üzletünkben légkondicionáló berendezés működik

Milyen matracot vegyek? – útmutató a választáshoz

Blog » Blog » Milyen matracot vegyek? – útmutató a választáshoz

Ha eldöntöttük, hogy új matracot szeretnénk vásárolni ezernyi kérdés kavaroghat a fejünkben. Merre induljunk? Hogyan találjuk meg a számunkra ideális matracot? Honnan tudjuk, hogy pont nekünk való? A lélegzetelállító matrac választék egyre bizonytalanabbá tesz bennünket és a döntést egyre csak halogatjuk. Nézzük, hogy mire kell ügyelnünk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe, hogy biztosan jó döntést hozzunk és gyorsan, egyszerűen megtaláljuk a tökéletes darabot!

Milyen matracot vegyek? – útmutató a választáshoz
Kép: Image by stockking on Freepik

Milyen matracot vegyek? Milyen az ideális matrac?

Mindenki számára ideális és tökéletes matrac nem létezik. Az, hogy számunkra melyik a megfelelő típus azt a súlyunk, magasságunk, nemünk, korunk, alvási szokásaink és pozíciónk fogja eldönteni. Nézzünk néhány lényeges szempontot, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül a választásnál.

1. Jó alátámasztással rendelkezik- ez elengedhetetlen

A matracunk alátámasztásának kiválasztása függ a testsúlyunktól, egyéni alvási szokásainktól és a felvett testhelyzettől is. Az ideális matracnak legfontosabb alátámasztási pontjainknál, tehát a csípő, derék, váll területén követnie kell testünk vonalát, a hátgerinc tehermentesítése érdekében ezeken a részeken nem alakulhat ki „nyomáspont”.  A nem megfelelően megválasztott alátámasztás hosszabb távú használatnál hátfájást, deréktáji fájdalmakat okozhat. Az optimális gerinctartás mellett a matracnak jól szellőzőnek, a matrac párnázó anyagának pedig formatartónak kell lennie.

2. Kiválóan szellőzik- a komfortos alvás érdekében

Éjszakánként minimum fél liter folyadékot veszítünk, persze egyéni hajlamtól és testalkattól függően ennél jóval több is lehet. Ez egy teljesen természetes folyamat. Míg azonban a kilélegzett pára közvetlenül a levegőbe jut, addig a test többi részéről távozó párát és izzadtságot az ágyneműnk és a matracunk szívja fel. A jól szellőző, légáteresztő matrac a garancia arra, hogy ez a folyadék gyorsan és hatékonyan távozzon a matracból és kellemesen száraz alvásklíma jöjjön létre.
A matrac megfelelő szellőzése két dologtól függ: az egyik a matrachuzat, a másik a matracmag.
A legtöbb ember a matrac vásárlásakor kevés figyelmet fordít a matrac huzatára, vagy egyáltalán nem is figyel rá, pedig a jól szellőző matrachuzat elengedhetetlen a komfortos alvás érdekében. A huzat védi a matrac magját, javítja az alvásklímát, jobb ágyhigiéniát biztosít, és még a matrac fekvési tulajdonságait is megváltoztathatja. Ha TENCEL növényi rost alapú huzatot választunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a huzat a nedvességet tökéletesen elvezeti majd. Mi nagyon szeretjük, a 4 oldalán cipzárral ellátott, levehető matrachuzatokat, hiszen ezeket fél évente könnyedén bedobhatjuk a mosógépbe és máris olyan érzésünk lehet, mintha új matracot vásároltunk volna. A matrac magok közül a táskarugós változatok szellőznek a legjobban, leggyengébben pedig a memóriahabos matrac magok teljesítenek.      

3. Legyen zónásított

Testünk egyes pontjainak eltérő alátámasztásra van szükségünk, hiszen testrészeink elérő súlyúak és formájúak. Hogy ne alakuljanak ki nyomáspontok, melyek egy idő után fájdalmat okozhatnak, válasszunk olyan matracot, melynek felépítése ergonómiailag tökéletes. A legelterjedtebbek az 5 és 7 zónás változatok, melyeknél a zónák különböző keménységi fokozatúak, vállrésznél kicsit jobban besüllyednek, derékrésznél keményebbek, így tehermentesítik tökéletesen gerincoszlopunkat. Hab matracoknál a rétegek formája, vastagsága, a belső és felületi profilozás alakítja ki a zónákat. Rugós matracok esetében a rugó átmérő, a huzalvastagság és a rugószám változtatásával hozhatók létre a különböző zónák.

