üzletünkben légkondicionáló berendezés működik

Milyen egy modern skandináv stílusú otthon? Hogyan lehet neked is ilyen?

Blog » Blog » Milyen egy modern skandináv stílusú otthon? Hogyan lehet neked is ilyen?

Napjaink egyik legkedveltebb mégis az egyik leginkább félreértett irányzata a modern skandináv stílus. A köztudatban gyakran egyenértékű az IKEA bútoróriással, azonban a valóságban ennél sokkal szélesebb skálán mozgó designról van szó. Eredete az elnevezéséből is adja magát, azonban népszerűvé a második világháború után vált igazán, először az Egyesült Államokban. A háború utáni bizonytalan időkben szimpatikussá tette az egyszerű kivitelezés és a praktikum, illetve a könnyen beszerezhető faanyag bőséges használata. Eleinte a tömeggyártás helyett a hagyományos kézműves technikával készülő modern bútorokra összpontosítottak a tervezők, végül azonban a skandináv stílus jelentős hatással bírt a huszadik század közepén a modern design fogalmára. Vegyük sorra mi rejlik az összkép mögött és hogyan vihetjük be mi is otthonunkba.

modern skandináv stílus
Kép: ADA / Novo Home

Mik a modern skandináv stílus jellemzői?

Az északi országokban sokkal uralkodóbb jelenség, mint nálunk, hogy sötét van, így az egyik legfontosabb jelige, hogy legyen fény! Ebből adódóan érthető, hogy domináns szerepet kap a fehér és pasztellszínek használata, a természetes anyagok pedig a melegséget viszik be otthonunkba a hűvösebb napokon. Szintén fontos szempont a praktikum és funkcionalitás, a felesleges dolgok mellőzése és a szellős elrendezés. A kevesebb néha több elvét felhasználva a minőségi anyagok használata a jellemző.

Hogyan lehet nekünk is modern skandináv stílusban berendezett az otthonunk?

Szerencsére viszonylag egyszerűen és akár pénztárca kímélően is kivitelezhető a skandináv stílus. Nagy mozgásteret biztosít számunkra a bútorok és kiegészítők kiválasztásánál, közel sem olyan kötött, mint például az art deco. Könnyen beemelhető egy-egy más irányzathoz vagy korszakhoz tartozó, de számunkra kedves darab is, ami személyiségünket tükrözi és egyedivé teszi az enteriőrt. Emellett a kézművesség jegyében DIY elemeket is készíthetünk saját magunk, legyen szó átfestett vagy újra kárpitozott bútorról, vagy az újrahasznosítás jegyében rég nem hordott ruhadarabokból készült dekorációs elemekről. A kreativitás mellett azonban szükség lesz a skandináv stílust megelevenítő atmoszférára is, amit néhány alapszabály betartásával könnyedén megvalósíthatunk.

Skandináv stílus
Kép: Image by Freepik

1.Színek és minták

Azt gondolhatjuk, hogy a modern skandináv stílus színei kimerülnek a fehér és világos fa használatában, azonban ez nem teljesen igaz. Arányaiban valóban a fehér és naturális színek dominálnak, de éppen ezért nagyon könnyen izgalmasabbá, élettelivé tehetjük az enteriőrt egy-egy kisebb élénk, színes folttal, anélkül, hogy felborítanánk az egyensúlyt. A semleges alapok remek lehetőséget adnak, hogy akár évszakonként váltogassuk a kiegészítő színeket. Minták esetében a stílus egészére jellemző irányelvek az érvényesek. Letisztult, szellős érzetet kelthetnek például a légies geometrikus minták vagy természetet idézők lehetnek a leveleket és virág motívumokat stilizáltan ábrázoló darabok. Ezen felül szóba jöhetnek a művészetet idéző ábrázolások is például a díszpárnákat díszítve.

Dekoráció
Kép: Theeverygirl.com

2.Falfelületek

Javarészt az egyszínű, festett falak jellemzőek fehér vagy tört fehér színben, amik letisztult és a fényt leginkább felerősítő felületeket hoznak létre. A tapéta használata nem jellemző, de kisebb felületen visszafogott színekkel vagy mintázattal becsempészhető még a modern skandináv stílusba is. A fali csempe esetében is törekedjünk a letisztult, a színpalettával harmonizáló vagy a természetes köveket megidéző darabokra.

