Tapéta ágy mögé: Hogyan dekoráld ezt a felületet?

Blog » Blog » Tapéta ágy mögé: Hogyan dekoráld ezt a felületet?
Tapéta ágy mögé
Fotó: rasch.de – Linares tapétakönyv

Hálószobánk a kikapcsolódás színtere. Itt töltődünk fel és pihenjük ki fáradalmainkat, mégis általában ez a szoba kapja a legkevesebb figyelmet mikor lakásunk dekorálásáról van szó. Viszonylag kevés idő és energia befektetésével mégis gyors változást érhetünk el, ha tapétát teszünk az ágy mögötti falfelületre vagy akár az összesre.

Miért előnyös, ha tapétát teszünk az ágy mögé? Hogyan lehet ezzel alakítani a szobát?

A tapéta könnyen átformálhatja, élettelivé teheti hálószobánkat. Segíthet az otthonos hangulat kialakításában, kifejezheti stílusunkat és az ágy mögé feltéve, a fejvég megnagyobbításaként is funkcionálva, fókuszpontot adhat a szobának.

Nézzük milyen előnyökkel járhat, ha tapétát teszünk fel hálószobánkban:

Élettelivé varázsolja a helyiséget

Tapétát tenni a falra kicsit hasonló ahhoz, mint mikor díszpárna kerül az ülőgarnitúrára vagy dísztárgyakat helyezünk el egy polcon. Hirtelen mintha megelevenedne a helyiség.

Virágmintás tapéta ágy mögé
Fotó: Utopia tapétakönyv

Lehet vele nagyítani a teret

Ez az állítás bizonyos minta típusokra és minta méretekre érvényes. A vízszintes csíkozású mintával optikailag szélesíthetjük az adott falrészt, a függőlege irányú csíkok pedig a belmagasság érzetét növelik. A világos alapon apró mintás tapéta is növelheti a térérzetünket, ezt akár minden falra is alkalmazhatjuk hálószobánkban.

Tapéta ágy mögé
Fotó: Pinterest

Bensőségesebb teret hozhatunk létre

Amennyiben éppen az a célunk, hogy „kuckósabbá” tegyük hálószobánkat válasszunk ágyunk mögé sötét alapú és/vagy nagy mintás tapétát, amitől kisebbnek, de mélyebbnek fog hatni az adott fal.

Khroma elegáns tapéta ágy mögé
Fotó: Khroma Tribute

Megadhatja a szoba hangulatát

Ahány minta annyi érzés. Néha nem elegek a bútorok és apró kiegészítők, hogy elérjük azt a hangulatot hálószobánkban amire vágyunk. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha tapétázzuk az ágy mögötti falat. Szinte végtelen a választék, így biztosan megtaláljuk azt, ami megkoronázza szobánkat és elhozza számunkra a várva várt érzést. Legyen szó romantikus, elegáns, bohó vagy éppen nyugalmat árasztó kompozícióról.

Virágos tapéta ágy mögé
Fotó: Pandora Home

Kiemelheti vagy feldobhatja az ágyat

Az ágyunk mögé felhelyezett tapéta a fejvég megnagyobbításaként vagy pótlásaként is funkcionálhat.

Tapéta ágy mögé
Kép: rasch.de – Linares tapétakönyv

Milyen szempontokat szükséges mérlegelni a választáskor?

A burkolatok és festék színek kiválasztásához hasonlóan a tapéta esetében is van néhány átgondolandó szempont mielőtt hirtelen jött, impulzív döntést hozunk, amit később a falon viszontlátva vagy használat közben tapasztalva megbánhatunk.

