Mi az otthonos nappali titka? Mutatunk 15 dolgot, amire jó odafigyelni

Blog » Blog » Mi az otthonos nappali titka? Mutatunk 15 dolgot, amire jó odafigyelni

A nappali az otthon lelke, itt gyűlik össze a család és a barátok és itt heveredünk le egy hosszú nap után feltöltődni. Szeretnénk azt érezni, hogy szinte körül ölel minket a helyiség és bárhová nézünk vagy bármit tapintunk az jó érzéssel töltsön el minket. Az otthonos nappali kialakítása azonban olykor hosszadalmas és nyűgös feladat lehet, de néhány irányelv betartásával könnyedén kialakíthatjuk saját kuckónkat.

Otthonos nappali
Kép: Novo Home

Mi az otthonos nappali titka?

Az otthonos nappali titka olyan, mint egy jó ízű étel receptje, ahol a hozzávalók és arányaik jól eltalált összhangja valami fenséges végeredményt adnak számunkra. Az otthonosság receptúrája három fő összetevőből áll: kényelem, funkcionalitás és szépség. Ahhoz, hogy ezeket mind tető alá hozzuk mutatunk 15 tippet, amikkel bármelyik nappali otthonosság válhat.

Otthonos nappali
Kép: Novo Home / ADA

1. Mindig mérjünk, rajzoljunk, tervezzünk, mielőtt vásárolnánk!

Az átalakításokról szóló lakberendezési műsorok megtévesztők lehetnek számunkra, amikor felgyorsított ütemben csak azt látjuk, hogy a kiindulási állapot után rögtön látványtervek és a kivitelezés folyamata következik. A valóságban számos mérés és apró részlet kidolgozása előzi meg ezeket a lépéseket. Tisztában kell lennünk a nappalink méreteivel, ami magában foglalja a nyílászárók helyét is, illetve a különböző bútorokra szánt helyek méretét is. Sok fejfájást megspórolhatunk magunknak, ha pontosan megtervezzük a részleteket mielőtt valami túl nagy vagy éppen túl kicsi lesz a neki szánt helyen. Komoly tervezőprogramok nélkül is papírra vethetjük méretarányosan az elképzeléseinket. Amennyiben szemléletesebb megoldást keresünk, akkor maszkoló szalag vagy méretre vágott kartonok segítségével is pontosan ki tudjuk mérni az előzetesen kinézett bútor helyigényét nappalinkban.

Mérjünk, tervezzünk
Kép: Image by master1305 on Freepik

2. Vonjunk be lakberendezőt az ötletelési és a kivitelezési folyamat során! 

Sokban megkönnyítheti a dolgunkat, ha egy szakemberrel közösen alakítjuk ki nappalinkat. A lakberendező segíthet összeállítani a koncepciót vagy létrehozni a már megálmodott képet. Az utolsó apró részletig végig kíséri otthonunk átalakítását, hogy biztosan minden a megfelelő helyre és módon kerüljön a végén.

Vonjunk be lakberendezőt az ötletelési és a kivitelezési folyamat során! 
Kép: Image by Freepik

3. Hogyan hozzuk össze a funkciót és az esztétikumot a nappaliban?

Szerencsére manapság már a kínálat is egyre több lehetőséget ad számunkra, hogy az esztétikum és a funkcionalitás kéz a kézben járhasson a bútorok esetében. Számos olyan terméket találhatunk, ami a szép külső mögött praktikus belsőt rejt. Jó példa erre egy olyan ülőgarnitúra, ami vendégággyá alakítható és tárolóval is rendelkezik. Szekrények esetén egy szép front mögé rejthetjük a látni nem kívánt, de használatos tárgyainkat, illetve vitrinbe vagy nyitott polcokon elhelyezhetjük a szemnek is kellemes darabokat. Dohányzóasztalból választhatunk bővíthető kivitelt, ha társaság miatt több felületre lenne szükségünk vagy állítható magasságút, ha munkához vagy étkezéshez is használnánk.

Funkció és esztétikum a nappaliban
Kép: Novo Home

4. Hogyan teremtsünk modern, de otthonos nappalit?

A modern stílus nem egyenlő a merevséggel. A letisztult színpalettát és vonalvezetést otthonossá tehetjük például néhány növény elhelyezésével vagy természetes fa elemekkel, nem utolsó sorban pedig textíliák használatával. A nyílászárókra felhelyezett függöny már egy üres szobát is otthonosabbá tesz, emellett pedig ne feledkezzünk meg a díszpárnákról és a plédekről. Ezeket a dekorációs elemeket akár évszakonként cserélgethetjük az aktuális hangulatnak megfelelően.

