Összeillő színek a lakásban: szabályok és 15 hangulatos kombináció

Blog » Blog » Összeillő színek a lakásban: szabályok és 15 hangulatos kombináció

Otthonunkban teljes kikapcsolódásra vágyunk. Olyan környezetet szeretnénk magunknak kialakítani, ahol ki tudjuk pihenni fáradalmainkat és fel tudunk töltődni, hogy újult erővel lássunk neki a mindennapok kihívásainak. Ennek az eléréséhez arra van szükségünk, hogy a minket körülvevő környezet harmóniát sugározzon, amiben nagy szerepe van az alkalmazott színeknek. Az összeillő színek a lakásban békességet és nyugalmat áraszthatnak vagy energiával tölthetnek fel minket. Egy diszharmonikus színösszeállítás éppen az ellenkezőjét válthatja ki belőlünk. Energizálás helyett lehangol, a békesség helyett feszültség, frusztráltság lehet úrrá rajtunk.

Összeillő színek a lakásban
Fotó: Pinterest

Összeillő színek a lakásban: milyen szabályokat érdemes betartani?

Kőbevésett szabályok nincsenek, hiszen az ízlés és a kiváltott érzés határozza meg végül miben is érezzük jól magunkat. Viszont vannak tényszerű megállapítások, amik segíthetnek eligazodni hogyan is fogjunk neki saját színeink összeállításának.

Mi a színkör? Miért van fontos szerepe a lakberendezésben?

Életünk során legalább egyszer mind készítünk színkört sajátkezűleg az iskolás éveink alatt, a rajzóra keretein belül. Aki olyan szakmát választ, melyben nagy hangsúly van a színek alkalmazásán, az tanuló évei során, sőt akár egész pályafutása alatt alkalmazza a színkört és annak szabályait.
A leggyakrabban használt 12 osztásos színkör Johannes Itten svájci festő és művészetpedagógus nevéhez fűződik, aki rendszerbe szedte a színharmóniákat és színkontrasztokat 1961-ben kiadott „A színek művészete” című könyvében.
A színkör lényegében egy folyamatos átmenetet ábrázol az egyes színek között, melynek a kiinduló pontjai a három alapszín, amik nem kikeverhetőek, ezek a sárga, kék és a vörös.
A körben szereplő színeket előállításuk szerint három csoportra osztjuk:
– Elsődleges színek: az alapszínek (kék, sárga vörös)
– Másodlagos színek: az alapszínek egyenlő arányú keveréséből előállított színek (narancs, zöld és ibolya)
– Harmadlagos színek: az elsődleges és másodlagos színek keveréke (sárgásnarancs, vörösesnarancs, vörösesibolya, kékesibolya, kékeszöld és sárgászöld)

Az így kapott kör segít meghatározni a különböző komplementereket, ami a körön belül egymással szemközt elhelyezkedő színek párosát jelenti. Ezeket együtt használva, megfelelő arányban, remek összképet érhetünk el. Érdekesség, hogy a komplementer színeket összekeverve mindig szürke színt kapunk, mert kioltják egymást.

A színkörön tisztán szétbonthatók a hideg- és meleg színek. Meleg színtartományt képez a skála a sárgászöld színtől a vörösesibolya színig, míg hideget az ibolyától a zöld színig. Az analóg színeket használva (azaz az egymás mellett elhelyezkedő) biztosan harmonikus összképet érhetünk el, akár a fél színkört felhasználva.

12 osztatú színkör | Fotó: gyongysziget.hu
12 osztatú színkör | Fotó: gyongysziget.hu

Mit érdemes tudni az árnyalatokról?

Természetesen a színkörrel nem merül ki a fellelhető színek skálája, hisz csak a tiszta színeket tartalmazza, melyek végtelen számú árnyalatra bonthatók. Az árnyalat egy adott szín telítettségi mutatója. Fehér hozzáadásával telítetlenebb, világosabb, míg fekete színnel keverve telítettebb, sötétebb színeket kapunk.
Biztonságos, mégis mutatós végeredményt érhetünk el monokróm színharmónia alkalmazásával, ami egy szín különböző árnyalatainak felhasználását jelenti.