A tapéta domináns színe

Mintás tapéták esetében is van uralkodó szín, ami meghatározza az összhatást. Ügyeljünk rá, hogy a domináns szín jól illeszkedjen az enteriőr többi részéhez és a kívánt hatást érjük el vele a szobában. Például itt is érvényes a különböző színek hatása a térre és az emberre. Egy sötétebb alapú tapéta érzetre kisebbé teszi az adott falat, ha a padló is hasonlóan sötét hozzá, akkor a szoba maga is kisebbnek, de bensőségesnek fog hatni. Ezt a hatást jól alkalmazhatjuk nagy belmagasságú vagy nagyobb alapterületű hálószobáknál. Világosabb összhatással nagyíthatjuk és extra fényérzetet is csempészhetünk az egyébként kisebb terekbe.

zöld tapéta ágy mögé
Fotó: Amazonia tapétakönyv

A padló és a bútorok színe

Az alapvető lakberendezési elveket követve a tapétára is érvényes, hogy ne menjen szembe a szoba hangulatával és a benne lévő bútorokkal és burkolatokkal. Egy jól megválasztott mintás tapéta segíthet egységbe hozni az enteriőrt a benne fellelhető színekkel, melyek harmonizálnak a helyiségben megtalálható bútorokkal, burkolatokkal és kiegészítőkkel.

Tapéta ágy mögé
Fotó: Amazonia tapétakönyv

A fényviszonyok

Figyeljük meg milyen irányból és mennyi fényt kap az ágy mögötti fal. Ennek tudatában a tapéta kiválasztásakor a felület kiképzésére is ügyeljünk. Jobban benapozott falfelület esetén válasszunk mattabb felületű tapétát, hogy ne csak egy nagy fény pacát lássunk végeredményként a frissen felrakott tapétánkból.

tapéta ágy mögé
Fotó: Khroma Oxigen

A tapéta típusa/anyaga

Amennyiben jól tisztítható, nagyobb ellenállású tapétát szeretnénk, válasszunk vlies vagy vinyl tapétát. Praktikus lehet, ha a fejvég hozzáér a falhoz, ezáltal némi súrlódásnak kitéve a falburkolatot vagy ha gyerekszobát dekorálunk, ahol a lurkók szeretik autópályának használni a falat. Honnan tudjuk meg mennyire tisztítható egy tapéta? A minta hátulján feltüntetésre kerül minden tapéta tisztíthatósági mértéke, a jelölések értelmezésében kérjük az eladó segítségét vagy tájékozódjunk előzetesen az interneten.

A minta mérete

A tapéta színéhez hasonlóan a mintázat mérete is befolyásolja térérzetünket. Nagy minta esetén a tér kisebbnek hat, míg apróbb mintázattal optikailag nagyíthatjuk a teret.

mintás tapéta ágy mögé
Fotó: Utopia tapétakönyv

Milyen stílusú, mintázatú és színű tapéták illenek az ágy mögé?

A hálószobában a legkedveltebbek a nyugodt, visszafogott és kissé hidegebb színek. A legtöbbet választott árnyalatok ezek közül kék, a zöld, a szürke és a krém. Ezek a színek békés légkört és harmóniát teremtenek. Persze ha idegenkedünk ezektől az árnyalatoktól és vidámabb, vadabb hangulatra vágyunk, akkor bátran választhatunk merészebb színeket, akár meghökkentő mintákkal kombinálva.

Tapéta ágy mögé
Fotó: rasch.de – Factory V tapétakönyv

Virágmintájú tapéta

Ha közeledik a tavasz a rózsa, tulipán, orgona és jácint illata terjeng a levegőben, ez boldogsággal tölt el bennünket, életörömtől repesünk. Ahhoz, hogy ezt a mámorító érzést a borús, hideg napokon is átélhessük, csempésszünk tavaszias hangulatot a szobánkba. Akár kicsi, akár nagy virág, semleges tónusú vagy élénk színű – a virágos tapéták kellemes frissességet varázsolnak a hálószobába. Romantikus rózsa motívum, díszes virágindák, vagy tarka virágtengerek, a lehetőségek száma szinte végtelen, mindenki választhat saját ízlése szerint. Javasoljuk, hogy a tapétán lévő virágok mérete legyen arányos hálószobánk méretével. Kisebb helyiségekbe válasszunk finom, kismintás, pasztell árnyalatot.

Superfresco paradise virágmintás tapéta
Fotó: Superfresco Paradise tapéta

Növény/Dzsungel tapéta

Ha valami igazán egyedire vágyunk változtassuk dzsungellé a hálószobánk, merüljünk el egy másik világban. Az erőteljes színű pálma- és banánlevelek, a trópusi virágok kavalkádjában tökéletesen kikapcsolódhatunk és úgy érezhetjük, mintha egy egzotikus nyaraláson lennénk. Ezeknél a tapétáknál az uralkodó alapszín természetesen a zöld marad, de ha még vadabb hatást szeretnénk elérni, akkor válasszunk olyan designt, amelyen, papagájok, tukánok, majmok vagy flamingók kandikálnak ki ránk a levelek közül.

