Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Blog » Blog » Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?
Klasszikus lakberedezés
Kép: ArchiCGI

A klasszikus lakberendezés a régmúlt idők pompájába repít vissza minket mégis egyike a kortalan stílusoknak. Mindegy milyen évet írunk, egy klasszikus enteriőr mindig értéket és állandóságot fog képviselni. A stílus adta elegancia és a grandiózus terek mindenkit magával ragadnak, akkor is ha néha nehezen ismerjük be, hisz mind eljátszottunk már a gondolattal, hogy milyen lehet egy palotában élni.

Mi az a klasszikus lakberendezés?

Impozáns, elegáns, a luxust és a minőséget tükröző tereket kapunk, ha a klasszikus lakberendezési irányzatot választjuk otthonunkba. Nagy figyelmet fektet az építészeti elemek hangsúlyozására, mint a nagy belmagasság, a díszlécek, stukkók és kazetták, ezért a tiszta stílus elérése érdekében a bútorok és kárpitok mellett a megfelelő környezet is szükséges a kívánt végeredmény eléréséhez. A klasszikus lakberendezés tisztelgés a múlt előtt, amivel megidézhetjük a korábbi évszázadok szellemét. Az építészeti részletek mellett az elrendezésnél a szimmetria elvét követve helyezzük el berendezési tárgyainkat. Anyaghasználatát tekintve a márvány, tömörfa, selyem bársony és a nemesfémek, mint az arany és ezüst a jellemzők. A bútorok egyedi, kézzel készült darabok faragott részletekkel, intarzia betétekkel. Erős színek helyett a pasztell árnyalatok a jellemzők, amik lágy, kifinomult alapot adnak a hangsúlyosabb bútoroknak.

Klasszikus lakberendezés
Kép: Pinterest

Honnan ered a klasszikus stílus? Mi számít klasszikusnak?

A klasszikus lakberendezési stílus egészen a barokk és klasszicista korszakig nyúlik vissza, melyekkel múltat megidéző belső tereket elevenít meg. Az építészeti elemek fontos alapkövei a klasszikus stílusnak, ahol a tágas terek és a nagy belmagasság szinte elengedhetetlen, illetve ókori görög és római motívumok, díszítések tisztelegnek a régi idők nagysága előtt. Inkább összefoglaló neve ez a 17. századtól, a barokkal kezdődően egészen a 20. századig tartó korszaknak, ami a szecesszióval és a neo stílusokkal (neobarokk, neorokokó) zárult.

Ennek aktualizált és egyre kedveltebb válfaja a modern klasszikus stílus, ami a hagyományos elemeket modern bútorokkal és megoldásokkal társítja vagy éppen ellenkezőleg a modern építészeti terekbe csempész be klasszikus bútorokat és kiegészítőket. A klasszikus lakberendezéshez hasonlóan szem előtt tartja a minőséget és a mennyiség helyett az értékre helyezi a hangsúlyt.

Amennyiben szeretjük a klasszikus stílust, de otthonosabb hangulatra vágyunk, akkor a polgári stílus a nekünk való irányzat, ami ugyanúgy állandóságot képvisel és kortalan mégis nagyobb szabadságot enged a bútorok és kiegészítők terén. A minőségi alapanyagok használata ebben az esetben is fontos, mint a keményfa padló és a valódi fából készült bútorok, de a formavilág már jóval letisztultabb és a kényelmet részesíti előnyben, ami a mindennapi életben elengedhetetlen, ha otthonunkról van szó. A bútorok, textíliák és kiegészítők is könnyebben és kisebb költségvetésből beszerezhetők, mint a klasszikus stílus esetén.

Klasszikus stílus
Kép: Decorilla

Milyen bútorokat válasszunk a klasszikus lakberendezés során?

A kulcsszó az eredetiség és minőség. Amennyiben tiszta klasszikus stílust szeretnénk létrehozni mindenképp eredeti, antik bútorokat használjunk a korszaknak megfelelő kárpitozással. Új bútordarabok esetén kerüljük a minimalista, szögletes kialakítást, helyette ívelt, lekerekített formájú, díszített darabokat válasszunk, amik lehetőleg kézműves termékek és gondosan kidolgozottak. Amennyiben párosítjuk a régit és az újat törekedjünk a hasonló formavilágra és kössük össze őket azonos kárpit használatával. Ügyeljünk a bútoroknál felhasznált anyagok és a kivitelezés minőségére.

A modern klasszikus stílusnál éppen a kontraszttal érjük el a kívánt hatást. Ebben az esetben a kidolgozott, díszes építészeti elemeket letisztult, kortárs bútorokkal és kiegészítőkkel társítjuk, ami rendkívül impozáns és mozgalmas összképet eredményez. A pasztell, semleges színű alap kiváló hátteret biztosít a színes, határozott vonalvezetésű daraboknak. A letisztult vonalvezetésű bútorok pedig remekül kiemelik a díszes építészeti elemeket.

