Melyik a TOP 10 lakberendező tanfolyam Magyarországon?

Blog » Blog » Melyik a TOP 10 lakberendező tanfolyam Magyarországon?
TOP 10 lakberendező tanfolyam
Kép: Image by DCStudio on Freepik

Ebben a cikkben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik lakberendező tanfolyam elvégzésén gondolkodnak.

Mivel a képzések nagyon sokszínűek, a megfelelő tanfolyam kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy hobbi lakberendezőként csak a saját lakásunkat szeretnénk-e átalakítani, vagy életünk célja, hogy profi lakberendezővé váljunk. A pár hónapos, egyszerűen elvégezhető alap kurzusok, és az 1-2 éves profi, végzettséget adó lakberendező tanfolyamok is megtalálhatók ugyanis a képzési intézmények kínálatában.

lakberendező tanfolyam
Kép: Image by Freepik

Fontos tudnunk, hogy a szak- és felnőttképzési rendszer az utóbbi években teljesen átalakult és a régi OKJ rendszer megszűnt. A lakberendező képzés azonban továbbra is elérhető és mivel rendelkezik nyilvántartásba vett programkövetelménnyel, így a tanfolyam elvégzését és a vizsgák sikeres teljesítését követően államilag elismert szakképesítésünk lesz.

Fontos változás azonban, hogy a lakberendező tanfolyam elvégzését követően a képző intézmények csak egy tanúsítványt állítanak ki, ami igazolja, hogy elvégeztük a képzést, de a záróvizsgák már nem az iskolákban zajlanak. Az átvett tanúsítvánnyal jelentkezhetünk képesítő vizsgára, amire független vizsgaközpontokban kerül sor.

A 02124001 számú Lakberendező képzési program részletes leírása a linkre kattintva érhető el.

Ahhoz, hogy pontosan tudjuk mi is a lakberendező feladata érdemes elolvasnunk az Országos Képző és Vizsgaszervező Intézet által összeállított lakberendező képzési programban található képzési célt és a feladatok, kompetenciák leírását:

„A Lakberendező feladata lakóépületek, családi házak, lakások, irodák, üzletek, kisebb szolgáltató egységek belső tereinek tervezése, funkcionális, műszaki és design szempontok figyelembevételével. Munkáját önállóan (egyéni vagy társas vállalkozásban) vagy alkalmazottként végzi. Tervezőirodák, lakberendezési, belsőépítészeti szaküzletek, gyártók, forgalmazók bemutatótermeiben tervez, értékesít, illetve az értékesített termékeket adaptálja (betervezi). Megrendelői igény szerint lakberendezési tanácsot ad. Egyedi beépített korpuszbútort (konyha, előszoba, nappali, gardrób) tervez a megrendelő igényei szerint. Szakmai partnerként együtt dolgozik társtervezőkkel (pl. építész, statikus, épületgépész-, villamosmérnök), ill. kivitelezési szakemberekkel. Belsőépítészeti látványtervezőként professzionális CAD, látványtervező, képszerkesztő szoftverek alkalmazásával saját terveiből vagy más tervezőtől kapott információk alapján 3D-s látványterveket készít.”

Lakberendező tanfolyam
Kép: Image by gpointstudio on Freepik

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor lakberendező tanfolyamot választunk?

Mivel független vizsgaközpontban kell majd számot adnunk a tudásunkról ezért nagyon fontos, hogy olyan iskolát válasszunk, ahol megfelelően felkészítenek a képesítő vizsgára, és piacképes, naprakész tudást kapunk.

Az iskolaválasztás nem egyszerű, ezért összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami segíthet a döntésben:

 • Ha nem csak a vizsgára szeretnénk felkészülni, hanem alaposabb gyakorlati ismereteket is szereznénk szerezni, akkor általában érdemes a kétéves képzéseket választanunk, mert ezek a legtöbb esetben több gyakorlati, tervezési órát tartalmaznak.
 • Döntés előtt mindenképpen nézzünk meg személyesen néhány iskolát. A környezet, a technikai felszereltség sokat elárul egy-egy intézmény színvonaláról.
 • Olyan intézményt válasszunk, ahol előzetesen informálódhatunk leendő oktatóinkról is. Megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező tanároktól tanulni már önmagában is élmény!
 • A legjobb, ha a tantervet már az iskola honlapján megtaláljuk, így nem csak előzetesen tájékozódhatunk arról, hogy mit tanulunk majd pontosan, hanem összevethetjük a képzési program követelményrendszerével is, így biztosak lehetünk abban, hogy a képzés végére megszerezzük a vizsga sikeres teljesítéséhez szükséges tudást.    
 • Ha az ár-érték arányt szeretnénk egy kicsit alaposabban megvizsgálni, akkor a következő szempontokat vegyük figyelembe:
  • Milyen óraszámú a teljes képzés?
  • Milyen tananyagokat kapunk és ezek között van-e olyan amiért esetleg külön kell majd fizetnünk?
  • Lesz-e valamilyen extra költségünk?
  • Milyen tervező szoftvereket biztosítanak ingyenesen a képzés idejére, vagy-e olyan amiért külön kell majd fizetnünk?
  • Olvassuk át alaposan a képzési szerződést mielőtt aláírjuk, hogy utána ne érjenek bennünket váratlan meglepetések!
Lakberendező tanfolyam
Kép: Image by kjpargeter on Freepik

Melyek a TOP lakberendező tanfolyamok hazánkban? Melyik mit nyújt?

Nézzük, most egyenként, hogy milyen képző intézmények között válogathatunk:

Junior Art Center Lakberendező Iskola 

A képzés helyszíne: 1149 Budapest, Pillangó park 9. Terc irodaház 1. emelet

Jelentkezés módja: Online jelentkezés űrlap kitöltése után egy visszaigazoló emailt kap a jelentkező, majd a beiratkozás személyesen történik

Felvételi követelmény: érettségi bizonyítvány

Tanfolyam díja: 200 000 Ft / félév

Tanfolyam időtartama: 4 félév

A képzés óraszáma: 670 óra (590 kontaktóra + 80 óra workshop)

Megszerezhető bizonyítvány, végzettség:

 • Lakberendező 02124001 középfokú szakképesítés (állami bizonyítvány)
 • Lakberendező magyar nyelvű tanúsítvány
 • ArchLine.XP középfokú tanúsítvány
 • Cinema 4D tanúsítvány
 • ArchiCAD tanúsítvány

A Junior Art Center honlapja a linkre kattintva érhető el

Véleményünk: Nagy múltra visszatekintő képző intézmény, neves oktatókkal, profi képzési programmal.

Az iskola küldetése, mottója: A Junior Art Center Lakberendező Iskola oktatási koncepciójának alapja évtizedek óta az innovatív, közös tanulási folyamat. Figyelemmel kísérik, és folyamatosan reagálnak a környezetkultúra területén történő változásokra, fejlesztésekre, a design és a globális trendek tendenciáira. Képzésükben kiemelt szerepelt tölt be a tervezői gondolkodás design stratégián alapuló formálása, a látványtervező és építész szoftverek magas szintű oktatása.

Stílusház lakberendező iskola

A képzés helyszíne: 1073 Budapest VII., Erzsébet körút 26.
Jelentkezés módja: Az online jelentkezési lap kitöltésével, valamint motivációs levél elküldésével e-mailen

Felvételi követelmény: érettségi bizonyítvány

Tanfolyam díja: 250 000 Ft / félév

Tanfolyam időtartama: 4 félév

A képzés óraszáma: 600 tantervi kontaktóra + 80 óra tematikus workshop

Megszerezhető bizonyítvány, végzettség:

 • Tanúsítvány a képzés elvégzéséről, mely jogosít az államilag elismert képesítő vizsgán való részvételre. (Sikeres vizsga esetén: államilag elismert képesítő bizonyítvány)
 • ARCHLine XP Interior középfokú vizsga

A Stílusház honlapja a linkre kattintva érhető el

Véleményünk: A Lakberendezők Országos Szövetségének tagiskolája, kiváló oktatókkal és magas színvonalú szakmai képzéssel.

