Lakberendezési ötletek: 15 tipp álmai otthonának kialakításához

Blog » Blog » Lakberendezési ötletek: 15 tipp álmai otthonának kialakításához

A hely, ahol élünk akkor válhat otthonná, mikor saját képünkre formáljuk. Persze ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani. Nehéz eligazodni a sok stílus és hatalmas termékkínálat között. Ebben a cikkben olyan hasznos lakberendezési ötleteket ismertetünk, amik segíthetnek ebben.

Hasznos lakberendezési ötletek

Amikor már tudjuk milyen irányba szeretnénk terelni otthonunkat, olykor azzal szembesülünk, hogy elveszünk a részletekben és nem jutunk egyről a kettőre. Most olyan lakberendezési ötleteket osztunk meg, amik segítségével gördülékenyebben hozhatjuk létre saját kis világunkat.

1. Inspirálódjunk, gyűjtsünk ötleteket

Mindenekelőtt találjuk meg a hangulatot, amit el szeretnénk érni saját lakásunkban is. Jártunkban-keltünkben készítsünk fotókat, ha olyat látunk, ami tetszik. Lapozgassunk lakberendezési magazinokat, jelöljük meg a szimpatikus enteriőröket vagy akár bútorokat, kiegészítőket. Online felületeken is keresgélhetünk, számos platformon, megannyi fotó áll rendelkezésünkre, hogy segítsen megtalálni a nekünk tetszetős designt.

2. Készítsünk költségvetést

Fontos, hogy addig nyújtózkodjunk ameddig a takarónk ér. Érdemes előzetesen meghatározni a keretösszeget, eszerint megtervezni a költségeket és olyan lakberendezési ötleteket választani, amik illeszkednek ehhez. Mindig hagyjunk meg tartaléknak kb. 10%-ot, ha bármilyen váratlan kiadás merülne fel menetközben. Vezessük kiadásainkat, hogy naprakészen lássuk a rendelkezésünkre álló összeget.

3. Mérjünk!

A pontos méretek ismeretében kezdjünk el terveket készíteni. Sok meglepetést és későbbi problémát tudunk megelőzni ezzel a lépéssel és ez segít megtalálni a pontos arányokat is az végső összképhez. Fontos tisztában lennünk azzal mi fér be és mit kell kisebb vagy esetleg nagyobb méretűre cserélnünk, hogy jól mutasson az adott térben.

4. Határozzuk meg a stílust

A lakberendezési ötletek tárháza szinte végtelen, hiszen mindenki más hangulatú otthonban érzi jól magát. A stílus meghatározása iránymutatást adhat milyen stílusjegyekkel érhetjük el a kívánt hatást. Ezek lehetnek színek, burkolat és formák egyaránt. Az irányzat meghatározása segít a kínálatot is szűkíteni, könnyebb specifikusan keresni a megfelelő darabokat.

5. Készítsünk hangulat montázst

A montázsba először gyűjtsünk nekünk tetsző színeket, berendezési tárgyakat, kiegészítőket. Ezeket kivághatjuk újságokból vagy kereshetünk fotókat hozzá az interneten. Amikor burkolatokat, felületeket, szöveteket kell választanunk készítsünk egy kollázst belőlük, ami segít megmutatni az arányokat, anyagokat és árnyalatokat együtt. Segítségével hamar kiderül minden passzol-e vagy kilóg valami a sorból.
Készítsük el online!

6. Legyünk tisztában az adottságokkal

A megtervezendő terek adottságait reálisan kell néznünk. Igazítsuk a helyiséghez a színeket és a bekerülő bútorok méretét. Egy kisebb szobában használjunk ennek megfelelő méretű bútorokat és lehetőleg ne legyen túlzsúfolva. A nagyobb felületekhez (pl. fal, kanapé, beépített bútor) inkább világos színeket válasszunk, hogy tágítsuk a térérzetet. Fordított esetben azt gondolnánk, hogy egy nagy szobát könnyű berendezni. Gyakori hiba azonban, hogy túl kicsi bútorokat helyezünk el, amitől üresnek érezzük, így megpróbáljuk tele pakolni apróságokkal, de a végén mégsem működik az összkép. Merjünk nagyobb méretekben gondolkodni bútorok terén, használhatunk sötétebb tónusú színeket. Mindkét esetben optikailag tehetjük tágasabbá vagy éppen bensőségesebbé az adott teret.

7. Tisztázzuk magunkban a funkciót

Egy helyiség akkor működik jól, ha be tudja tölteni a neki szánt szerepet. Azért is fontos meghatároznunk, mire szeretnénk használni egy adott helyiséget, mert ez alapján dől el milyen elrendezésre, színekre és anyagokra lesz szükségünk. Sok esetben egy helyiséget több mindenre is használunk, ami rendben van, ha a különböző funkciókat használók nem zavarják közben egymást.