Monochrome színkontraszt | Fotó: Pinterest
Monochrome | Fotó: Pinterest

Kisebb és nagyobb felületek: melyik színnel mit érdemes kifesteni?

Erre a kérdésre nehéz lenne kőbevésett választ adni, mert minden színválasztás célja relatív. Amennyiben nagyítani akarunk egy felületet válasszunk világos színt, ha kisebbítenénk rajta alkalmazzunk sötétebb árnyalatokat. Egy szoba belmagasságával például jól lehet optikailag játszani, ha érzetre magasítani akarjuk, akkor fessük fehérre, ha az oldalfalak színesek, akkor hozzuk lejjebb a mennyezeti festést 10-20 centivel és még jobb eredményt érünk el. Ellentétes esetben csökkenthetünk is a belmagasság érzetén, ha sötétebb színre festjük a mennyezetet.

Általánosságban elmondható, hogy a falon és nagyobb bútorainkon hasonló árnyalatokat alkalmazva tágasabb hatást érünk el, még akkor is, ha sötét árnyalatokban gondolkodunk. Például egy sötét színű fal elé világos szekrényt helyezve a bútor még nagyobbnak fog hatni, mint amekkora valójában, ezzel optikailag kisebbé téve a körülötte lévő teret, a falfelület pedig még inkább összemegy a világos bútor mögött.

Sötét mennyezet alkalmazása | Fotó: Pinterest
Sötét mennyezet | Fotó: Pinterest

Milyen érzések társíthatók az egyes színekhez?

Nagy vonalakban az az általános nézet, hogy a hideg színek inkább passzív, lehangoló, míg a meleg színek aktív, élénkítő hatással vannak ránk. Ez persze nem azt jelenti, hogy kerüljük a hideg színeket, mert néha pont arra van szükségünk, hogy egy szín által lelassuljunk, elcsendesedjen az elménk. A kékes árnyalatok erre kiválók, éppen ezért ezek kiváló színválasztásnak bizonyulnak a hálószobákba, a relaxációs terekbe. A sárgás tónusok derűs árnyalataikkal cselekvésre késztetnek minket, javítanak közérzetünkön. Remek választás lehet olyan helyiségekbe, ahol aktívan szeretnénk időnket tölteni, mint pl. a dolgozószobában.
A vöröses árnyalatok impulzívak, izgatók, ezért megfelelő gondossággal és mértékben alkalmazzuk őket, mert ha túlzásba visszük, átbillenthetnek bennünket az energikusból a frusztrált állapotba.

A színekről bővebben korábbi bejegyzésünkben olvashatsz.

Színek pszichológiai hatása
Színek hatása | Fotó: Pinterest

Az ellentétek tényleg illenek egymáshoz?

A válasz egyértelműen igen! Gondoljunk csak a fekete-fehér párosra, ami exkluzív, elegáns hatást kelt. Ugyanúgy remek kombináció a vörös-zöld is, elég a karácsonyra gondolnunk. A lila-sárga nagyon extravagáns, impulzív társítás, tele energiával. A kék-narancs találkozása pedig vitathatatlan, amint eszünkbe jut a naplemente a víz fölött elnyúlva, gyönyörű párosítás.

Természetesen érzelmeinket félre téve a papírforma is ezt igazolja, visszatérve Johannes Itten munkásságára a különböző kontrasztokról, vagy elég ha eszünkbe jut Piet Mondrian holland festő, aki jellegzetes festményén a magában való színkontrasztot alkalmazva a mai napig számos designert inspirál.

Ami az ellentétes színek együttes használatakor aranyszabály, hogy találjuk meg az egyensúlyt a két szín között, ne törekedjünk arra, hogy azonos mértékben jelenjenek meg, inkább csak egészítsék ki egymást.

Mondrian kontrasztos színek kombinációja | Fotó: Pinterest
Mondrian | Fotó: Pinterest

Egy légtérben több jó kombináció is alkalmazható egyszerre?