Milyen matracot vegyek: milyen alapanyagok vannak, hogyan válasszunk?

A matracokat általánosságban két nagy csoportra oszthatjuk: rugós technológiával készülő és hab felhasználásával gyártott matrac típusokra. Ezeken belül természetesen többféle altípust különböztetünk meg.

Milyen matracot vegyek? – útmutató a választáshoz
Kép: ADA

1. Bonellrugós matracok:

A bonellrugós matracok esetében egy acélkerethez és azon belül egymáshoz kapcsolt rugóágyról beszélünk, amelyet körülvesz a matrac párnázását adó alapanyag, amely általában poliéterhab. Ez a matractípus és a gyártási technológia a mai követelmények szerint korszerűtlen, a bonellrugós matrac legfőbb gyengeségei – a nem megfelelő testforma követés, illetve a jellegzetes „áthullámzó” érzet – miatt nem ajánlott választás.

2. Táskarugós vagy zsákrugós matracok:

A bonell rugózattal készülő típusokhoz képest a táskarugós matracok több és kisebb méretű acélrugót tartalmaznak, amelyek egymástól függetlenül flíz tasakokba, kis „zsákokba” varrva, szorosan egymás mellé helyezve kerülnek a matracmagba.

A matrac keménységét elsősorban a rugókhoz használt acélhuzal vastagsága határozza meg, de ezen kívül a rugók száma és magassága is befolyásolja a végleges komfortérzetet és keménységet.

 A gyártástechnológiának köszönhetően ezek a matracok a pontrugalmasságot, formakövetést tekintve magasabb minőséget képviselnek, mint bonellrugós elődeik.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél magasabb az adott matracméreten belül felhasznált táskarugók száma, a matrac testforma követése annál tökéletesebb lesz és a matrac annál magasabb minőségét képvisel.

A zsákrugós kivitelű matrac előnytelen tulajdonságai között tartjuk számon a hab matracokhoz képest magasabb súlyt, mely miatt ezek a matracok nehezebben forgathatók, emelhetők.

Zsákrugós matrac választása esetén ügyeljünk arra is, hogy a rugóra kerülő fedőrétegként használt hab lehetőleg magas minőségű, nagy rugalmasságú hideghab legyen, mert a normál poliéter habból készülő fedés könnyebben, gyorsabban felpuhulhat és elhasználódhat.  

 A táskarugós matracokat ajánljuk a rugalmasabb felület kedvelőinek. További előnye a táskarugós matracoknak, hogy jól szellőznek, ezáltal higiénikus és tisztább érzetet biztosítanak.

3. Komforthab matracok:

A hab matracok közül a legkedvezőbb árfekvésben kapható típus. Előnye, a jó szellőző képesség, a rugalmasság és a kiváló testforma követés. Hátránya, hogy könnyebben felpuhulhat, deformálódhat, mint a hideghab matracok, így élettartamban alulmarad velük szemben.  

4. Hideghab matracok:

A hab matracok közül a legkedveltebb típus.

A hideghab matracok gyártása egy speciális kémiai reakción alapul, (poliol és izocianát kölcsönhatása) amelynek eredménye egy mikrocellás szerkezetű nagy rugalmasságú hab.

A kémiai eljárás során a habok keménységét adalékanyagok hozzáadásával szabályozzák, létrehozva ezáltal egy pontrugalmas, nagyon jó formakövető és kevésbé deformálódó anyagot. Másik fontos jellemző, amire mindenképpen ügyelnünk kell az, hogy a matrac megfelelő sűrűségű legyen, hiszen ez biztosítja a hosszú élettartamot. A nagy rugalmasságú hideghab jelenleg a matracgyártás egyik legjobbnak mondható és legtöbbet használt alapanyaga.

A hideghab matracok készülhetnek egy tömbből, vagy akár szendvics szerű rétegezettséggel is. A matrac tetejét általában profilozzák, azaz formára vágják, ezzel biztosítva a megfelelő alátámasztást és a tökéletes szellőzést. 

A hideghab matrac ideális választás lehet mindenki számára, aki kedveli a jól megtámasztó, de mégis rugalmas fekvőfelületet. Nagyon fontos azonban, hogy a testsúlyunknak megfelelő keménységet válasszuk, mert csak ebben az esetben lesz valóban kényelmes és tartós a matracunk.