Modern, de otthonos nappali
Kép: Restyled Homes

5. Milyen stílust válasszunk?

Az egyszerű válasz az, hogy bármilyent. Mindenkinek más az a környezet, amiben jól érzi magát. Ugyanolyan otthonos lehet egy art deco nappali, mint egy mediterrán vagy minimalista enteriőr, csupán annak a személynek kell használni, akinek az adott stílus áll közel a szívéhez. A lakberendezési irányzatok széles skáláján olykor nehéz lehet eligazodni, de amint rábukkanunk a számunkra legmegfelelőbbre, már egy kép alapján is otthon tudjuk érezni magunkat. Amennyiben szükség lenne egy kis stílus kalauzra, olvasd el korábbi cikkünket itt. (https://www.novohome.hu/lakberendezesi-stilusok/)

Milyen stílust válasszunk?
Kép: Decoist

6. Keverhetjük-e a stílusokat a nappaliban?

A válasz igen. Vannak stílusok, amik kimondottan jól kombinálhatók egymással anélkül, hogy diszharmonikus végeredményt kapnánk. Mint sok más esetben, itt is döntő szerepe van a megfelelő arány megtalálásának. Olykor elegendő egyetlen eltérő darabot behelyezni az amúgy egységes képbe, ezzel feldobva az összhatást.

Stílusok keverése
Kép: Home Inspiration Ideas

7. Hogyan használjuk a fényeket egy otthonos nappaliban? 

Nem véletlenül jött létre a hangulatfény fogalma. A világítás megtervezésénél fontos, hogy legyen egy általános világítás, aminek a fénye bevilágít mindent, így megkönnyítve a takarítást és az esetleges keresgélést. Emellett az otthonos nappalihoz szükségünk lesz halványabb fényekre, melyek szórt fényt adnak és csak kisebb területeket világítanak be. Ilyenek lehetnek az asztali- és állólámpák vagy az egyre kedveltebb rejtett LED világítások, melyek számtalan megoldást kínálnak. Amennyiben az imént felsoroltaknak mégsem lennénk hívei, elegendő az is, hogy az általános világítás fényereje szabályozható legyen.

Hogyan használjuk a fényeket egy otthonos nappaliban?
Kép: Home Designing

8. Mire kell figyelni a színválasztás során, amikor nappalit tervezünk?

Minden esetben vegyük figyelembe a nappalink adottságait és annak megfelelően válasszunk színeket, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Támpontot adhat továbbá, hogy milyen stílusban szeretnénk berendezni a helyiséget, hisz minden irányzatnak megvan a maga színpreferenciája. Optikailag növelhetjük a teret, ha világos színeket használunk egy kisebb nappali esetén, illetve bensőségesebb hatást is létrehozhatunk egy nagyobb alapterületű szobában sötét színek felhasználásával. Bármilyen színösszeállítás mellett is döntünk végül, fontos hogy ügyeljünk az arányokra és mértékkel bánjunk az erős, élénk színekkel.

Mire kell figyelni a színválasztás során, amikor nappalit tervezünk?
Kép: Dulux

9. Milyen kanapét válasszunk, ha egy otthonos, meghitt, mégis modern hangulatú nappali kialakítása a cél?

Ahhoz, hogy a tökéletes kanapét megtaláljuk nappalinkba, ki kell próbálnunk minél több típust a bútorüzletben. A letisztult, szögletes vonalvezetésű modellek azok, amelyek a legjobban mutatnak egy modern nappaliban. Ha egy kis extravaganciára vágyunk, akkor válasszunk a tűzött, steppelt változatok közül. Magasságunktól, testalkatunktól és használati szokásainktól is függ, hogy végül melyiket érezzük majd igazán kényelmesnek, komfortosnak. A teszt során figyeljünk az ülésmélységre és magasságra valamint a háttámla dőlésszögére is. A modern hatást fokozhatjuk praktikus funkciók beépítésével, mint pl. a relax funkció, mozgatható nyaktámasz, vagy az állítható karfa. Az igazán otthonos hatás érdekében válasszunk puha tapintású, meleg tónusú kárpitanyagot.

Milyen kanapét válasszunk, ha egy otthonos, meghitt, mégis modern hangulatú nappali kialakítása a cél?
Kép: ADA

10. Miért fontos a díszpárnák használata a nappaliban?

A díszpárnák multifunkciós elemei a nappali berendezésének. Megtörhetjük velük az ülőgarnitúra adta nagy, egybefüggő színtömeget, ezzel élettelibbé varázsolva a szobát. Mintáik és színeik segítségével kedvünk szerint tudjuk hangulatunknak vagy az évszakoknak megfelelően változtatni nappalink arculatát. A dekoratív megjelenés mellett pedig kényelmünket is szolgálják. Kapóra jönnek egy délutáni szunyókálásnál vagy támasztékként is használhatjuk olvasás vagy tévénézés közben. Amikor ránézünk a kanapén heverő párnákra, maga a tudat, hogy a díszpárnák puha darabok megnyugtatón hat elménkre.

