üzletünkben légkondicionáló berendezés működik

Kis lakás berendezése: 12 tipp, amivel tágíthatjuk a teret

Blog » Blog » Kis lakás berendezése: 12 tipp, amivel tágíthatjuk a teret
Kis lakás berendezése
Kép: Home Designing

Hogyan lehet egy kis lakást megfizethető áron, kreatívan és praktikusan berendezni?

Ha úgy szeretnénk berendezni a mini lakásunkat, hogy az praktikus, korszerű és stílusos is legyen egyszerre, nehéz feladatra vállalkozunk, de a kis lakás berendezése nem lehetetlen feladat! Néhány okos tippel és trükkel, egy kis kreativitással és a bútorok okos kiválasztásával elérhetjük, hogy lakásunk a legjobb formáját hozza. A legfontosabb, hogy mielőtt fejest ugranánk az átalakításba és berendezésbe, tervezzünk meg minden apró részletet. Ha bizonytalanok vagyunk kérjük belsőépítész vagy lakberendező segítségét, mert rengeteg időt, pénzt és későbbi bosszúságot spórolhatunk meg így. Nézzük sorban, hogy mik az első lépések, hogyan haladjunk, hogy a végeredménnyel maradéktalanul elégedettek legyünk.

Hogyan lehet egy kis lakást megfizethető áron, kreatívan és praktikusan berendezni?
Kép: Homedit

Kis lakás berendezése: tervezzük meg alaposan, mi hová kerül! 

Az első és egyben a legfontosabb lépés a felmérés! Ügyeljünk rá, hogy a mérések pontosak legyenek, hiszen a bútorok kiválasztásánál és a berendezésnél minden centiméter számít! Használjunk ki minden hasznosítható felületet, építkezzünk akár padlótól mennyezetig. Gyűjtsünk fotókat a Pinterestről, olvassunk kis lakások berendezésével kapcsolatos lakberendezési blogcikkeket, rengeteg ötletet meríthetünk belőlük. Ha a gondos tervezést követően nem találunk ideális méretű bútorokat, akkor gyártassuk le őket egyedi méretben. Elképzelhető, hogy az asztalos által készített szekrények és polcok egy kicsit drágábbak lesznek, mint a bolti társaik, de hosszú távon biztosan megtérül a befektetésünk, hiszen így optimálisabb helykihasználás mellett, tökéletesen egyéni igényeinknek megfelelően alakíthatjuk ki környezetünket.

tervezzük meg alaposan, mi hová kerül! 
Kép: Homedit

A kis lakás berendezése és a kis lakás előnyei

A legfontosabb, hogy fogadjuk el a kis lakásunk adottságait, csak így lesz élmény benne élni! Ne engedjünk a csábításnak és ne kezdjünk el vadul vásárolni – csak gondos tervezést követően kezdjük el a berendezést. Használjunk többfunkciós bútorokat, ággyá nyitható kanapéágyat, szekrényágyat vagy étkező és dohányzóasztalként is használható állítható magasságú asztalt. Az kis méretű – akár kör alakú – puffok is multifunkciós darabok, minimális helyigényük miatt nélkülözhetetlenek egy kis lakásban: ülőhelyként, lábtartóként, asztalként, vagy akár létra helyett is használhatók.

A kis lakások nagy előnye az otthonosságuk mellett, hogy minden használati tárgyunk elérhető közelségben található és kisebb rezsiköltséggel számolhatunk.

A kis lakás berendezése és a kis lakás előnyei
Kép: iDesignArch

Gondolkodjunk színesen! Használjuk ki a színek tulajdonságát, ha tágítani szeretnénk a teret!