Igyekezzünk az egy légtérben lévő helyiségeket hasonló színkombinációkkal ellátni, ha nem is teljesen azonosak, törekedjünk arra, hogy a fő csapásvonalak harmonizáljanak egymással. Ezzel növelhetjük a térérzetet és letisztultabb végeredményt érhetünk el.

Visszaköszönő színek, egybenyitott terek színei, színkombinációi, amerikai konyhás napppali színek | Fotó: Pinterest
Visszaköszönő színek | Fotó: Pinterest

Összeillő színek a lakásban: 15 hangulatos kombináció

Igyekeztünk összeállítani néhány jól működő párosítást, hogy könnyebb legyen elindulni a színek kusza Melyek az összeillő színek a lakásokban? Összeszedtünk néhány jól működő párosítást, hogy könnyebb legyen elindulni a színek kusza világában. Az árnyalatokkal és arányokkal játszva mindegyiket saját képünkre formálhatjuk.

1. Fehér-bézs-fekete

Biztonságos és örökérvényű kombináció, amit könnyen tehetünk izgalmasabbá színesebb kiegészítőkkel. Lényegében ez egy monokróm színkontrasztot idéző összeállítás, ami nyugalmat áraszt. Érdemes zöld növényekkel bevinni a természetet és kicsit élőbbé tenni az összképet.

Fehér és bézs színek a szobában
Fehér, bézs, fekete színek a szobában | Fotó: Pinterest

2. Zöld-rózsaszín-fehér

Üde, fiatalos, tavaszt idéző együttes, ami mindig vidám hangulatot csempész a mindennapokba. Amennyiben a zöldet és a fehéret használjuk többségben és a rózsaszín csak kiegészítő színként jelenik meg, akkor egy pár számára is ideális választást jelenthet. Amikor a rózsaszín és a fehér dominál, akkor inkább egy nőies enteriőrről van szó.

Tavaszt idésző színek, tavaszi színek | Fotó: Pinterest
Tavaszt idésző színek | Fotó: Pinterest

3. Kék-arany-fekete

Extravagáns, luxust és ünnepélyességet idéző összeállítás. Mivel önmagában a három szín nagyon erős, lehet enyhíteni rajta bézzsel vagy fehérrel, hogy kicsit könnyedebbé váljon. A sötétebb árnyalatok esetén használhatunk fényesebb felületeket (bársony, szatén, magasfényű bútorok), amik optikailag világosabbnak hatnak.

Kék, arany és fekete színek a szobában
Kék, arany, fekete színek | Fotó: Pinterest

4. Bézs-barna-zöld

Nyugalmat és természetességet sugalló párosítás. Sokszor alkalmazzák jóga stúdiókban is, ahol a teljes kikapcsolódás a cél. Kicsit üdébbé tehetjük, ha némi fehéret is viszünk bele, illetve kicsit markánsabb lehet az összhatás, ha feketét csempészünk bele.

Bézs, barna, zöld föld színek | Fotó: Pinterest
Bézs, barna, zöld színek | Fotó: Pinterest

5. Szürke-fekete-fehér

Szintén egy monokróm színkontraszt, ami nyugalmas, de könnyen rideggé válhat a színek hiánya miatt. Könnyen otthonossá tudjuk tenni, ha zöld növényeket helyezünk el és elvétve természetes faanyagokat használunk kiegészítőként.

szürke, fekete, fehér színek a szobában
Szürke, fekete, fehér színek | Fotó: Pinterest

6. Narancs-szürke-kék

Attól függően, hogy pasztell vagy telített árnyalataikat használjuk különböző hatást érhetünk el, de unalmasnak semmiképp sem mondható majd. Pasztell árnyalataikkal bohókás, vidám, könnyed lehet az enteriőr, míg telített árnyalataikat alkalmazva erős, ünnepélyes, merész összképet hozhatunk létre.

Narancs, szürke, kék színek | Fotó: Pinterest

7. Terrakotta-fehér-bézs

Nyugtató és mégis élénkítő egyszerre. A fehér és bézs könnyedségét ellensúlyozza a terrakotta. Mivel a vörös egy telítetlen árnyalatáról van szó nem lesz túl hivalkodó, inkább kellemes, az otthon melegségét idéző.