8. Praktikum és esztétika

Nem véletlen, hogy mikor megtervezünk egy teret, az először a falak és bútoraink körvonalaiból áll, majd fokozatosan tűnnek fel a színek és anyagok. Először az elrendezést kell véglegesítenünk. Otthonunk egy jó tervezés eredményeként a szép külső mögött egy finomanhangolt, precíz gépezetet rejthet. Sok fejfájást előzhetünk meg, ha először a praktikumra fektetjük a hangsúlyt, majd azt bújtatjuk csinos külsőbe. Ehhez át kell gondolnunk hogyan zajlanak mindennapjaink, mennyi és milyen tárolóhelyre van szükségünk és milyen funkciót szánunk az adott helyiségnek. Mindig ügyeljünk az elrendezés kialakításánál arra, hogy elegendő helyet hagyjunk a közlekedésre és használati bútoraink megközelítésére, illetve a tárolóknál a ki-be pakolásra.

9. Először meglévő bútoraink helyét határozzuk meg

Ritka, hogy teljesen tiszta lappal tudunk megtervezni egy elrendezést. Legtöbbünknek vannak meglévő bútoraink, amiket megörököltünk, a szívünkhöz nőttek vagy anyagi megfontolásból visszük tovább őket.Kezdjük azzal, hogy ezeknek a bútoroknak találjuk meg az ideális helyét, majd ehhez mérten szerezzünk be az új darabokat. Nagyban befolyásolhatják a további szín és anyag választást.

10. A kevesebb néha több

Ezt a lakberendezési ötletet jó szem előtt tartanunk döntéseink meghozatala során. Egyaránt érvényes a felhasznált anyagok és színek, illetve a bútorok mennyiségét illetően. Színek tekintetében segítséget nyújthat ebben a 60-30-10 szabály, ami a színek felhasználási arányára utal mindössze 3 fő szín alkalmazásával. Berendezési tárgyak esetén először érdemes csak a főbb darabokat beszerezni és elhelyezni, majd megnézni hol igényelnénk még néhány kiegészítőt, hogy otthonos hangulatot érjünk el.

11. Tároljunk okosan

Érdemes előre átgondolni mit, hol szeretnénk tárolni és ezt figyelembe venni a tervezés során. Először magunkban kell tisztáznunk, hogy nyitott vagy rejtett tárolást szeretnénk, azaz látható vagy ajtókkal fedett egységeket szeretnénk létrehozni. Természetesen lehet kombinálni is a kettőt és mutatósabb tárgyainkat díszként elhelyezni. A nyitott tárolás esetén válasszunk dekoratív rendszerezőket, dobozokat a kellemes összkép elérése érdekében. Zárt tárolás esetén is érdemes az apróságokat átlátszó dobozokba tenni, hogy átlátható legyen egy zsúfoltabb szekrény is.

12. Válasszunk minőségi alapanyagokat

Otthonunk kialakítása során hosszú távra tervezünk, hisz nem burkolunk, festünk mindennap vagy cseréljük le bútorainkat havonta. Hasznos lakberendezési ötlet, hogy ezt szem előtt tartva érdemes minőségi alapanyagokat választanunk mikor felújításra adjuk a fejünket vagy lecseréljük a kanapénkat, ágyunkat, étkező garnitúránkat.

13. Jól gondoljuk át milyen kanapé és étkező garnitúra mellett döntünk

Főbb ülő- és használati bútoraink kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy minőségi és számunkra praktikus darabokat szerezzünk be. Mind a kanapé, mind az étkezőgarnitúra esetében mérjük le pontosan a helyet, ahova szánjuk őket, illetve alaposan gondoljuk át, mire és hogyan szeretnénk használni a mindennapokban. Amennyiben az esztétikum és kényelem mellett fontos a funkcionalitás is, mint pl. az ülőgarnitúra esetében az ágyazhatóság, tárolás, ülésmélység állítás vagy relax funkció mindenképp nézzünk utána a piaci kínálatnak és azok minőségének. Az ülőbútorok és az étkezőasztal esetén is olyan anyagokat és felület kialakítás mellett döntsünk, amik beleillenek életvitelünkbe.

14. Válasszunk minőségi ágyat és matracot

Előzetesen már beszéltünk arról, hogyan tudjuk hálószobánkat színek segítségével komfortossá és a nyugalom szigetévé varázsolni, de ez önmagában nem elegendő. Szükségünk van megfelelő ágyra és matracra is a kellemes, pihentető alváshoz. Az ágynál először gondoljuk végig, hogy milyen méretet szeretnénk – természetesen a szoba méretéhez igazodva -, illetve szükségünk van- e benne valamilyen funkcióra pl. ágyneműtartóra vagy állítható ágyrácsra. Ezt követően gondoljuk át, hogy milyen küllemet szeretnénk leendő ágyunknak (természetes fa, kárpitozott ágy, fém stb.), annak megfelelően, hogy találkozzon az ízlés és a praktikum. A minőségi ágy ismérve a stabil keret és a megfelelő merevítés, illetve a kellő alátámasztást nyújtó ágyrács. Matracok tekintetében mindenkinél egyedi, hogy mi számára a kényelmes, de érdemes utána olvasni, hogy milyen technológiával készült matracok vannak jelenleg a piacon és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

15. Kérjük lakberendező segítségét

Megkönnyíthetjük az átalakítással járó, olykor stresszes folyamatot, ha szakértői segítséget kérünk otthonunk kialakításához. Az ebben a cikkben leírt lakberendezési ötleteken túl egy lakberendező segíthet nekünk sok minden másban is. Támogat minket, az utolsó részletig megtervezi a helyiségeket a költségvetés és igényeink szerint úgy, hogy praktikus és szép is legyen a végeredmény.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?