Sarokgarnitúra

A sarokgarnitúrák kitűnően elhelyezhetők akár kisebb lakásokban is és nagyon praktikusak, mert nem foglalnak el sok helyet a szobából, mégis minimum 3-4 ember számára kínálnak kényelmes ülőhelyet. A legtöbb sarokgarnitúra vendégággyal és ágyneműtartóval is rendelkezik, így vendégeink elszállásolása és a plédek, párnák tárolása sem okoz többé gondot.

Mi jellemez egy jó sarokgarnitúrát? Mi a fő funkciója? Mitől lesz minőségi és kényelmes?

A jó sarokgarnitúra méretében, formájában és színében illeszkedik a lakásunkba, olyan amelyik minden igényünknek megfelel. A legtöbb esetben egy kiválasztott sarokba állítjuk, de akár használhatjuk térelválasztóként is, így tagolhatjuk a teret és elválaszthatjuk pl. a nappali és étkező részt a szobában.
A sarokgarnitúra nagy előnye, hogy rendkívül változatos méretekben elkészíthető, sok ülőhelyet kínál, de ennek ellenére csak relatív kis helyet foglal el a szobából. Az L formájú kialakításnak köszönhetően 1-2 személy kényelmesen el is heveredhet rajtuk.

Ha sokáig elégedetten szeretnénk használni a kiválasztott sarokgarnitúrát, akkor ne csak arra ügyeljünk, hogy kívülről tetszetős legyen, hanem nagyon figyeljünk a minőségre is. A vázszerkezetében minden, ami tartó funkciót lát el készüljön keményfából, mert a tartósság csak így biztosítható. Ha vázszerkezet elkészítéséhez nagyrészt puhafát, pl. fenyőt használnak akkor gyakran előfordul, hogy idővel a beépített fa alapanyag vetemedik és veszít a stabilitásából. A másik fontos szempont amire figyeljünk az ülőfelület kényelme. Ez hosszú távon csak úgy biztosítható, ha az ülőfelületbe rugós alátámasztás kerül beépítésre, melyre rugalmas, megfelelő sűrűségű, jó minőségű hab borítás kerül.

Milyen méretű sarokgarnitúrák kaphatók nálunk?

Az általunk forgalmazott sarokgarnitúrák nagyon sokféle méretben elkészíthetők. Már az egyészen kicsi pl. 190×160 cm-es méret is megtalálható a kínálatban. Legnagyobb méret nem létezik, mert a rendkívüli variálhatóságuknak köszönhetően bármilyen, akár 600×600 cm-es változatban is rendelhetők. Kizárólag a rendelkezésre álló hely adottságai határozzák meg az ülőgarnitúra méretét.

A legegyszerűbb sarokgarnitúra változat esetében csak egy oldalon találhatók háttámlák és mindkét végén karfával zárjuk le őket. Ebben az esetben egy kétüléses elem mellé egy ottomános elem, vagy más néven pihenőkanapé kerül.

Ha nagyobb hely áll rendelkezésre, akkor válasszunk olyan elrendezést, amelynél a sarokgarnitúra mindkét oldalán találhatók háttámlák, így növelhetjük az ülőhelyek számát. A legkedveltebb ezek közül, ha az L alak egyik oldalát nem karfával zárjuk le, hanem egy olyan kb. 40-50 cm hosszúságú végzáró résszel, melyen már nem található háttámla. Ebben az esetben kényelmesen elheveredhetünk a kanapén, hiszen a komfortos fekvést karfa nem akadályozza.

Ha sok vendég érkezik hozzánk rendszeresen, vagy egyszerűen csak nagy a család, akkor olyan sarokgarnitúra a legpraktikusabb számunkra, amelynél a sarokrész mindkét oldalán 2-3 ülőhely található és mindkét oldalon karfával záródik. Az ilyen összeállítások akár teljesen szimmetrikus elrendezésben is rendelhetők.

Mennyire lehet sarokgarnitúráinkat variálni, kombinálni?

Mivel a sarokgarnitúráink elemes rendszerben készülnek ezért egyedi igényekre tudjuk szabni őket. Minden típus esetében többféle méret választható, egyes modelleknél akár 15-20 féle különböző kombináció is összeállítható.

A sarokgarnitúrákba különböző funkciók is kérhetők. A legtöbb esetben választható a vendégágy funkció, amely nem csak a hozzánk érkező családtagok és barátok elszállásolására biztosítanak kiváló lehetőséget, hanem nagy családi tévézések alkalmával lábtartóként is kiválóan használhatók, így mindenki kényelmesen elheveredhet a kanapén.

Praktikus tároló helyet biztosítanak az ülőfelületek alá beépíthető fiókos vagy felnyíló ágyneműtartók. Ezek nem csak a vendégágynemű tárolására tökéletesek, hanem a nappaliban használatban lévő plédeket és párnákat is elrejthetjük bennük.

Az elmúlt évek abszolút slágere a kanapékba építhető változtatható ülésmélység funkció. Nagyon praktikus lehetőség, mert így gyakorlatilag olyan, mintha két teljesen különböző kanapét vásárolnánk egy helyett. Ezek a sarokkanapék a mélyebb és kevésbé ülőfelületet kedvelő családtagjaink számára is nagyszerű választást jelentenek. Az ülésmélység típustól függően az ülőfelület vagy a háttámlák előre-hátra mozgatásával változtatható.

Ha igazán extra megjelenést és komfortot szeretnénk, akkor számtalan további funkció közül választhatunk. A relax funkció segítségével az ülőfelületet hátra dönthetjük, miközben egy lábtartó rész emelkedik ki a vázból. A mozgatható karfákkal karunkat, a dönthető, állítható nyaktámaszokkal fejünket támaszthatjuk meg kényelmesen.

Hogyan válasszon? Milyen szempontokat vegyen figyelembe választás előtt?

A legfontosabb szempont, hogy sarokgarnitúra választás előtt mérjük fel pontosan a szobát, ahova a bútor kerül majd. Készítsünk egy egyszerű alaprajzot és rajzoljuk be rajta a tervezett kanapét. Figyeljünk rá, hogy minden nyílászáró, fűtőtest, vagy bármilyen nem mozdítható berendezési tárgy szerepeljen a rajzon. Nagyon kellemetlen, ha a kanapé megérkezése után derül ki, hogy egy ajtó nem nyílik megfelelően, vagy esetleg a bútor túl közel kerül a radiátorhoz. Ügyeljünk arra is, hogy elegendő helyett hagyjunk a kanapé körül a közlekedéshez.

+ 1 extra tipp: Válasszon minden esetben minőségi sarokgarnitúrát!

Bár általában kicsit drágább, mint az alacsonyabb minőségű társai, de hosszú távon mindenképpen megtérül a befektetésünk. Ha egy kanapé az üzletben nem kényelmes, nem érezzük azt, hogy számunkra tökéletes, akkor otthon sem lesz az, így inkább keresgéljünk tovább