Levélmintás tapéta ágy mögé
Fotó: Pinterest

Állatmintás tapéta

Az állatmintás tapétákról eszünkbe jut egy séta az erdőben, merülés a tenger mélyén, vagy egy túlélő túra a dzsungelben. Egészen különleges hangulatot varázsolhatunk hálószobánkba az állat motívumos tapéták segítségével. Készüljünk fel rá, hogy ezek a minták nem vonulnak háttérbe, hanem uralják a szobát. Minden szem rájuk szegeződik majd. Egészen meghökkentő élményben lehet részünk. Egy kis majom ugrik ránk az egyik faágról, zsiráf sétál el mellettünk, madarak üldögélnek indákon vagy tigris támad ránk a vadonból. Ha úgy tartja kedvünk úszkálhatunk a tengerben korallok és színes halak között vagy csodálhatjuk a cseresznyefákon, illatos virágok között repkedő madarakat és pillangókat.

Madár mintás tapéta ágy mögé
Fotó: Pinterest

Geometrikus tapéta

A geometriai mintás tapéták többsége megfelelő választás, ha nyugalomra és a kikapcsolódásra vágyunk, így telitalálat lehet hálószobába is. A letisztult, minimál stílus tökéletes kiegészítőjeként a modern design remekei. A szimmetrikus vagy aszimmetrikus formák és minták bármelyik enteriőrben megállják helyüket.  A tapétákon megjelennek a csíkok, körök, háromszögek, négyzetek és még számtalan más geometriai forma, önmagában vagy egymással kombinálva.

Méhsejt-mintás geomtertikus tapéta
Fotó: Pinterest

Klasszikus mintázatú tapéta

A klasszikus tapéták időtlenek és elegánsak. Az ornamentális, naturalista, motívumokkal díszített, csíkos vagy virágmintás tapéták utalások olyan történelmi korokra, mint a reneszánsz, a barokk, a rokokó, a romantika vagy a szecesszió. A kiválasztott korszak meghatározott stílusjegyeit látjuk viszont a mintákon. A brokát, selyem, csillogó, vagy éppen visszafogottan elegáns klasszikus tapéták számos kifinomult színben kaphatók, annyira változatosak, hogy nem is tudunk jellemző árnyalatot kiemelni. A klasszikus stílusirányzatok közül kétségkívül a legkedveltebb a barokk. Ha barokk tapétát választunk a hálószobánkba bátran kombináljuk egy elegáns tükörrel, és rögtön egy pompás főúri kastélyban érkezhetjük magunkat az otthonunkban.

Klasszikus mintázatú barokk tapéta
Fotó: rasch.de – Trianon XIII tapétakönyv

Retro tapéta

A retro tapétákkal a 60-as 70-es évek sármja jelenik meg a hálószobánkban. A retro azt jelenti, hogy újraélünk egy már létező trendet, legyen szó divatról vagy tapétáról, a minták és a színek ugyanazok, a stílust azonban nem lehet pontosan meghatározni. A retro napjainkban a lakberendezési tárgyak, bútorok választékában is megjelenik, így egy megfelelő tapétával harmonikus összhatást hoz létre a helyiségben. Jellemzőek az élénk színek a narancssárga, sárga, barna és zöld. A pszichedelikus vagy geometrikus minták különböző méretű virágok, körök, egymásba fonódó vonalak és csíkok. Egy kis időutazás, nosztalgiázás minden korosztálynak.  

Retro mintás tapéta
Fotó: Pinterest

Csíkos tapéta

A csíkos tapéta sokoldalú és univerzális, bármilyen stílusirányzathoz könnyedén illeszthető. A csíkok színétől, mintázatától, szélességétől és számától függően, extravagáns vagy visszafogott hatást is elérhetünk vele. Feltehetjük őket szegéllyel vagy a csíkos tapéta alapszínével megegyező egyszínű változattal kombinálva. Optikalilag növeli a belmagasságot, ha a csíkok függőlegesen futnak, vízszintes felrakás esetén pedig szélesebbnek mutatja a szobát. Ha olyan tapétát keres, amelyik soha nem megy ki a divatból, akkor a csíkos tapéta a legjobb választás.   