Az iskola küldetése: A Stílusház Lakberendező Iskolát 2003-ban alapították azzal a céllal, hogy tudásunk legjavát nyújtva képezzenek igazán jó lakberendezőket. Olyan szakembereket, akik kreatívan alkotnak, átfogóan, komplex módon gondolkodnak, konstruktívan állnak a feladathoz és akik a megoldandó feladatokban nem problémát, hanem kihívást látnak. 

lakeberendező tanfolyamok
Kép: Image by wayhomestudio on Freepik

Kurzus Tanfolyamszervező Bt

A képzés helyszíne: Budapest, Debrecen, Szeged, Győr, Miskolc vagy online képzés
Jelentkezés módja: online a regisztrációs űrlap kitöltésével és az első 85.000 Ft-os tandíj részlet megfizetésével

Felvételi követelmény: érettségi bizonyítvány

Tanfolyam díja: 585 000 Ft / teljes tanfolyam

Tanfolyam időtartama: 2 félév

Megszerezhető bizonyítvány, végzettség: tanúsítványt állít ki a képzőmely lehetőséget biztosít államilag elismert képesítő vizsgán való részvételre.

A lakberendező tanfolyam honlapja a linkre kattintva érhető el

Véleményünk: Magas színvonalú, egy év alatt elvégezhető képzés. Az egyik kollégánk is itt szerzett lakberendező képesítést.

Az iskola képzési célja: „Olyan vizuálisan képzett szakembereket szeretnének kibocsátani, akik képesek önálló tervezői munkát végezni, és kreatív módon alkalmazkodni a különböző megbízói igényekhez. A megszerzett ismeretek birtokában, azok alkalmazásával egyeztetik a megbízó érdekeit saját szakmai tudásukkal, a megbízó igényeinek megfelelő, életfolyamatait tekintve működőképes tereket hoznak létre annak tárgyi rekvizitumaival együtt.” 

Krea Design Iskola

A képzés helyszíne: 1051 Budapest, Október 6. utca 18. félemelet

Jelentkezés módja: Online lehetséges a regisztrációs űrlap kitöltésével és az érettségi bizonyítvány, valamint egy részletes motivációs levél elküldésével. A jelentkezés véglegesítéséhez 20.000 Ft-os felvételi eljárási díj és az első 100.000 Ft-os tandíj részlet megfizetése szükséges.

Felvételi követelmény: érettségi bizonyítvány, motivációs levél, 3-5 inspiráló design oldal bemutatása, vizuális élettér és lifestyling képanyag gyűjtés, 6 db tabló elkészítése

Tanfolyam díja: 420 000 Ft / félév

Tanfolyam időtartama: 4 félév

Megszerezhető bizonyítvány, végzettség: lakberendező (középszintű)

A Krea Design Iskola honlapja a linkre kattintva érhető el

Véleményünk: Tökéletes választás a kreatív, egyedi látásmóddal rendelkező leendő tervezők számára bár a felvételi követelmény teljesítése több felkészülést igényel, mint a sok más iskola esetében.   

Az iskola képzési célja: „A KREA olyan lakberendezőket képez, akik egyedi látásmóddal rendelkező tervezőkké válnak. Komplett tér- és stíluskoncepció birtokában képesek lesznek megtervezni a különböző magán életterek komplex bútorozását, és a térben használt anyagok, színek, formák harmonikus látványát.”

Lakberendező tanfolyam
Kép: Pixabay

EFEB

A képzés helyszíne: 1114 Budapest, Villányi út 5-7. vagy 1139 Budapest, Frangepán utca 19.

Jelentkezés módja: online jelentkezés űrlap kitöltésével

Felvételi követelmény: érettségi bizonyítvány

Tanfolyam díja: online jelentkezés esetén kedvezményesen 242 910 Ft / teljes tanfolyam

Tanfolyam időtartama: 9 hónap

Megszerezhető bizonyítvány, végzettség: államilag elismert lakberendező képesítő vizsga

Az EFEB lakberendező tanfolyam honlapja a linkre kattintva érhető el

Újdonság: Az InteriCAD 3D lakberendező számítógépes tervezőprogram oktatása, melynek megismerésével a hallgató képes lesz színes látványtervek megjelenítésére és azok nyomdai előkészítésére.