Használjunk világosabb színeket, minden helyiség nagyobbnak és tágasabbnak tűnik általuk. A krémes pasztellszínek otthonos hatást keltenek, a fa és a természetes tónusok barátságossá és könnyeddé teszik a kis helyiségeket. A fehér felerősíti a nappali fényt és egy kicsit eltávolítja egymástól a falakat. Alkalmazzunk tehát mindenképpen világos alapot és dobjuk fel színes foltokkal: díszpárnával, egy élénkebb színű függönnyel, vagy tapétával. Üde színfolt lehet egy pár színes csempe a konyhai hátfalon és a fürdőben vagy néhány kisebb méretű színes bútordarab. A cél a vidámabb, kicsit élénkebb, mozgalmasabb összhatás, hogy a kis tér ne legyen lehangoló és ne keltse a bezártság érzetét.

Gondolkodjunk színesen! Használjuk ki a színek tulajdonságát, ha tágítani szeretnénk a teret!
Kép: Backsplash

Használjunk sok tükröt a kis lakás berendezése során!

A tükör nem csak egy divatos fali dekoráció, hanem sokkal több annál.

A nagy tükrök igazi csodát jelenthetnek a kis helyiségekben, mert visszatükrözik a napfényt, így extra fényt csempésznek be a helyiségbe és vizuálisan tágítják a szobát.

A nagyobb tükrökön kívül elhelyezhetünk néhány kisebb dekor tükröt a nappali vagy a háló falán, készülhetnek a gardrób és előszoba szekrények ajtajai tükrös kivitelben, sőt a konyhai hátfalon is jól mutat.

Használjunk sok tükröt a kis lakás berendezése során!
Kép: Livingetc

Szerezzünk be kis bútorokat a kis lakás berendezéséhez!

A kis méretű lakások berendezésénél rendkívül fontos, hogy az ergonómiailag szükséges teret meghagyjuk a zavartalan közlekedés és a bútorok könnyű megközelíthetősége érdekében.

Ne akarjunk egy nagy méretű U vagy L alakú kanapét bezsúfolni a nappaliba, inkább vegyünk egy egyenes kanapét és egészítsük ki puffal, amit lábtartóként, plusz ülőfelületként, vagy akár dohányzóasztalként is használhatunk.

Ügyeljünk a szekrények, tároló bútorok mélységére, mert ezek is jelentős helyet vesznek el a térből.  60 cm mély gardróbszekrény helyett választhatunk pl. 40 cm mélységűt. Az összehajtogatott ruháink ebben is tökéletesen elférnek majd. Az egyetlen kompromisszum, hogy a vállfákat, nem oldalirányból, hanem szemből kell felakasztanunk. Ha nincs szükségünk nagy méretű asztalra a mindennapi használat során, akkor választhatunk bővíthető, nyitható kivitelt, amit csak akkor nyitunk majd ki, ha vendégünk érkezik.  

Szerezzünk be kis bútorokat a kis lakás berendezéséhez!
Kép: TheSpruce

Szelektáljunk folyamatosan és rendszerezzünk!

Rend és önfegyelem: Minden tárgynak legyen egy meghatározott, állandó helye a lakásban. Ha nem használunk valamit azonnal tegyük el, ne heverjenek a tárgyak szanaszét a szobában, mert sok helyet foglalnak és zsúfolttá teszik a helyiséget. A rendszerezésben sokat segíthetnek a felcímkézett tároló dobozok melyeket a szekrény alsó polcára, vagy akár az ágy alá is elrejthetünk.

Fontos, hogy ne halmozzunk fel felesleges dolgokat, folyamatosan szelektáljunk és ha valamire már nincs szükségünk, akkor ne hezitáljunk, váljunk meg tőle. Ha egy tárgyat már évek óta nem használtunk, akkor valószínűleg nincs rá szükségünk, de lehet, hogy valakinek még hasznos lehet – ajándékozzuk el bátran. 

Szelektáljunk folyamatosan és rendszerezzünk!
Kép: OneKindesign

Használjunk több kis fényforrást! 

Az általános világítás mellé használjunk hangulatvilágítást vagy rejtett világítást is. Világítsuk meg a mennyezetet állólámpával vagy falmenti LED világítással, mert ezzel is növelhetjük a térhatást.

