Kétszemélyes kanapéágyak és kanapék

A kétszemélyes kanapéágyak és kanapék a kis lakások legtökéletesebb bútorai. Helyigényük kicsi és könnyen áthelyezhetők, ezáltal a szoba berendezése a későbbiekben is bármikor módosítható, alakítható. A kanapéágyak ágyszerkezetének kiválasztásánál többféle típus kérhető. Az egyszerűen előre húzható vagy oldalirányban nyitható változatokon kívül, a teljes értékű matracos komfortággyal rendelhető modellek is megtalálhatók a kínálatunkban.

Mikor jó választás a kétszemélyes kanapéágy? Mik az előnyei?

Ha kevés hely áll rendelkezésünkre és egy L vagy U alakú kanapé nem férne el a szobában, akkor a legpraktikusabb választás, ha kétszemélyes kanapéágyat vásárolunk. Kitűnő választás kis nappalikba, de gyerekszobában, dolgozószobában vagy vendégszobában is nagyon jól mutat. Vásárlóink előszeretettel választják a kétszemélyes kanapéágyat nyaralókba is, vendégeik elszállásolására, vagy akár állandó fekhelyként.

A kétszemélyes kanapéágy az egyik legsokoldalúbb, legkompaktabb bútor. Összecsukott állapotban általában nem is tudjuk megkülönböztetni a fix kanapétól, hiszen az ágyszerkezet a vázban teljesen elrejtve kerül beépítésre.

Hogyan lehet megállapítani egy kétszemélyes kanapéról, hogy valóban minőségi?

Mint minden ülőbútor esetében, a kétszemélyes kanapénál is rendkívül fontos, hogy vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk a gyártáshoz felhasznált alapanyagokról. Elengedhetetlen, hogy a kétszemélyes kanapé keményfa vagy fém vázszerkezettel készüljön és ez különösen fontos abban az esetben, ha a bútorba ágyszerkezet is beépítésre kerül. Ebben az esetben ugyanis extra nagy igénybevételnek van kitéve a váz, a nyitó-csukó mechanika működtetése és az ágyon fekvők súlya miatt.

A gyártáshoz felhasznált megfelelő, minimum 30-35 kg/m3 súlyú és nagy rugalmassága habok használata is nagyon fontos minőségi kritérium.

A kétszemélyes kanapé esetében fontos a külső borítás, a megfelelő minőségű bőr vagy szövet kiválasztása is, mert ezek az ülőbútorok sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint az L vagy U alakú kanapé változatok, hiszen mindig ugyanazon a két ülőfelületen foglalunk helyet, ill. gyakran ágyként is használjuk őket.

Vásárlás előtt mindenképpen teszteljük a kiszemelt kanapét, feküdjünk rá, forgolódjunk rajta és ha nem kényelmes, vagy esetleg recsegő, nyikorgó hangot adna, akkor válasszunk inkább másik típust.

Milyen típusú és méretű kétszemélyes kanapéágyak kaphatók nálunk?

A kétszemélyes kanapéágyak két fő csoportra oszthatók. Az egyik esetben a fallal párhuzamosan, a másik esetben a falra merőlegesen fekszünk rajtuk. Az első, fallal párhuzamos kivitel hátránya, hogy a fal mellett fekvő személy egy kicsit nehezebben, körülményesebben tud felkelni a kanapéról, viszont nagy előnyük, hogy a fekvőfelületük általában teljesen síkban van és nem osztott, azaz nincsenek magasságbeli eltérések az egyes elemek, részek között.

Azok a kanapéágy változatok, amelyeknél a falra merőlegesen fekszünk a kanapén, általában kétoldalt karfás kivitelben készülnek, így üléskor is nagyon kényelmesek, és nagy előnyük, hogy kinyitott állapotban a rajta fekvő személyek mindkét oldalon könnyen felkelhetnek róluk. Hátrányuk azonban az, hogy a fekvőfelületük a legtöbb esetben osztott, így az egyes elemek nem minden esetben vannak tökéletesen síkban. A csúcs kivitel ezeknél a kanapéknál a komfortágy szerkezetű változat. Ennél a típusnál kinyitás után egy teljes értékű, egybefüggő matracos fekvőfelületet kapunk, mérettől függően fa ágyráccsal, vagy fémhálós szerkezet alátámasztva.

A méretválaszték nagyon széles, kétszemélyes kanapéágyak már 150 cm-es szélességi mérettől kaphatók, de az ideális természetesen a minimum 160-170 cm széles változat. Ilyen szélességi méretnél egyes modellek esetében már egy 140 cm széles ágyszerkezet beépíthető.

Ha 160 cm széles fekvőfelületet szeretnénk, akkor kb. 200 cm széles helyre lesz szükségünk abban a szobában, ahová a kanapét tervezzük.

A legtöbb kétszemélyes kanapéágy ennél nagyobb méretben nem választható, de létezik nálunk egy olyan modell is, az Alina 7266-os, melybe akár 180 cm széles ágyszerkezet is beépíthető.

Hogyan lehet variálni, kombinálni termékeinket?

A karfával rendelhető kanapéágyaknál általában többféle karfa típus és szélesség közül választhatunk. Ez azért nagyon előnyös, mert ha a szélesebb fekvőfelületről nem szeretnénk lemondani keskenyebb karfa választásával csökkenthetjük a kanapé szélességét. Az ülőfelület felépítése és keménysége több modellünknél választható, így a fekvőkomfort is változik igényeink szerint. A kétszemélyes kanapéágyakhoz és kanapékhoz puff, ülőke is választható, így akár mini L alakot is ki tudunk alakítani segítségükkel. Ezek a kis méretű ülőalkalmatosságok jó szolgálatot tehetnek akkor is, ha vendégeket várunk.

Hogyan válasszon? Milyen szempontokat vegyen figyelembe vásárlás előtt?

Mérjük fel pontosan a szobát, ahova a kanapét tenni szeretnénk. Ez egy nagyon fontos lépés vásárlás előtt, mivel a kanapé a bútorboltban általában sokkal kisebbnek tűnik, mint az otthonunkban. Mérjük le az ajtó szélességét, mivel a kétszemélyes kanapéágyak általában készre szerelve, egyben érkeznek ezért a lakásba való bejuttatásuk nem minden esetben egyszerű feladat.

Mivel egyes kanapéágyak kinyitásához a szerkezet súlya miatt esetleg nagyobb erőkifejtésre is szükségünk lehet, ezért, ha idősebb, gyengébb izomzatú személy használja majd a kanapét, akkor válasszunk egyszerűen, könnyen nyitható, kiemelő mechanikával rendelkező modellt.