Hogyan alakulnak a lakberendező árak? Mit tartalmaz a szolgáltatás?

Blog » Blog » Hogyan alakulnak a lakberendező árak? Mit tartalmaz a szolgáltatás?

Mindenki szeretné, hogy otthona egységes, összeszedett képet mutasson, melynek megvalósításához felbecsülhetetlen segítség lehet egy lakberendező felfogadása. Akár évekig elhúzódó apró alakítások helyett hetek, vagy nagyobb volumen esetén néhány hónap leforgása alatt elérhetjük a kitűzött célt.  De mégis mennyibe kerülhet ez nekünk? Milyen lakberendező árak vannak jelenleg a piacon? Ahhoz, hogy teljes képek kapjunk mi is rejlik a kapott végösszeg mögött, vegyük sorra miből is tevődik össze a lakberendezői munka.

Hogyan alakulnak a lakberendező árak? Mit tartalmaz a szolgáltatás?
Kép: Image by Freepik

Hogyan áll össze egy lakberendező munkája? Milyen feladatok tartoznak bele?

A tervezési munka rendkívül széles skálán mozog az iránymutató kezdeti lökéstől az egész apró részletek kidolgozásán át a teljes projekt végig kíséréséig. Minden későbbi mozzanat alapja az ügyfél és igényeinek megismerése, felmérése. A lakberendezőnek tudnia kell azonosulni, hogy az átalakítandó teret már a megrendelő szemével mérje fel, így találkozhat a tulajdonos álma a szakember tudásával. A konzultációt és a helyszíni bejárást követően megkezdődhet a tervezés. Hangulattervek és vázlatok finom csiszolásán keresztül érünk el a kiforrott berendezési- és látványtervekhez, melyeket igény szerint követnek az aprólékos átalakítási- és műszaki rajzok, illetve a beszerzésre váró tételek részletes listája. A munkálatok utolsó szakaszában pedig minden részlet a helyére kerülhet.

Hány munkaórát igényel egy átlagos tervezési folyamat?

A „jó munkához idő kell”, tartja a mondás, ami igaz a tervezési folyamatra is. Gyakori eset, hogy az átalakítás ötletének megfogalmazása után azonnali vagy rövid határidőn belül eredményt szeretnénk látni, azonban azt ne felejtsük el, hogy legtöbbször egy olyan emberrel kezdünk közös munkát, aki magunkkal ellentétben nem ismer bennünket. A tervezés időtartamával ezért legalább 2, de akár 6-8 hónappal is számolhatunk. Természetesen a hosszabb átfutás már a megvalósítást is magában foglalja, a felhasznált anyagok és a bútorok, kiegészítők beszerzését egyaránt.
Kiragadva egyetlen szegmenst szemléltetésként, lássuk egy konyha átalakításának folyamatát: Konzultációt, felmérést és a kérdésfürdő átbeszélését követően kb. 25-35 munkaóra befektetéssel elkészül a konyha terve. Egyedi méreteket vagy funkciókat igénylő konyha esetén az asztalossal vagy konyha stúdióval együtt működve elindul a gyártás, ami akár 4-6 hetet is igénybe vehet, majd ezt követheti a legyártott konyha installálása, ami újabb 1-3 napot jelenthet. Ne felejtsük el, hogy még a gyártási folyamat alatt is felmerülhetnek olyan kérdések melyekben a lakberendezőnk rálátása szükséges, így ez is a tervezési folyamat intervallumához sorolható.

Hány munkaórát igényel egy átlagos tervezési folyamat?
Kép: Image by Freepik

Hogyan alakulnak a lakberendező árak?

Minden tervező eltérő árszabással dolgozik. Ebben közrejátszik a háttértudás és tapasztalat, a klientúra, a referenciák és a földrajzi elhelyezkedés, ahol a munkáját végzi.

Általánosságban elmondható, hogy a fő mutató a négyzetméter ár, emellett pedig megjelenik az óradíj és az alkalmakra szabott árak.

Hazai viszonylatban az átlag négyzetméter ár 5.000-15.000 Ft között alakul.

A lakberendező óradíja kb. 7.000-15.000 Ft között mozog, a konzultáció díja alkalmanként 7.000-25.000 Ft közötti összegbe kerül.

Természetesen ez mindkét irányban változhat. A pályakezdő lakberendező árak a belépő szinten vagy az alatt alakulnak, ez segít az ügyfélkör kiépítésében, illetve kompenzálja a tapasztalat hiányát, azonban nem jelent kevesebb kreativitást és szépérzéket, ráadásul rendíthetetlen kezdeti lelkesedéssel társul.

