Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?

Blog » Blog » Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?

A szürke színt gyakran tévesen unalmas és szomorú színnek tartják. Nem véletlen a „szürke egér” vagy a „szürke hétköznapok” kifejezések használata. Egészen más a helyzet azonban, ha a saját otthonunk szürke színű berendezéséről van szó: Mert a szürke nemcsak rendkívül trendi, hanem hihetetlenül sokoldalú is. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy a szürke színhez milyen szín illik, hogyan rendezhetjük be otthonunkat ennek a trendszínnek a segítségével, és hogyan varázsolhatjuk időtlenül széppé.

Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?
Kép: Pinterest

Mit kell tudni a szürke színről?

A fekete és a fehér keverékeként a szürke alapvetően egy neutrális szín. A szürke a semlegességet, az egyensúlyt és a kompromisszumot jelképezi – nem fekete és nem fehér, hanem átmenetet képez a két szín között. Minél közelebb kerül a szürke a feketéhez, annál drámaibb, mélyebb és titokzatosabb lesz. Ha a fehérhez közelítjük ezüstös, világos árnyalatok jönnek létre és a szín fényesebbé, élénkebbé, élettelibbé válik. A szürke kifinomult és időtlen, így kiváló választás a belsőépítészetben.

Szürke árnyalatok
Kép: Pinterest

Hogyan lehet használni a szürke színt a lakásban?

Ha végiglapozunk egy lakberendezési magazint, szétnézünk az interneten, vagy ellátogatunk egy bútorboltba egyértelművé válik számunkra, hogy a szürke a lakberendezésben határozottan trendinek számít. A lakás minden helyiségében használható alapszínként, vagy kiegészítők formájában. Megjelenhet a falakon, a padlón, de egy szürke kanapé vagy ágy is nagyon jól mutat a szobában. A szürke kiegészítők: szőnyegek, függönyök, lámpák, ágytakarók, terítők és párnák számos minta, méret és anyagvariációban kaphatók.  

1. Kanapé, ülőgarnitúra

A kanapék, ülőgarnitúrák és fotelek nagyon jól mutatnak szürkében. Stílusosak, elegánsak és a szürke összes árnyalatában elérhetők. Az egészen sötét grafit szürkétől a világos ezüstszürkéig bármilyen árnyalatot választhatunk. Egy világosszürke kanapé kifejezetten jól illik például a skandináv hangulathoz, de fontos, hogy lehetőleg sok fával kombináljuk.  A betonszürke ülőgarnitúra, jól mutat egy hűvös, ipari stílusú enteriőrben. A kékesszürke vagy a sötét gránitszürke kanapé is jó választás lehet, hiszen szinte időtlen kisugárzással bír.

Szürke ülőgarnitúra
Kép: Novo Home – ADA

2. Ágy

Ha szürke ágyat választunk a hálószobánkba, akkor szinte bármilyen stílusirányba elmozdulhatunk. A további berendezési tárgyak kiválasztásánál meghatározó lehet az ágyra választott kárpitanyag, hiszen az összhatás szempontjából nem mindegy, hogy egy gyönyörű, fényes bársony szövet vagy egy természetes hatású pamut, vagy lenvászon jellegű anyag mellett döntünk.  A fal, padló, ágytakaró vagy függöny színének kiválasztásánál nincs megkötve a kezünk, mert a szürkéhez szinte bármilyen szín társítható. Ha merészek vagyunk akkor választhatunk egy élénk, nagy mintás tapétát az ágy mögé, vagy akaszthatunk egy arany, vagy ezüst tükröt a falra.  A kiegészítők ügyes összeválogatásával nyitva hagyhatjuk a lehetőséget, hogy bármikor kedvünkre megváltoztassuk a szoba hangulatát. Dekorálhatjuk évszakok szerint más-más kiegészítővel és ne feledkezzünk meg a szobanövényekről sem.   

Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?
Kép: Novo Home – ADA

3. Burkolatok

A szürke padló időtlen, klasszikus és bármilyen lakberendezési stílushoz jól illeszthető. A modern, minimalista, rusztikus és más belsőépítészeti stílusokhoz is találhatunk megfelelő struktúrájú és alapanyagú szürke padlót. A szürke szín finoman kiemeli a bútorokat és a dekorációt, így a helyiséget légiesnek és könnyűnek fogjuk érezni. Alapanyag tekintetében nappaliba a legkedveltebbek a keményfa és a laminált padlók, bár az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódítanak a vinyl burkolóanyagok is. A vizes, és nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekbe a legjobb választás még mindig a hidegburkolat. A szürke padlólapok, csempék elérhetők fa mintás, márvány vagy akár beton hatású változatban is.

Szürke burkolat
Kép: Pinterest

4. Falak

A szürke falszínnek számos árnyalata van, és így hihetetlenül változatos lehetőségeket kínál. Nemes, modern és egyáltalán nem sivár. A színárnyalattól függően tűnhet modernnek, hűvösnek, vagy akár hangulatosnak és melegnek is. A szürke szín ráadásul szinte bármilyen más színnel kombinálható. Legyen szó skandináv vidéki házról, modern városi lakásról vagy nosztalgikus, kopottas szalonról – a szürke falszín tökéletesen képviseli és kiegészíti a kívánt stílust.

