is kiegyezhetünk. Az ágy méreténél fontosabb a kényelmes, minőségi matrac, mindenképpen próbáljunk ki többféle típust, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletest.  

3. Keskeny hálószoba berendezése: miért fontos, hogy tagold a teret?

A túl keskeny, de nagyon hosszú hálószobát érdemes két részre osztani egy térelválasztó polc, vagy szekrény segítségével. Így különböző funkciójú terek jönnek létre, melyek megtörik a „csőhatást”. A szoba egyik részébe az ágy, másik felébe pici gardrób helyiség kerülhet. Az elválasztó szekrény, vagy panel, akár TV felszerelésére is alkalmas lehet, így kényelmesen, ágyban fekve tévézhetünk. Ha a leválasztott részbe nem jut elegendő természetes fény, mindenképpen gondoskodjunk az extra világításról.

Egy keskeny hálószoba
Fotó: Pinterest

4. Hogyan helyezzük el okosan a gardróbszekrényeket egy keskeny hálószoba berendezése során?

A gardróbszekrények ideális elhelyezése kulcsfontosságú feladat. Próbáljuk meg úgy megoldani az elrendezést, hogy a szekrények minél kevésbé lógjanak be a térbe, mert ezzel tovább szűkítik a szobát. Jó ötlet például, ha egy falfülkébe rejtjük el őket, vagy azon a falon alakítjuk ki, amelyen a szoba bejárata található, így a szobába belépve, nem szembetűnő a méretük.

Szekrények elhelyezése
Fotó: Pinterest

5. Milyen mélységű szekrényeket válasszunk keskeny hálószoba esetén?

A gardróbszekrények többféle mélységi méretben elérhetők. A vállfákon elhelyezett ruhák ideális tárolásához a legalkalmasabb a 60 cm mély szekrény. Az összehajtogatott ruhák és a fehérnemű azonban tökéletesen elférnek 40 cm mély szekrényekben és komódokban is. A keskenyebb szekrények kevésbé uralják a szobát, szellősebb lesz az összhatás.

Milyen szekrények kerüljenek egy keskeny hálószobába?
Fotó: Pinterest

6. Hogyan használjuk a falfelületeket egy keskeny hálószobában?

A könyveket, dísztárgyakat vagy bármit amire szükségünk van a hálószobában „lebegő” polcokon vagy esetleg kisebb zárt szekrénykékben helyezzük el az ágy felett. Így nélkülözhetővé válik az éjjeliszekrény és ezzel is teret nyerhetünk a szobában.

Falszínek a hálószobában
Fotó: Pinterest

7. Egy keskeny hálószoba berendezése során le kell csökkentenünk az éjjeliszekrény méretét

Ahhoz, hogy a könyvünket vagy a szemüvegünket le tudjuk tenni, nincs szükség nagy méretű éjjeliszekrényre. Csökkentsük le a méretét amennyire csak tudjuk. Vásároljunk inkább keskeny lerakó asztalkákat, ezek helyigénye sokkal kisebb és szükség esetén könnyedén áthelyezhetők.

Éjjeliszekrény kiválasztása
Fotó: Novo Home – Halmar

8. Hova tegyük az olvasólámpát?

Szereljük az olvasólámpákat a falra, az ágy fölé, így kevesebb helyet foglalnak, mintha éjjeliszekrényen helyeznénk el őket. A fény iránya is jobban állítható ebben az esetben, így kényelmesebben olvashatunk.

Lámpák elhelyezése
Fotó: Pinterest

9. Hogyan növeljük meg optikailag egy keskeny hálószoba méretét?

A vízszintes csíkozású tapéta, kitűnő választás a keskeny hálószoba szélességének optikai növelésére. Használjuk a szoba rövidebb oldalain és meglepő lesz a végeredmény, úgy tűnik majd, mintha nem is ugyanabban a szobában járnánk. Ha idegenkedünk a tapétától, készíthetünk fali díszt vízszintesen felszerelt fa lécek segítségével is és a hatás ebben az esetben sem marad el.