Figyeljünk rá, hogy ne maradjanak sötét, megvilágítatlan sarkok a szobában, a fő világításnál is figyeljünk a gondos kialakításra, használjunk nagyobb szórásszöggel rendelkező fényforrásokat.

Használjunk több kis fényforrást! 
Kép: LauraMeroni

Használjuk ki a tereket fent és lent! 

Használjuk optimálisan a teret és aknázzuk ki a rejtett adottságait.

Sokan például idegenkednek az óriási, mindent elnyelő gardróbszekrények használatától egy kis térben, mert úgy gondolják, hogy nagyon leszűkíti és zsúfolttá teszi a szobát. Ennek azonban ügyes tervezéssel éppen az ellenkezője az igaz. Ha faltól – falig, padlótól – mennyezetig „építkezünk”, akkor ugyan elvesztünk egy 40-60 cm mély sávot a szobából, de néhány apró trükkel mégis szinte észrevétlen marad a gardróbunk, a legpraktikusabb bútor lesz így a lakásban és szinte minden holmink elfér majd benne. Ügyeljünk rá, hogy a frontok és korpuszok a fallal szinte azonos színűek, vagy annál világosabb árnyalatúak legyenek, így szinte láthatatlanok lesznek. Ha tükrös ajtókat használunk, tovább tágíthatjuk a teret.

Ülőgarnitúrát, puffot, ágyat, dohányzóasztalt úgy vásároljunk, hogy rejtett tárolóval is rendelkezzen, rengeteg plusz rakodó helyet nyerünk így, de nem a hasznos alapterület rovására. Az ülőgarnitúrát kérjük vendégágy funkcióval, így extra fekhelyünk is teljesen észrevétlen lesz.

Használjunk falra szerelhető szekrényeket és polcokat, ezek sokkal könnyedebbek, légiesebbek, mint a padlóra állított változatok. 

Ha a belmagasság megengedi, akkor építsünk galériát, ezt használhatjuk tárolásra, vagy akár plusz élettérként is. A hálószoba felköltöztetése a galériára kitűnő választás lehet, de ügyeljünk rá, hogy ne válasszunk magas építésű ágyat, mert az alacsony belmagasságnál nem mutat jól.

Ne feledkezzünk el a tetőtéri lakásokban a ferde mennyezetek alatti területek hasznosításáról. Bár kiegyenesedni ezeken a területeken általában nem tudunk, de kisebb beépített szekrények, komódok számára tökéletes helyet biztosítanak. Hasonlóan hasznosíthatók a lépcsőfeljárók alatti területek, tárolhatjuk itt pl. a porszívót, felmosót, tisztítószereket.   

Használjuk ki a tereket fent és lent! 
Kép: Circular

Csökkentsük a nyílászárók számát! 

Természetesen nem arra gondolunk, hogy falazuk be az ablakot, hiszen minél naposabb, világosabb egy lakás, annál otthonosabbnak és tágasabbnak érezzük majd.

Inkább az ajtók típusát érdemes átgondolnunk. A hagyományos zsanéros ajtólapok nyitott állapotban a legtöbb esetben útban vannak vagy hasznos helyet foglalnak el a nyíláshoz szükséges területen így, ha lehet (a fürdőszoba és hálószobák kivételével) a szobák között inkább csak átjáró legyen, vagy ahol lehetséges alkalmazzunk tolóajtót, akár falba süllyesztett változatot. Válasszunk tükrös vagy üvegajtót és ha mód van rá kérjük üvegbetéttel a bejárati ajtót, mert ezek is növelik a térérzetet.