Csíkos tapéta
Fotó: Graham & Brown

Kő, fa és márvány mintás tapéta

Az igény a természetes alapanyagok használatára egyértelmű trend a mai modern lakberendezésben, de mivel költséges és időigényes falat burkolni velük, ezért bátran válasszunk helyettük tapétát. A nyomtatási technológiák fejlődésének köszönhetően ezek a tapéták szinte megszólalásig hasonlítanak a valódi, tégla, kő, fa és márvány alapanyagokra. Modern és indusztriális környezetben egyaránt jól alkalmazhatók.

Kőmintás tapéta
Fotó: ADA

Egyszínű tapéta

Kisebb szobák esetén nyugodtan használhatunk egyszínű tapétát, aminek csak a felülete strukturált. A minta nélküli felület nem kisebbíti a térérzetet, mégis otthonosabb lehet tőle a helyiség mivel olyan érzésünk lehet, mintha szövettel lenne bevonva a fal. Azok számára is jó megoldás, akik valami újdonságra vágynak a festett falakhoz képest, de nem szeretnék, ha minták vennék őket körül.

Egyszínű tapéta
Fotó: Pinterest

Pöttyös tapéta

Inkább a gyerekszobákban használatos minta, de oda remek választás, hogy izgalmasabbá tegyük anélkül, hogy túlzottan tematikussá válna a szoba. Ezen felül a skandináv stílusú enteriőrbe jól beilleszthető mintázat, például étkező vagy dolgozó szoba dekorálására.

Pöttyös tapéta
Fotó Pinterest

Art deco tapéta

Nagyon jellegzetes mintázatok alkotják az art deco tapétákat, mégis besorolhatók a geometrikus és klasszikus vonalba egyaránt. Luxust és extravaganciát sugallnak, rendkívül hangsúlyosak így azonnal fókuszponttá válnak. Sokaknak először Gatsby jut eszébe az art deco hallatán, a Khroma választékában találkozhatunk is a róla elnevezett tapéta kollekcióval.

Art Deco tapéta
Fotó: Pinterest

+1 Tanács: Használjuk fel a maradékot!

A félig elhasznált festékes bödönnel ellentétben a maradék tapéta remek lehetőséget ad egy kis kreatív dekorálásra. Méretre vágva tehetjük képkeretbe, ezzel összhangba hozva a szoba többi részét az ágy mögötti tapétával. Más területen felhasználva lehet belőle csomagolópapír vagy tehetjük lerakó vagy kisasztalra, esetleg íróasztalra egy üveglappal lefedve, hogy védjük a felületét.

Mi jellemzi a klasszikus lakberendezést?

Klasszikus lakberendezés: honnan ered ez a stílus? Milyen bútorok, kiegészítők számítanak klasszikusnak? Hogy lesz egyszerre klasszikus és modern?

Japandi stílus: Milyen irányzatokat ötvöz, mit kell tudni róla?

Mit jelent az, hogy japandi stílus? Melyik két stílust ötvözi ez az irányzat, milyen elemeket használ ezekből? Mik a legfőbb jellemzői?

ADA bútorok a YoungArt galériában

„Art meets design”: A művészet és a belsőépítészet tökéletesen kiegészítik egymást. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a MOM Park bevásárlóközpontban megrendezett „youngart” képzőművészeti kiállítás, ahol 180 m2-en kortárs magyar képzőművészek, feltörekvő tehetségek...

Mik az amerikai konyhás nappali előnyei és hátrányai?

Amerikai konyhás nappali: miért olyan népszerű? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Milyen esetben érdemes amerikai konyhás nappalit választani?

22 igényes lakberendezési blog, amit megéri olvasni

Mitől lesz jó egy lakberendezés blog? Milyen igényes külföldi és hazai lakberendezés blogok vannak, amiket ajánlott olvasni? Melyikről mit érdemes tudni?