Szürke szín a lakberedezésben
Kép: Pinterest

5. Szőnyeg, függöny, párnák és egyéb kiegészítők

A szürke szín a lakberendezési kiegészítők terén is hódít. Az egyszínű szürke szőnyegek, függönyök és párnák mellett, itt már nagy számban megjelennek a minták is. A geometrikus minták mellett kedveltek a keleties motívumok modernizált változatban, vagy az elmosott, koptatott vintage hatású szőnyegek, függönyök is. 

Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?
Kép: Pinterest

Milyen szín illik a szürke színhez?

Arra kérdésre, hogy a szürke színhez milyen szín illik nagyon egyszerű a válasz. A szürke színhez szinte bármilyen szín társítható! Nagyon fontos azonban, hogy a tervezésnél vegyük figyelembe, hogy a színkombinációk segítségével milyen hatást szeretnénk elérni. Az olyan intenzív színek, mint a vörös, narancs, lila, sárga és rózsaszín tökéletesen passzolnak a szürkéhez, de általuk a tér egy kicsit harsányabbá, dominánsabbá válik. Pasztell zölddel, bézzsel, krém színnel kombinálva azonban nagyon elegáns összhatást érhetünk el. Nézzünk 10 tökéletes párosítást, mellyel a hatás garantáltan nem marad el:  

1. Kék

A szürke és a kék egy klasszikus és időtlen színkombináció. Támogatják és jól kiegészítik egymás hatását, egyik szín sem lopja el a show-t. Míg a szürke önmagában unalmasnak tűnhet, a kék frissességet hoz a szobába. A színek az árnyalattól függően esetleg együtt kissé hűvösnek hatnak majd ezért kiegészítésként javasoljuk, hogy sok fát és egyéb természetes alapanyagot használjunk majd a szobában.

Mennyire illik össze a kék és szürke szín?
Kép: Novo Home – ADA

2. Rózsaszín

A rózsaszín egy optimista, pozitív szín, amelyet lágyságában gyakran a nőiességgel, romantikával társítanak és használnak. Kiválóan illik a szürkéhez, lágyítja annak hűvös, üzleties megjelenését. A szecesszió idején és a későbbi Art deco stílusban is gyakran használták ezt a színkombinációt, a  virágos és természetes ornamentika ábrázolásában.

Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?
Kép: Pinterest

3. Lila

A szürke és a lila az egyik legszebb színkombináció. Nagyon ízléses és elegáns, gyorsan feldobjuk vele az unalmas tereket.  Egy-két fényesebb lila dekoráció, vagy akár egy elegáns lila bársony kanapé, tökéletesen egyedivé teszik az összhatást.

Lila és szürke
Kép: Pinterest

4. Narancs és terrakotta

Meleg és hangulatos színként a terrakotta-narancs árnyalatok különösen jól illenek a semleges szürke tónusokhoz, mert harmonikus, élénkítő hangulatot kölcsönöznek nekik. A narancs tónusok már kis felületeken használva is felerősödnek, ha szürkével kombináljuk őket. A narancs különböző árnyalatait a vidámsággal, a fiatalsággal azonosítják. Ha a színárnyalat a terrakotta tartományba tartozik, amelyet gyakran mediterrán stílusnak neveznek, akkor élénkítő és kommunikatív hatása van.

Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?
Kép: Pinterest

5. Sárga

A sárga és a szürke napjainkban nagyon kedvelt, kontrasztos színkombináció. A kombináció elsőre elég merésznek tűnhet. Ahhoz, hogy ne tűnjön túl feltűnőnek, érdemes bézs és pasztell szürke árnyalatokkal társítani.

Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?
Kép: Pinterest

6. Zöld

A szürke és a zöld egy modern, elegáns színpáros. A kékes tónusú szürkék és az erős zöldek elegánsnak és visszafogottnak tűnnek, míg a visszafogott zöldek és a krémes középszürkék hívogatóak és melegek. Az sárgaréz, rosegold és fa kiegészítők egyedibbé és élénkebbé teszik a hűvösebb zöld-szürke kombinációt.

Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?
Kép: Pinterest

7. Fehér

A klasszikus szürke és fehér kombinációja időtlen, nemes és nagyon elegáns. Az összhatás ugyanakkor eléggé monokróm, így különösen a minimalista és a skandináv lakberendezés rajongóinak szívét dobogtatja meg.

Összeillő színek: szürke és fehér
Kép: Pinterest

8. Piros

A szürke cseresznyepirossal tökéletes párosítás. A hűvösebb szürke árnyalatok elegáns megjelenést eredményeznek, míg tökéletes ellenpontként egy olyan tüzes szín, mint a piros, szenvedélyt és energiát sugároz.

Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?
Kép: Pinterest

9. Barna

A szürke minden árnyalatban jól illik a barnához. Akromatikus kombináció, elegáns és diszkrét. A szürke kiemeli a barna tónusok meleg ragyogását. A barna antracitszürkével vagy akár feketével kombinálva nagyon nemes és meglehetősen férfias hatást kelt.

Barna és szürke
Kép: PInterest

10. Arany

A szürke is lehet egészen különleges, ha arany színnel kombináljuk! A hűvös, visszafogott szürke szín és a nemes, erőteljes, fényes arany tökéletesen kiegészítik egymást! Az eredmény egy modern luxus, glamour megjelenés – ideális a divatrajongóknak!

Lakberendezési ötletek: A szürke színhez milyen szín illik?
Kép: Pinterest

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?