Csökkentsük a nyílászárók számát! 
Kép: Bezmirno

Csináld magad megoldásokkal csökkentsük a költségeket

Egy új lakás berendezése, vagy egy felújítás a munkálatok előrehaladtával biztosan sokkal többe kerül majd, mint az eredeti tervben szereplő összeg, de ne essünk kétségbe. Egy kis kreativitással jelentősen csökkenthetjük költségeinket, és elérhetjük, hogy ne lépjük túl a keretet. Rengeteg ötletet találunk különböző platformokon, Pinteresten, lakberendezők blogjaiban, videókban, melyek elindíthatják fantáziánkat.

Az újrahasznosított bútorokkal például nem csak a környezetünket kíméljük, hanem olyan egyedi tárgyakat hozhatunk létre, melyek visszatükrözik személyiségünket. A régi komód, vagy szekrény újraálmodható egy kis festékkel. A régi retro fotelek, puffok új életre kelthetők egy mutatós kárpittal és beilleszthetők bármilyen modern enteriőrbe.   

Gondoljuk újra a tárgyak szerepét, készítsünk pl. raklapból ágytestet vagy régi abroncsból dohányzóasztalt, filléres tányéralátétekből, maradék mintás tapétából fali dekor kompozíciót.

Nem kell feltétlenül a legdrágább csempét választanunk, használjuk fel kreatívan az olcsóbb anyagokat. Egy egyszerű fehér csempe is más arcát mutatja színes fugával, vagy az olcsóbb metro csempét felrakhatjuk különböző mintázatokban is a falra.

Csináld magad megoldásokkal csökkentsük a költségeket
Kép: Image by Freepik

Szereljünk görgőket a bútorokra

Nagyon egyszerű és rendkívül praktikus, ha a kisebb bútorok aljára görgőket szerelünk fel. Így egy kisszerkény, asztalka, puff vagy fotel könnyedén, erőkifejtés nélkül mozgatható, mely által a tér bármikor formálhatóvá válik. Ha kanapé előtt álló dohányzóasztalunk is görgős, akkor nem kell megemelnünk, ha ki szeretnénk nyitni a vendégágyat, elég egyszerűen csak elgörgetnünk az útból.  

Szereljünk görgőket a bútorokra
Kép: Melchesneau

Állítsuk fel a prioritásokat

Ha sokat dolgozunk otthon, akkor jobb, ha az irodarészt bővítjük a lakásban, akkor is, ha ezért le kell mondanunk az L alakú kanapéról és egy egyszerűbb, kétüléses változatot kell választanunk.  

Ha rendszeresen vendégül látjuk barátainkat, akkor vásároljunk egy nagyobb kanapét, de válasszunk 180 cm széles ágy helyett 160 cm széleset, így kompenzáljuk a feláldozott teret.

Ha gyakran eszünk a kanapén és csak hetente egyszer ülünk asztalhoz, akkor nincs szükségünk nagy méretű étkezőasztalra, teljesen feleslegesen foglalná a helyet.  

Mérjük fel, ismerjük meg igényeinket és tervezzünk ennek megfelelően!

Állítsuk fel a prioritásokat
Kép: TheSpruce

Kérjük lakberendező segítségét

Egy tapasztalt lakberendező rengeteget segíthet, jó ötleteket adhat, hogy a rendelkezésre álló tereket a lehető legtökéletesebben ki tudjuk használni. Azért, mert egy lakás kicsi, még tökéletesen otthonossá tudjuk varázsolni.

Tökéletesen tisztában van a funkciók helyigényével, mint pl. a főzéshez, tároláshoz szükséges hely és elrendezés a konyhában, az akadálymentes közlekedés szükséges minimális távolságok a berendezési tárgyak között, fürdőszoba ergonómiája stb.

Olyan nem mindennapi megoldások is lehetnek az ötlettárában, ami nem jutnának eszünkbe.

Segíthet a bútorok megtervezésben, a vásárlásban, mert ismeri a kínálatot.

A kis lakások berendezése kedvelt kihívás a lakberendezők számára, mert kiélhetik kreativitásukat és egyedi, okos megoldásokat hozhatnak létre.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?