5. Latex matracok

A latexet habosított kaucsukból agy kőolajból állítják elő, az előbbi a természetes az utóbbi a szintetikus latex. A latex kiváló matrac alapanyag, higiénikus, tartós és különösen jó testforma követéssel rendelkezik. Hátránya, hogy jóval nehezebb, mint hideghab kivitelű társai.   

6. Memóriahabos vagy Visco matracok

A memóriahabos matracok népszerűségüket annak köszönhetik, hogy rendkívül jó testforma követéssel rendelkeznek. A matrac az emberi test hőmérsékletére reagálva felpuhul és körbe öleli a testet – úgy érezzük, mintha a testünk belesüllyedne a matracba. Különösen ajánlott oldalt fekvőknek és ízületi bántalmak, keringési problémák esetén. Hátránya, hogy a legrosszabbul szellőző matrac típus, így egy meleg nyári napon könnyen megizzadhatunk rajta. Éppen ezért mi inkább csak fedőmatracként ajánljuk, így levehetjük az ágyról, ha túl melegnek érezzük.   

Milyen keménységű matracot vegyek?

Ha már eldöntöttük, a matrac típusát, akkor a szembe találjuk magunkat a következő nagyon fontos kérdéssel, hogy milyen keménységű legyen a matrac?
Sajnos még mindig általánosnak mondható az a téves vélekedés, hogy a matrac annál jobb és kényelmesebb, minél keményebb. Ha túl kemény matracon fekszünk, akkor alváspozíciótól függően több helyen nyomáspontok alakulhatnak ki. Ha oldalunkon fekszünk, akkor, akkor ez főleg a váll és a csípő területén jelentkezik majd. Abban az esetben, ha a csípőnk megfájdul, vagy alvás közben zsibbadni kezd a karunk feltétlenül cseréljük puhábbra a matracot.

Az ideális keménységi fok megválasztása kulcsfontosságú: függ a testsúlyunktól, alkati adottságunktól, illetve a megszokott alvási pozíciónktól is. A legfontosabb, hogy a matrac keménységét úgy érdemes megválasztani, hogy tökéletesen el tudjon lazulni a testünk rajta fekve és hogy a gerincoszlopunknak a legideálisabb alátámasztást nyújtsa.

Extra puha/lágy matracok:

H1-es jelöléssel készülő termékek, kimondottan gyermek és ifjúsági matracként kerülnek forgalomba. Ez a típus kizárólag 50 kg alatti súly esetén ajánlott. Magyarországon nem terjedt el, mivel a szülők általában a kicsit keményebb H2-es típust választják szívesebben.

Puha/lágy matracok:

50-70 kg-os testsúly esetén a lágy, H2-es jelzéssel ellátott matracokat javasoljuk, ez az úgynevezett „hölgy keménységi fok”.

Félkemény matracok:

A H3-as félkemény matracokat általában férfi vásárlóink választják normál, 70-100 kg-os testsúly esetén, de azoknak a hölgyeknek a körében is nagyon kedvelt, akik a kicsit keményebb fekvőkomfortot részesítik előnyben. Hasonlóan a H2-es matracokhoz kényelmes fekvőfelületet biztosítanak, valamint alvás közben a gerincoszlopunkat a természetes „S” görbület megtartásával támasztják alá. Rugalmas ágyrács használata esetén is jó választás a közepes keménységű kivitel, mivel így a nem túl magas matracok kedvelői is megtalálhatják a számukra kényelmes megoldást.

Kemény matracok:

A H4-es kemény kivitelű matracok, az átlagosnál nagyobb súllyal rendelkezők számára 100-120 kg között ajánlottak. (Létezik még egy extra kemény H5-ös keménységi fok is, de ez nem igazán elterjedt.) A kemény matracok feszesebb, kevésbé süppedős alátámasztást nyújtanak. Amennyiben ízületi problémák, gerincferdülés, vagy reumatikus panaszok állnak fent, ezek választása nem igazán javasolt a gerinccsigolyák túlzott megterhelése, feszülése miatt.

Milyen matracot vegyek? - útmutató a választáshoz
Kép: Image by rawpixel.com on Freepik

Milyen matracot vegyek: milyen méretű és vastagságú típusok vannak? Melyik kinek ideális?

A számunkra ideális matracmagasság kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell vennünk. Fontos az életkorunk, a testsúlyunk, valamint az ágy és ágyrács típusa is.