Miért fontos a díszpárnák használata a nappaliban?
Kép: Novo Home

11. Mennyi és milyen méretű növény legyen a nappaliban?

Szerencsére nincs kőbevésett szabály a növények tekintetében. A mennyi kérdésre választ adhat a nappali mérete, stílusa és a saját kapcsolatunk a növényekkel. Letisztultabb design esetén válasszunk egy-egy nagyobb, hangsúlyosabb növényt a szobába, míg egy bohémebb stílusra rá is erősíthetünk több növény elhelyezésévél, kisebb-nagyobb méretben egyaránt. Egy nagyobb tér Az, hogy milyen típusú növényeket választunk szintén függ a szoba adottságaitól és attól mennyi időt szeretnénk a gondozásukra fordítani. Figyelembe kell vennünk milyen fekvésű a szoba és milyen a benapozottsága. A növény kiválasztásánál nézzünk utána, hogy milyen törődést igényel, mennyi fényre van szüksége és milyen gyakran kell öntöznünk.

Mennyi és milyen méretű növény legyen a nappaliban
Kép: Novo Home

12. Milyen tárolókat használjunk a nappaliban?

Először gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk tárolni a nappaliban. Ezt követően döntsük el mi az, amit láttatni szeretnénk és mi az, amit elrejtenénk a szem elől. Ennek megfelelően össze tudjuk állítani, hogy kisebb vagy nagyobb, nyitott vagy zárt tárolókra lesz szükségünk. Általánosságban elmondható, hogy alap tároló lehet egy médiaszekrény, egy komód vagy könyvespolc. Praktikus és rejtett megoldás lehet a tárolóval rendelkező dohányzóasztal és puff. Az éppen nem használatos textíliáknak kiváló rejtekhely lehet egy olyan ülőgarnitúra, ami rendelkezik ágyneműtartó funkcióval.

Milyen tárolókat használjunk a nappaliban?
Kép: Pinterest

13. Mit kell tudni a szőnyeg méretéről?

A jól megválasztott szőnyeg méret sokat adhat a végső összhatáshoz nappalink esetében. Sokszor esünk abba a hibába, hogy kisebb alapterületű nappali esetén túl kicsi szőnyeget választunk, amitől még tagoltabb, ezáltal még kisebb érzete lesz a szobának. Szőnyegünk méretét igazítsuk az ülőgarnitúránk méretéhez. Megközelítőleg a kanapé szélességével megegyező vagy lehetőség szerint még nagyobb szőnyeget válasszunk. Ezáltal olyan érzést keltünk mintha egy puha szigeten foglalnánk el helyünket a kanapéra leheveredve. Egybenyitott terek esetén a szőnyeg segít abban is, hogy optikailag kijelöljük a nappali pontos helyét.

Mit kell tudni a szőnyeg méretéről?
Kép: Classy Clutter

14. Ügyeljünk a friss levegőre!

Az otthonos érzéshez a berendezési tárgyakon kívül a szobában belélegzett levegő is hozzájárul. Divatos megoldás napjainkban az egybenyitott amerikai konyhás nappali, azonban napokig senki sem szeretne étel szagú környezetben ücsörögni amikor kikapcsolódásra vágyik. Ügyeljünk a rendszeres szellőztetésre akkor is, ha nappalink szeparált a konyhától, így elkerülhetjük az állott levegő kialakulását és textíliáink is felfrissülhetnek.

Friss levegő
Kép: Image by lookstudio on Freepik

15. Rend és rendezett káosz

Mindenki más környezetben érzi kellemesen magát. A modern, minimalista miliő ugyanolyan otthonos lehet valakinek, mint a bohém enteriőrök, azonban mindkét esetben fontos, hogy megtartsuk a hozzájuk illő rendet. Úgy tartják, hogy rendezett környezetben mi is a helyünkre kerülünk. Letisztult berendezésnél azonnal diszharmóniát keltenek a szanaszét hagyott tárgyak, míg egy mozgalmasabb stílusú szobában úgy érezhetjük magunkat a pluszban elől hagyott dolgoktól, mintha szép lassan maga alá temetne a szoba. Igyekezzünk fenntartani azt a rendezett összképet, amit olyan nagy gondossággal hoztunk létre.

Rend és rendezett káosz
Kép: Decoist

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?