üzletünkben légkondicionáló berendezés működik

Mi jellemzi a modern lakberendezést?

Blog » Blog » Mi jellemzi a modern lakberendezést?
Modern lakberendezés
Kép: Pinterest

Mi az a modern lakberendezés?

Mielőtt definiálnánk, hogy mi is az a modern lakberendezés, érdemes egy kicsit visszalépnünk az időben és megnézni kialakulásának történetét.

A XX. század elejéig a lakberendezésben egyértelműen a gazdagon díszített, kézi munkával gyártott bútorok és kiegészítők voltak uralkodók, ezek számítottak igazán értékesnek, időtállónak és keresettnek. Az ettől a gondolkodásmódtól való elszakadást, többek között a „De Stijl” mozgalom és a Bauhaus tervezői érték el azzal a jelmondatukkal, hogy „A forma követi a funkciót” (Louis Henry Sullivan)- vagyis pl. egy széknek nincs szüksége semmilyen különleges, játékos díszítésre ahhoz, hogy betöltse ülőhelyként betöltött funkcióját. Ez a jelmondat örök érvényű és még ma is aktuális a modern lakberendezés szinte minden területén.

Az olyan tervezők, mint Breuer Marcell és Ludwig Mies van der Rohe olyan új gondolkodásmódot követtek építészeti, bútor tervezései és kreatív terveikben, amelyek a formák maximális puritánságára törekedtek. Az ebben az időszakban született klasszikus szék, asztal és szekrény formák, letisztult, sallangmentes kialakításuknak és formaviláguknak köszönhetően a mai napig fennmaradtak, legendássá váltak, sőt a mai, modern enteriőrökbe is tökéletesen beilleszthetők.

A leegyszerűsített formák használata és a friss, kreatív formatervezés napjaink modern lakberendezési irányzatainak is alappillérei.

A design és esztétikum mellett a modern lakberendezésben kiemelten fontos szerepet kap a praktikum és a funkcionalitás, hiszen a berendezési tárgyak szépsége mellett, a használhatóságuk is fontos szempont. A helyiségek átláthatók, nem túlzsúfoltak és légies, könnyed hatást keltenek.       

Modern lakberendezés
Kép: Pinterest

Mitől lesz letisztult a modern lakberendezés?

Kövessük a „kevesebb több” elvét és váljunk meg minden felesleges kacatunktól, vagy ha nem tudjuk elengedni őket akkor rejtsük el őket a szekrény mélyére. Néhány személyes tárgy persze maradhat, de ne legyen olyan a lakásunk, mint egy bolhapiac, ne zsúfoljuk tele a polcokat az elmúlt 10 év nyaralásai során összegyűjtött emlékekkel. Minél átláthatóbb a környezetünk, annál jobban fogjuk érezni magunkat az otthonunkban.

A berendezésnél válasszunk egyszerűbb, egyenes vonalvezetésű bútorokat, lámpákat, kiegészítőket. A kisebb bútorokat felszerelhetjük a falra, így még könnyedebb és légiesebb lesz az összhatás.

A falakat esetében bánjunk csínján a színekkel. Fessük őket semleges színűre és csak egy-egy kisebb falszakaszon jelenjen meg mintás tapéta, fotó vagy modern festmény.

A járólap, parketta és csempe esetében is törekedjünk a természetes hatás elérésére. A visszafogott kő vagy fa minta, ill. a beton hatás mindig jó választás.

Ne zsúfoljuk tele a szobákat felesleges berendezési tárgyakkal, csak a szükséges bútorok kerüljenek a térbe.    

Letisztult
Kép: Pinterest

Milyen stíluselemek jellemzik a modern lakberendezést?

A modern lakberendezésnek rengeteg arca van, de ami közös mindegyikben, hogy a funkcionalitás és a rendezettség vonzó dizájnnal párosul. A stílus egyszerre praktikus és reprezentatív, nem díszes, nem túl színes, szereti a letisztult vonalakat és az egyszerű formákat, mégis kellemes, inspiráló hangulatot áraszt. A helyiségek szellősek és lehetőleg egybe nyitottak, a burkolatok egységesek, a színpaletta szűkített, általában csak 3-4 szín jelenik meg egy helyiségben.    

Stílusjegyek
Kép: Pinterest

Milyen színeket használnak a modern lakberendezésben?

A színek kiválasztásakor a lehetőségek széles skálája áll rendelkezésünkre, szabadon kalandozhatunk.

Fontos azonban, hogy fő színnek neutrális, világos színeket használjunk, és a mély, telített árnyalatok inkább csak kontrasztnak, élénkítésnek jelenjenek meg egy-egy falszakaszon, vagy nagyobb bútoron. A föld színek nagyon népszerűek és ha melegebb hatást szeretnénk elérni jó alapot jelent a bézs és homok szín, akár taupe, khaki árnyalatokkal kombinálva.

A fekete-fehér is egy klasszikus kombináció, amit a szürke különböző árnyalatai lágyíthatnak.