12-16 cm közötti magasságú matracok:

Ezek a 12-16 cm közötti matracok tartoznak az alap kategóriába. Gyerekeknek ajánljuk őket, vagy esetleg hétvégi házakba, ahol kisebb igénybevételnek vannak kitéve. Ezekhez a matracokhoz feltétlenül válasszunk jó minőségű, rugalmas ágyrácsot, mert a megfelelő alváskomfort csak így biztosítható. Természetesen ezeknek a matracoknak az ára a legkedvezőbb, de ha a pénztárcánk engedi akkor mindenképpen válasszunk egy kicsit magasabb matracot. Hátrányuk, hogy az anyaguk hamarabb elhasználódik, ezáltal a matrac várható élettartama is alacsonyabb, hamarabb cserére szorulnak. 

17-20 cm közötti magasságú matracok: 

Ez tekinthető átlagos magasságnak a matracok között. A rugós és a hab kivitelű matracok között is nagyon sok típust találunk ebben a magassági méretben. A 17-20 cm közötti matracok már tökéletesen megfelelők normál testsúly esetén, azonban ennél a magasságnál is válasszunk feltétlenül kiváló minőségű, sűrűn lécezett, rugalmas ágyrácsot. 

21-27 cm közötti magasságú matracok:

Ez a matrac magasság már kiemelkedően jó komfortot biztosít és ideális magasabb súlyú, testesebb személyek számára is. Bár egy kicsit mélyebben a pénztárcánkban kell nyúlnunk, de a hosszú élettartam és pihentető éjszakák kárpótolnak majd Bennünket mindenképp. A masszívabb alátámasztás itt alapkövetelmény, hiszen ezek a matracok már súlyosabbak kevésbé magas társaiknál. A rugalmas ágyrács ennél a magasságnál már nem alapfeltétel, de ajánlott. Ezek a matracok már minden igényt kielégítenek, mi a Novo Home-nál ezt a matrac magasságot preferáljuk.

Ágyneműtartós ágyainkba 18-22 cm közötti matrac magasságot ajánlunk, mivel a matrac ezeknél az ágyaknál általában csak 6-7 cm -re süllyed bele a keretbe, így nem esztétikus, és sokat letakar a fejvégből, ha a matracunk ennél magasabb. Az ágyneműtartó könnyű működtetése érdekében is ez a magasság az ideális. Ha feltétlenül magasabb matracot szeretnénk, és ragaszkodunk az ágyneműtartóhoz is, akkor válasszuk az Alegra ADA ágyat, mert ennél a típusnál besüllyeszthető a matrac az ágykeretbe akár 12 cm-re is.   

28 cm feletti matracok:

Ezek a prémium kategóriájú matracok. A magasság azonban nem minden esetben áll egyenes arányosságban a komforttal. Elképzelhető, hogy túl keménynek találjuk majd őket, mert a gyártó merev fém keretet használ, vagy hab alapanyag esetén az ideálisnál mélyebben belesüllyedünk a matracba. Mi a Novo Home-nál inkább azt javasoljuk, hogy a tökéletes komfort elérése érdekében válasszunk egy 22 cm-es matracot és egy 6 cm körüli fedőmatracot, így is elérjük a 28 cm-es magasságot, de ha esetleg melegünk van nyáron, akkor a fedőmatracot könnyedén levehetjük az ágyról. A 28 cm feletti magasságú matracok további hátránya, hogy nagyon nehezen emelhetők és mozgathatók. Ilyen matrac magasságnál már nem indokolt feltétlenül rugalmas, lécezett ágyrácsot választanunk. Tökéletes, ha egy merev rugózatú, boxspring rendszerű alsóágyra helyezzük a matracot.    

Milyen matracot vegyek? - útmutató a választáshoz
Kép: ADA

Matrac méretek:

A matrac méretek kiválasztásánál mindig az ágykeret méretéhez kell igazodnunk. A leggyakrabban választott ADA matrac méretek a következők: 80×200 cm, 90×200 cm, 100×200 cm, 120×200 cm, 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm és 200 x200 cm.

A 180×200 cm-es és a 200×200 cm-es matracoknál már azt szoktuk javasolni, hogy ne egyben, hanem inkább 2 darabban készüljenek a könnyebb mozgathatóság és forgathatóság érdekében.

Ha ragaszkodunk hozzá, hogy 2 különálló matrac választása esetén se legyen egy mikronnyi rés se a matracok között, akkor kérje ADA matracainkat egyedi partnermatracos kivitelben.  Ennél a gyártási módnál két matracmagot teszünk egy nagy közös huzatba. A huzat levehető kivitelben készül, így a matrac könnyebben kezelhető.