Keskeny hálószoba nyújtása optikailag
Fotó: Pinterest

10. Mit tegyünk, ha egy keskeny hálószobában keresztben kell elhelyeznünk az ágyat?

Ideális, hogy egy keskeny szobában az ágyat a bejárattal szemközti falon, a szoba végében helyezzük el. Ez azonban nem megoldható abban az esetben, ha ezen a falon valamilyen akadály, például egy teraszajtó található. Ebben az esetben nem marad más választásunk, keresztben kell elhelyeznünk az ágyat a szoba közepén. Ennél az elrendezési módnál azonban ügyelnünk kell arra, hogy az ágy mélysége minél kisebb legyen. Válasszunk Boxspring rendszerű franciaágyat, mert ennél a típusnál nincs ágykeret, így kisebb lesz a végleges méret. Ha ragaszkodunk az ágyneműtartós ágyhoz, akkor a Glory ágyunk a legjobb választás, mert ha ennél a típusnál a 8-as, extra keskeny fejvéget választjuk az ágy teljes mélysége mindössze 207,5 cm lesz.  

Ágy elhelyezése keresztben
Fotó: Pinterest

11. Hogyan használjuk a színeket egy keskeny hálószobában?

A hálószoba színei meghatározóak, fontos, hogy jól válasszuk meg őket.

A falak festéséhez ne használjunk sötét színeket, mert ezek még keskenyebbnek mutatják a szobát, nyomasztó hatásúak lehetnek és könnyen egy sötét alagútban érezhetjük magunkat. Válasszunk helyettük világos, pasztell árnyalatokat. Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, hogy valamilyen sötétebb tónus is megjelenjen a szobában, azt kizárólag a szoba rövidebb oldalán használjuk.

Hálószoba színeinek kiválasztása
Fotó: Pinterest

12. Hogyan dekorálj egy keskeny hálószobát?

A keskeny hálószoba dekorálásánál legjobb barátunk a tükör. Ezt használhatjuk falra szerelve, vagy akár a gardróbszekrény ajtajaként is. Okos használatával extrém módon növelhető a térérzetünk. A tükrökön kívül természetesen bátran használhatunk bármilyen fali dekort, fotót vagy festményt. Ezek dekorok magukra vonják a figyelmet, így belépve ezeket látjuk meg először és nem érezzük majd keskenynek a szobát.

Dekoráció
Fotó: Pinterest

13. Hogyan válasszuk ki a bútorokat, mire figyeljünk egy keskeny hálószoba esetén?

Keskeny hálószoba esetén az alapszabály, hogy csak annyi és olyan méretű bútordarab kerüljön a szobába, amennyi feltétlenül szükséges. Ne zsúfoljuk tele felesleges bútorokkal és kacatokkal, a komfortérzetünk miatt fontos, hogy könnyednek, szellősnek hasson. Törekedjünk az egyszerűségre, helyezzük fókuszba a funkcionalitást és használjunk sok természetes alapanyagot. 

14. Extra tároló az ágy alatt: ne mondjunk le róla egy keskeny hálószoba esetén sem!

Kis méretű, keskeny hálószobában kitűnő szolgálatot tesz az ágyneműtartóval felszerelt franciaágy. Nagyon sok mindent elrejthetünk benne és szinte láthatatlan marad. Első ránézésre nem különböztethető meg ágyneműtartó nélküli társaitól.

Tárolás
Fotó: Novo Home – ADA

15. A keskeny hálószoba berendezése legyen elegáns és különleges!

Egy kis méretű hálószoba berendezésénél mindig törekedjünk arra, hogy extra, különleges alapanyagokat használjunk. Egy fényűző tapéta vagy egy bársony szövettel bevont franciaágy eltereli a figyelmünket a szoba méretéről. A kiegészítő lakástextilek, a szőnyeg, függöny, ágytakaró és díszpárnák kiválasztásánál is törekedjünk az egyediségre, a várt hatás így biztosan nem marad el.

Elegáns és különleges berendezés
Novo Home – Mobiladalin Cubo ágy

    

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?