Mielőtt felfogadnánk egy lakberendezőt, gondoljuk át, hogy milyen költségvetéssel rendelkezünk, milyen árkategóriájú és minőségű anyagokkal és berendezési tárgyakkal tervezünk. Ezeket szem előtt tartva válasszuk ki leendő lakberendezőnket is. A referenciamunkákat áttekintve kaphatunk egy falatnyi rálátást arra, hogy a tervező általában milyen kvalitású termékekkel dolgozik.

Hogyan alakulnak a lakberendező árak?
Kép: Image by pch.vector on Freepik

Mi befolyásolja a lakberendező árak alakulását?

A tervezés összegét főként két tényező befolyásolja. Az első és fajsúlyosabb része a tervezés komplexitása, a másik összetevő a méret. A méret azonban nem teljesen arányos az árral. Egy kisebb lakás átalakítása sokkal több okos megoldást igényel, mivel ugyanazokat az alapvető funkciókat kell bezsúfolni egy jelentősen kisebb alapterületen, hiszen ugyanúgy szükségünk van használható terekre (pl. konyha, fürdőszoba) egy 30 négyzetméteres lakásban, mint egy 120 négyzetméteres családi házban. Ebből adódóan nem feltétlenül van arányaiban nagy eltérés egy apró lakás és egy tágas kúria tervezési díja között.

További szempont, ha speciális igények szerint kell elkészíteni a terveket. Ilyen például az akadálymentes élettér kialakítása, ahol a megszokott ergonómiai méretektől és kivitelezéstől eltérő megoldásokra van szükség. Ebbe a kategóriába tartozik az irodák vagy bemutatótermek tervezése is, ahol közületi előírásoknak is meg kell felelni a szép végeredmény mellett, ilyenek például a felhasznált anyagok, illetve ebben az esetben sem a megszokott lakóingatlan méreteivel kell dolgozni.

Ahogy már szó volt róla, a tervezés komplexitása a fő befolyásoló tényező az ár meghatározásánál. Mivel nem mindenkinek egyforma mértékben van szüksége a lakberendező segítségére vagy anyagi akadálya van egy nagyobb volumenű megbízásnak, ezért a lakberendezők különböző csomagokra bontják szolgáltatásaikat, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő konstrukciót. Az alkalmi tanácsadástól a látványterv készítésén keresztül komplett projekt menedzsmentig terjed ki a széles spektrumú skála. A csomagok tartalma és ára tervezőként eltér és személyre szabható. A bázis pont a tanácsadás, ami általában legfeljebb 2 óra, hisz az összpontosítás mindkét felet igénybe veszi.

Mi befolyásolja a lakberendező árak alakulását?
Kép:  ADA / Novo Home

A „csak ötlet” csomag:

Általában a kezdeti lökést adja meg, segít átlátni hogyan is érhetjük el a kívánt hatást. Ennek során készülhet hangulati terv és tanácsot kaphatunk színek, burkolatok, anyagok és kiegészítők használatával kapcsolatban.

Az „alap csomag”:

A következő lépcső, ahol már berendezési- és látványterv is készül a terekbe szánt elemek konszignációjával, azonban ez általában nem tartalmazza a terv módosítását és a műszaki rajzokat.

A „komplex tervezés” csomag:

Az előbbieken túl már a műszaki terveket is tartalmazza (gipszkartonozás, lámpa- és kapcsolási rajz, burkolat kiosztás, falnézetek stb.) illetve beletartozik egy esetleges terv módosítás is korlátozott mennyiségben.

Ami tervezőnként szintén eltérhet, hogy tartalmaz-e helyszíni bejárást (elvégzett munkafolyamatok ellenőrzése az átalakítás során) és boltbejárást, azaz a vásárlásban való részvételt (ülőgarnitúra, ágy, konyhabútor stb.)

A projekt menedzsment szolgáltatás, vagyis az átalakítás végig kísérése, anyagbeszerzés és egyeztetés a szakemberekkel, szintén egyénenként eltérő díjszabással rendelkezik. Vannak, akik projekt árat határoznak meg, míg mások alkalmakra szabott összeget adnak meg, mint a tanácsadás esetében.

A home staging hazánkban viszonylag újkeletű dolognak számít, amit inkább finomhangolásra szoruló ingatlanok esetében szoktak alkalmazni eladás vagy kiadás előtt. Ezzel a szolgáltatással olyan hangulatot varázsolhatunk ingatlanunkba, ami bármelyik érdeklődőnek segít magát leendő lakóként elképzelni. A célja az, hogy kiemelje a lakás előnyeit és otthonos, letisztult hangulatot varázsoljon, miközben a tulajdonos profitját is növeli. Gyakran a dekoráción túl bútor bérléssel oldják meg a megfelelő hangulat kialakítását. Enteriőr fotózások előtt is gyakran alkalmazzák, hogy az adott tér a legjobb arcát mutathassa.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?