ADA matracaink egyedi méretekben is választhatók. Kérhetők a sztenderd kivitelnél rövidebb 190 cm-es hosszúságban. Magasabb vevőink választhatják matracainkat 210 és 220 cm-es hosszméretben is. Természetesen ADA Trendline ágyaink is kérhetők ezekben a méretekben, így a választott ágyrendszerek teljesen egyéni igényre szabhatók.          

Milyen matracot vegyek: Mit kell még átgondolni, megtenni, hogy biztosan jól válasszunk?

Életünk egyharmadát az ágyban fekve töltjük és nem mindegy, hogy milyen matracon.

Alvás közben a szervezet regenerálódik, fontos anyagcsere-folyamatok zajlanak le, és az alvó feldolgozza a nap eseményeit. Ehhez azonban az éjszakának valóban pihentetőnek kell lennie és ebben a megfelelő matracnak óriási szerepe van.

A számunkra ideális matrac megtalálásához azonban néhány szempontot még figyelembe kell vennünk.  

Különböző alvási pózok: A háton, oldalt és hason fekvés – előnyök és hátrányok

A gerincoszlop szempontjából a háton alvás a legmegfelelőbb, a súlyelosztás ebben a helyzetben a legoptimálisabb, hátránya lehet ugyanakkor, hogy extrém esetben légzési problémák, légzéskimaradás alakulhat ki. Háton alvóknak a közepesen kemény, vagy az átlagosnál feszesebb matrac típusok ajánlottak.

Kedvelt alvási póz az oldalt fekvés. Ebben a testhelyzetben a gerincoszlop tehermentesítése ideális, megelőzhető a csigolyák megfeszülése. Olyan matrac típust és keménységet válasszunk, hogy a csípőnk, vállunk megfelelően bele tudjuk süllyedni a matracba és a gerincünk egyenes maradjon. Oldaltfekvés esetén szintén a félkemény matrac típusokat ajánljuk. Kiegészítőként jó megoldás egy párna használata a térdeink között, a megfelelő testtartás megtartásának érdekében.

A hason alvás a legkevésbé előnyös pozíció, mert hosszabb távon a nyaki csigolyák deformálódását okozhatja, ezért lehetőleg kerüljük ezt a testtartást.

Milyen matracot vegyek? - útmutató a választáshoz
Kép: Image by macrovector on Freepik

Matracpróba a szaküzletben – mire ügyeljünk?

Vásárlás előtt mindenképpen szánjunk elegendő időt a számunkra szimpatikus matracok kipróbálásra az üzletben. Próba előtt kérjünk tanácsot, tájékoztatást az értékesítő kollégáktól, súly, alkat és alvási szokások alapján tesznek majd javaslatot. Azt tanácsoljuk ne próbáljuk ki az összes matracot az üzletben, mert egy idő után már el fogjuk veszíteni a fonalat. A széles kínálat, és a sokféle típus miatt érdemes 3-4 megfelelőnek tűnő matracra szűkíteni a kört és ezeket kipróbálni. Lehetőség szerint szánjunk több időt a matracpróbára, típusonként ajánlott a megszokott alvási pozíciónkban ráfeküdni a matracokra, majd forgolódni egy kicsit. Előfordulhat, hogy több alkalomra is szükségünk lehet a végleges döntés előtt. Mivel a matrac választás, egy hosszabb távú befektetés, illetve a megfelelő típus megtalálása legtöbb esetben egy folyamat, ezért lényeges, hogy ne siessük el a döntést: amennyiben nem vagyunk biztosak a választásunkban, ajánlott később is visszatérni a szaküzletbe, ismét kipróbálni a legutóbb kiszemelt darabokat.

Milyen matracot vegyek? - útmutató a választáshoz
Kép: Image by valadzionak_volha on Freepik

Egyáltalán miért olyan fontos megtalálunk a tökéletes matracot? Miért érdemes időt szánnunk a kiválasztására?

A válasz egyszerű! Azért, mert megfelelő és számunkra ideális matrac segít jobban és mélyebben aludni. Így reggel igazán frissnek, könnyűnek érezzük majd magunkat, mintha az éjszakát egy felhőn lebegve töltöttük volna, így koncentráltabban, hatékonyabban tudjuk élni az életünket.

matrac
Kép: Pinterest

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?