Klasszikus lakberendezés - milyen bútorok?
Kép: Inspiration Design Books

Milyen kiegészítőket érdemes választani?

Az olykor távolságtartó érzetet nyújtó és palotákat idéző bútorok és építészeti elemek jól ellensúlyozhatók néhány kiegészítővel, amik lakottá teszik a tereket. Néhány aranyozott keretes festménnyel biztosan nem tudunk melléfogni vagy használhatunk tükröket, amik még több fényt csempésznek be. Emellett elengedhetetlenek a szép drapériák és függönyök, amik puhaságot kölcsönöznek miközben remek díszei a szobáknak. A padlóra terítsünk vastag, nagy méretű szőnyeget, ami szintén lágyítja az összhatást és kellemes a lábunknak. Világítás tekintetében a csillár adja meg a pompa érzetét, az sem baj, ha kicsit eltúlzott darabra teszünk szert, hisz ez lesz a szoba fejdísze.

Természetesen ne feledkezzünk meg a másodlagos világításról, ami lehet álló- vagy asztali lámpa, falikar, vagy a modern klasszikus terekben rejtett világítás. Kisebb kiegészítők tekintetében elhelyezhetünk néhány szobrot vagy szép vázákat üvegből, díszített kerámiából, porcelánból. A központi helyeken a vázákba tegyünk virágcsokrokat, amik színt csempésznek az alapvetően semlegesebb színpalettába. Az ülőbútorok esetében ne feledkezzünk meg a díszpárnákról, amik még a fabetétes vagy keményebb darabokat is kényelmesebbé teszik.

Klasszikus lakberendezés - kiegészítők
Kép: Decoraid

Hogyan varázsoljunk izgalmas, egyedi otthont a klasszikus lakberendezés kellékeivel?

Mielőtt a boltba rohannánk nézzünk szét a saját házunk tájékán, hátha kincset találunk, olyan családi ereklyét, ami eddig csak porosodott egy félreeső sarokban most pedig otthonunk dísze lehet. Egy díszített vagy aranyozott keretes festmény vagy tükör például fókuszpontot adhat egy eddig semleges falfelületnek, egy régi csillár pedig megadhatja a pompát nappalinknak.

Textíliákkal is becsempészhetjük otthonunkba a klasszikus stílus eleganciáját. Egy perzsa szőnyeggel biztosan nem nyúlhatunk mellé, örök darab, amin nem fog az idő amellett, hogy melegséget kölcsönöz a helyiségnek. Függönynek vagy díszpárnának választhatunk finomabb, mintás- vagy fényesebb, egyszínű anyagokat. Remek választás a bársony, ami egyszerre elegáns és mégis kellemesen puha. A barokkos motívumokkal ellátott textíliák mozgalmasabbá tehetik az alapvetően pasztell színpalettánkat. A kiegészítők esetében ügyeljünk a mennyiségre, nem kell minden vízszintes felületet feltöltenünk, inkább válogassunk össze néhány igazán szép darabot, amik felhívják magukra a figyelmet és öltöztetik a helyiséget. Bátran használjunk fém színeket a dekor elemeknél, például ezüst gyertyatartót vagy fém talpas asztali lámpákat.

Amennyiben építészetileg vinnénk be otthonunkba a klasszikus stílust már egészen aprónak tűnő részletekkel is elérhetjük a kívánt hatást. A mennyezet és az oldalfal találkozásához helyezzünk fel kidolgozottabb díszlécet, ezzel megkoronázva a helyiséget. Az oldalfalaknak több módon is adhatunk klasszikus kinézetet. Fa lécekből kazettákat hozhatunk létre, amik a fal színével azonosra festve, önmagukban is dekoratív elemei lesznek a térnek. Szintén fa díszlécekkel horizontálisan ketté oszthatjuk a falfelületet, ebben az esetben a fal alsó részét fessük sötétebbre, ezzel optikailag növelhetjük a belmagasságot.

A klasszikus lakberendezés kellékeit felhasználva eleganciát vihetünk otthonunkba, azonban ügyeljünk arra, hogy ne essünk túlzásba, mert könnyen giccses vagy éppen túlzsúfolt és nyomasztó összehatást kaphatunk. Mértékkel alkalmazva a klasszikus stílusjegyeket elegáns mégis hívogató otthont hozhatunk létre.

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?

Mi az a home staging? Mi a célja? Kinek előnyös?

Mit jelent az, hogy home staging? Mi a célja, és miben tér el a lakberendezéstől? Mennyibe kerül, kinek éri meg beruháznia erre a szolgáltatásra?