Nappali
Kép: Delikatessen.com

3.Anyagok

Természetesség mindenekelőtt! A padló esetében a keményfa vagy hajópadló a tradicionális irányelv, de ezt helyettesíthetjük a természetes fára hajazó laminált parkettával is. Amennyiben már alapból eredeti parketta van a lakásban (akár halszálka, akár sakktábla mintázatú) és jó állapotban van vagy megmenthető, csak frissítsük fel! Egy matt, átlátszó lakkozással tökéletes alapot adunk a skandináv enteriőrnek. Tároló bútoraink esetében a világos fa árnyalatok, illetve a fehér és pasztell paletta ajánlott, így nem állnak majd kontrasztban a világos falakkal, ezzel is szellősebb érzetet keltve a szobában. Lerakó és kis asztalok esetében a természetes fa felületet preferáljuk, hogy a természetes erezet becsempészhesse otthonunkba a tábortüzek érzését amikor a rönkökön ülve sütögetünk a barátainkkal.

Ülőgarnitúránk esetében hívogató, barátságos textil bevonatot válasszunk a „cozy” (kényelmes, lakályos) hatás elérése érdekében. Egészítsük ki természetes anyagokból- vagy kézműves technikával készült díszpárnákkal, takaróval. A székek esetében a kárpitozott, a természetes fa és a fém vázas darabok is szóba jöhetnek, a lényeg, hogy letisztult, kényelmes mégis a szemnek kellemes darabokat válasszunk.

Modern skandináv stílusra jellemző anyaghasználat
Kép: Planete-deco.fr

4.Bútorok és dekorációk

Használhatóság és szépség légies elrendezésben, ez a kulcsa minden elhelyezett bútornak és kiegészítőnek. Semmiképpen ne zsúfoljunk! Fókuszban a mennyiség helyett a minőségi darabok legyenek. A rohanó hétköznapok közepette haza érve arra vágyunk, hogy kicsit elbújhassunk a világ elől és mindezt kényelemben és szép környezetben tehessük. A minőségi termékek választása a kényelmünkön felül a nyugalmunk megőrzését is segítik, hisz megannyi bosszúságot kerülhetünk el velük. A szellős elrendezés a harmóniát és a szabadság érzését csempészi be otthonunkba, emellett a mindennapi használatban rendkívül praktikus, ha otthonunk karbantartására gondolunk.

A skandináv otthonok bútorait a letisztul formavilág jellemzi, ami túldíszítettségtől mentes. Nagyszerűségük az őket alkotó anyagokban és használhatóságukban rejlik. A dekorációs tárgyakat is a természetesség és a kézművesség jellemzi. Ilyen elem lehet egy makramé a falon, egy kézi szövésű szőnyeg vagy pléd.  Nagyon feldobhatják a szobát a kis- és tárolóbútorokon vagy az étkezőasztalon elhelyezett kerámiák. A természetet a fa alapanyagok felhasználásán túl az otthonukban elhelyezett növényekkel tudjuk becsempészni. Hatalmas változást érhetünk el növényekkel egy enteriőrben. Azon kívül, hogy dekoratívak, mentális- és fizikai egészségünkre is rendkívül jó hatással vannak. A sűrűn lakott városok rengetegében könnyen megteremthetjük velük saját oázisunkat.

5.Fókusz pont

Az északi országokban a fény mellett a melegség érzése áll a központban, így gyakran a kandallót helyezik fókuszba a helyiségen belül. Attól, hogy ez nálunk nem jellemző nem jelenti azt, hogy nem adhatunk fókuszpontot a szobának. Nappalink esetében lehet ez a kanapénk, ami azon kívül, hogy dekoratív eleme a térnek, pihenésre csábít és egy fárasztó nap után maga a feltöltődés helyszíne. Dekoráljuk számunkra kellemes anyagokkal és színekkel, hogy hívogató fészekként funkcionálhasson miközben a szoba ékkövévé válik. Hálószobánk esetében az ágyunk tölti be ezt a szerepet, ezért fontos, hogy olyan összképet nyújtson, ami szinte arra sarkall minket, hogy nekifutásból fejest ugorjunk bele. Az étkezőnél az asztal és az őt körülvevő székek, amik együttesen ösztönöznek arra, hogy leülve akár hosszabb időt is eltöltsünk ott, legyen szó étkezésről, beszélgetésről vagy akár otthoni munkavégzésről.

Hol van a fókuszpont?
Kép: Lonny.com

Kinek érdemes a modern skandináv stílust választania?

Egyszerű mégis sokszínű mivolta miatt széles skálán mozog az irányzatot kedvelők tábora. Gyakran alkalmazzák életkezdő lakástulajdonosok, ahol még kiforrásra vár az egyéni stílus vagy korlátozott a költségvetés, de mégis rendezett, fiatalos és szép környezetben szeretnének élni. Sokan, akik napi szinten kreatív, mozgalmas munkát végeznek szintén szívesen választják otthonukba a skandináv irányt, mert nyugtató hatással van az elmére. Emellett a minimalizmust kedvelők is kiélhetik magukat benne, ha egy kis melegségre vágynak a letisztultság mellett.

Hova, kihez illik a modern skandináv stílus?
Kép: Pinterest

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?