Terrakotta, fehér színek | Fotó: Pinterest
Terrakotta, fehér színek | Fotó: Pinterest

8. Sárga-rózsaszín-zöld

Nagyon élénk, vibráló, impulzív összeállítás, ami vidámságot közvetít. Érdemes kicsit tompítani azzal, hogy nagyobb felületeken fehéret használunk, ezzel egyensúlyba kerülhet a színek aránya.

Sárga, rózsaszín és zöld színek kombinációja a szobában
Sárga, rózsaszín, zöld színek | Fotó: Pinterest

9. Fekete-fehér- kék

Vagány mégis elegáns és minden korosztály számára ideális lehet ez a kompozíció. A kék és a fekete komolyságát jól ellensúlyozza a fehér légiessége. Annak érdekében, hogy ne legyen rideg az összhatás éppen elegendő annyi, ha melegebb árnyalatú fa padló van a helyiségben.

Fekete, fehér és kék színek a lakásban
Fekete, fehér, kék színek a lakásban | Fotó: Pinterest

10. Lila-fehér-zöld

A lila és zöld pasztell árnyalatai a fehérrel kombinálva a provanszi és vintage stílust idézik meg a vidéki romantikát megtestesítve. Ezzel ellentétben a telített mély lila és zöld fehérrel párosítva extravagáns összképet eredményez, ami rendkívül impulzív enteriőrt hoz létre.

Fotó: Pinterest

11. Szürke-kék-sárga

Teljesen unisex kompozíció, attól függően hogy mennyire telített árnyalataikat használjuk, teljesen más hangulatot érhetünk el. Jó lehet nappalik, gyerekszobák vagy akár kiadásra szánt lakások színösszeállításaként is, ahol nem szeretnénk túl nőies vagy maszkulin tereket létrehozni.

Szürke, sárga, kék színek
Szürke, sárga, kék színek | Fotó: Pinterest

12. Sárga-szürke-fehér

Vidám mégis kicsit hideg kombináció. Otthonosabbá tehetjük az összhatást, ha a sárga melegebb árnyalatát használjuk, vagy ha zöld növényekkel és természetes anyagokkal egészítjük ki az enteriőrt.

Sárga, szürke, fehér színek
Sárga, szürke, fehér színek | Fotó: Pinterest

13. Bézs-barna-narancs

A gyarmati és mediterrán stílust egyszerre megidéző színek otthonos, meleg hangulatot kölcsönöznek a helyiségnek. Megidézhetünk vele keleti hangulatot- és toszkán villákat sugalló tereket egyaránt. Használjunk természetes anyagokat és egészítsük ki buja zöld növényekkel.

bézs, barna és narancs színek kombinációja a szobában
Bézs, barna, narancs színek a szobában | Fotó: Pinterest

14. Kék-fehér-bézs

A megtestesült Hamptons hangulat. A luxus tengerparti üdülőket idéző összeállítás nyugalmat és természetességet áraszt kifinomultsággal társítva. A kék minden árnyalata felhasználható, a bézs színt pedig érdemes természetes anyagokkal megjeleníteni, pl. a tengerifű szőnyeggel vagy az uszadékfából készült kiegészítőkkel, a fehéret pedig használjuk nagy mennyiségben falakon, bútorokon, hogy minél légiesebb érzetet keltsünk.

Kék, fehér, bézs színek a szobában
Kék, fehér, bézs színek | Fotó: Pinterest

15. Bordó-zöld-arany

Nagyon otthonos és ünnepélyes kombináció, maga a karácsony! A színkörön egymástól egyenlő távolságra elhelyezkedő színek remekül működnek együtt, drámai mégis kellemes végeredményt eredményezve.

Bordó, zöld, arany színkombináció a szobában
Bordó, zöld, arany kombináció | Fotó: Pinterest

Hozz létre saját színpalettát, nézd meg hogyan mutat egyben az elképzelt szín harmóniád.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?