A díszítőelemek gyakran fényesen csillognak, a fekete és ezüst mellett az arany is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 

Színek
Kép: Pinterest

Hogyan kezeli a formákat és a színeket a modern stílusú lakberendezés?

A formák terén egyértelműen az egyenes vonalvezetésé a főszerep, de ez nem jelenti azt, hogy csak négyzetekben és téglalapokban gondolkodhatunk. Megjelenhetnek a helységben az ívek is pl. egy kör alakú asztal formájában. A cizelláltság, faragások, a túldíszítettség nem csupán kerülendő, hanem egyszerűen tilos! 

A színek esetében az arány a lényeg. Minden esetében semleges, visszafogott árnyalat legyen az alap, amit feldobhatunk egy-egy apró színes részlettel, képpel, díszpárnával, vagy akár egy vázával.

Formák és színek
Kép: Pinterest

Milyen bútorokat használnak a modern lakberendezés során?

A bútorok funkcionálisak, stílusosak, egyszerű vonalvezetésűek és csak minimálisan díszítettek.

A fényes, lakk felületeken kívül a fa és beton hatás is nagyon népszerű. 

Az egyszerű „kocka bútorok” mellett a designer darabok is megjelenhetnek az enteriőrben, és egyedivé teszik az összhatást. Az egyedi kanapé nagyon kényelmes, többfunkciós, sok esetben vendégággyal, vagy relax funkcióval is rendelkezik, az étkezőszékek sok esetben szinte egy fotel kényelmét nyújtják.   

Egy-egy Bauhaus vagy Art Deco darabbal sem tudunk mellé nyúlni, ezeket is nyugodtan becsempészhetjük az otthonunkba.

Bútorok
Kép: Pinterest

Milyen dekorációs elemeket, kiegészítőket alkalmaz a modern lakberendezés?

A sok apró dísztárgy helyett csak egy-egy átgondoltan elhelyezett, feltűnő darab jelenjen meg a helyiségben. Ez lehet egy nagyobb méretű váza pár szál virággal, egy modern szobor vagy festmény.

Az okosan elhelyezett tükrök nem csak a térérzet növelésében segítenek, de díszítik is a szobát.

A szabad területekre kerülhet nagyobb növény, vagy akár zöldfal (növényekkel beültetett fal), mohafal is. Ezek nem csak a szoba levegőjét javítják, de komfortérzetünket is javítják.  

Díszítésre használhatunk különleges építészeti elemeket, kerülhet egyedi lécezés a falra, vagy lécek segítségével akár térelválasztót is készíthetünk.  Egyre népszerűbbek a 3D falpanelek, melyek számtalan formában és színben kaphatók, mivel elemes rendszerben készülnek, ezért bármilyen méretű falfelületre burkolhatók.

Extra tipp: Vásároljunk szezonális kiegészítőket. Így az évszakok váltakozását követve, vagy egy-egy ünnep közeledtével, könnyen átalakíthatjuk, felfrissíthetjük otthonunkat.

Bútorok
Kép: Pinterest

Mi az a modern rusztikus lakberendezés?

A modern rusztikus lakberendezési stílus manapság egyre népszerűbbé válik. A hagyományos és modern elemek vonzó keveréke, egyre gyakrabban alkalmazott stílus városi

lakásokban, és vidéki kúriákban is. Ügyes játék ez az ellentétekkel, melynek eredményeként különleges és egyedi hangúlatú helyiségeket teremthetünk. Vigyázzunk rá, hogy a rusztikus elemek ne kerüljenek túlsúlyba, mert az felboríthatja az egyensúlyt. 

Ennél a stílusnál a modern lakberendezés vagy belsőépítészet alapelveit kell egy kicsit megtörnünk és kiegészítenünk néhány kis rusztikus részlettel.

Felújíthatunk például egy régi pajta ajtót és használhatjuk tolóajtóként, de nagyon jól mutathat a nappaliban egy rönk dohányzóasztal, vagy uszadék fa dekor is. Egy valódi téglafal, vagy egy tömörfa padló is az otthoniság érzetét kelti. Használhatjuk a fémet is, de inkább csak fekete színben, bőrrel vagy fával kombinálva.

Modern rusztikus
Kép: Pinterest

Mit jelent a modern klasszikus lakberendezés?

A modern klasszikus lakberendezést az elegancia és az időtálló design fémjelzi legfőképp. Elsődleges a minőségi alapanyaghasználat, mint pl. a márvány burkolat, vagy a valódi fa padló. Dekoráláshoz használhatunk klasszikus díszítőelemeket, pl. rozettát vagy stukkót. A bútorok alapvetően modernek, kiváló minőségűek és luxus érzetét keltik.

A klasszikus-modern stílus tökéletes választás, ha magunkénak érezzük, de túl sterilnek tartjuk a modern lakberendezést, nem akarunk feltétlenül a trendek után futni és nem szeretnénk lemondani néhány klasszikus bútorról vagy kiegészítőről otthonunkban.

Modern klasszikus
Kép: Pinterest

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?