Soter-Line

A képzés helyszíne: 1073 Budapest, Erzsébet körút 7. vagy online oktatás

Jelentkezés módja: online jelentkezési űrlap kitöltésével

Felvételi követelmény: érettségi bizonyítvány

Tanfolyam díja: 480 000 és 550 000 Ft között

Tanfolyam időtartama: intenzitástól függően 5, 12,13 vagy 14 hónap

Megszerezhető bizonyítvány, végzettség: államilag elismert középszintű lakberendező képesítés

A Soter-Line oktatási központ honlapja a linkre kattintva érhető el

Extra képesítés: A Soter-Line Lakberendező képzés tartalmazza a 3D tervezés oktatását is Archline XP programmal, szakértő oktatókkal. Az Archline XP teljes verzióját otthoni használatra is ingyenesen biztosítják a tanfolyam időtartama alatt.

Pallas 70 Oktatási Központ

A képzés helyszíne: 1138 Budapest, Váci út 152-156  

Jelentkezés módja: online jelentkezési űrlap kitöltésével

Felvételi követelmény: érettségi bizonyítvány

Tanfolyam díja: fizetési ütemezéstől függően 333 000 – 350 000 Ft / képzés

+ 25 000 Ft-os áron Profi csomag is kérhető, mely tartalmaz egy Vállalkozás alapítás és menedzselés képzést is.

Tanfolyam időtartama: 12 hónap

Megszerezhető bizonyítvány, végzettség: Államilag engedélyezett, programkövetelmény alapján szervezett, tanúsítványt adó lakberendező képzés (02124001)

A Pallas 70 Oktatási Központ honlapja a linkre kattintva érhető el

Programhasználat: A képzésen az ARCHLine.XP® 2020 építészeti és belsőépítészeti tervezőprogramot használják, melyhez a képzés ideje alatt a hallgatóknak ingyenes hozzáférést biztosítanak. A szoftver magyar nyelvű. A képzés végén online vizsga keretében „ARCHLine.XP 2020 alapfokú felhasználó” vagy „ARCHLine.XP 2020 középfokú felhasználó” oklevél is szerezhető.

Lakberendező tanfolyam
Kép: Murphy’s Design; Készítő: Alicia Bruce; Szerzői jog: Copyright © 2020 Alicia Bruce

Focus Oktatóközpont

A képzés helyszíne: 1139 Budapest, Frangepán utca 3-7.

Jelentkezés módja: Online, jelentkezési űrlap kitöltésével  

Felvételi követelmény: érettségi bizonyítvány

Tanfolyam díja: 259 000 Ft

Tanfolyam időtartama: 8 hónap

Megszerezhető bizonyítvány, végzettség: államilag elismert lakberendező képesítő vizsga. A záróvizsga a Focus Szakképző Iskola szervezésében történik.

A Focus Oktatóközpont honlapja a linkre kattintva érhető el

Werk Akadémia

A képzés elnevezése: Enteriőrstylist, lakberendező

A képzés helyszíne: 1132 Budapest, Csanády utca 11.

Jelentkezés módja: Online, jelentkezési űrlap kitöltésével

Tanfolyam díja: 299 000 Ft / félév

Tanfolyam időtartama: 2 félév

Megszerezhető bizonyítvány, végzettség: WerkPass magyar és igény esetén angol nyelvű magánoklevél, amely a képzés elvégzését igazolja

A Werk Akadémia honlapja a linkre kattintva érhető el

Az iskola célkitűzése: ne csak hagyományos értelemben vett lakberendezőket képezzen, hanem a hallgatók elsajátítsák az enteriőrstylist szakmát is, azaz olyan tereket tudjanak majd tervezni, amelyek jól mutatnak fotón, egy-egy rendezvényen, filmes helyszínként vagy kirakatban.

Otthon Labor

Hobby lakberendezőknek kínál online tanfolyamokat egy-egy téma, helyiség köré csoportosítva. A honlap és a program jelenleg még feljesztés alatt áll, csak a tanfolyamok egy része elérhető.

A képzés a tanfolyami díj befizetését követően online történik.

Tanfolyam díja: témacsoportonként eltérő, de létezik egy ingyenes ízelítő a Tökmagok mini kurzus, ami email cím megadásával elérhető.

Megszerezhető végzettség: nem ad államilag elismert szakképesítést

Az Otthon Labor honlapja a linkre kattintva érhető el

A tanfolyamok leírása a képző intézmények weboldalain közzétett adatok alapján 2022. augusztusában készült.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?