Amit az ADA ülőgarnitúrákkal kapcsolatban tudni érdemes

Az ADA kárpitozott bútorok tulajdonságai és felépítése

Mivel az ADA kárpitozott bútorok kizárólag kézi munkával készülnek, minden egyes bútordarab egyedi, prémium minőségű. Minden modellnél elsődleges szempont, hogy szép, jól kidolgozott, stabil és biztonságos legyen.

Az üléskényelem és a hosszú élettartam szempontjából döntő fontosságú a kárpitozott bútor megfelelő felépítése.

Az  ADA ülőbútorok egyes szerkezeti elemeiről, a felhasznált anyagokról, a bútorok ápolásáról, tisztításáról az alábbiakban nyújtunk tájékoztatást.
Ada kárpitozott bútorok gyártása

Vázszerkezet

Az összes felhasznált tömörfa osztrák erdőkből származik, az ADA saját fűrészüzemében vágják fel és 800 m-rel a tengerszint felett kb. 9 hónapon át szabad levegőn tárolják, majd a feldolgozás előtt szárító kamrákban készre szárítják.

A nagy felületű részeket – modelltől függően – forgácslapokból, OSB lapokból vagy furnérlemezből készítik, amelyek megfelelnek az érvényes európai szabványoknak.

A keresztösszekötők tömör fenyőből készülnek, az összes tartóelem tömör bükkből. A nagy felületű elemek és a keresztösszekötők között kemény farostlemezt vagy kemény kartont alkalmaznak takaróelemként.

A kárpit felépítése

 

A kárpit felépítése

 

    1. Szövet, textilbőr vagy bőr huzat
    2. Szivacsos karfa
    3. Ülés- és támlakárpit, nem szőtt (vlies) kárpitanyag
    4. Poliéter hab, hideghab vagy rugóbetétes ülőfelület
    5. Háttámla poliéter szivaccsal
    6. Kárpittartó hevederek
    7. Hullámrugók speciális nemesített rugóacélból
    8. Váz: tartóelemek tömör bükkből
    9. Tömör fa, alumínium, króm vagy festett fémlábak

     

    Ülőfelületek alátámasztó rugózata

    Ülőfelületek alátámasztó rugózataAz ADÁ-nál ülés alátámasztó rugózatként lapos vagy kerek acél hullámrugókat (úgynevezett Nosag rugókat) alkalmaznak. A rugófajta megjelölése a rugó alakjára vonatkozik, amikor az nem feszített állapotban van. Ritkábban alkalmazzák Kerek rugóLapos rugóa hevederes alátámasztó rugózatot. Ez rugalmas kárpithevederekből áll, amelyeket egy ülőkeretre feszítenek.

    Háttámlák alátámasztó rugózata

    Háttámlák alátámasztó rugózataAz ADA ülőbútoroknál a háttámlák alátámasztó rugózataként elsősorban rugalmas kárpithevedereket alkalmaznak. Bizonyos modelleknél speciális alátámasztó rugózatot használnak, amely keményrost sávokkal erősített kiváló minőségű poliéter habból készül.

    MagkárpitPoliéter hab - Hideghab

    Egy kárpitozott bútor ülés, karfa és háttámla részének magkárpitja nagyrészt poliéter habból vagy hideghabból készül.

    Finomkárpit

    FinomkárpitAz ADÁ-nál finomkárpitként kizárólag poliészter szálakból készült, termikusan erősített nem szőtt (vlies) fátyolanyagot alkalmaznak.

     

    Habok

     

    Poliéter hab

    A természet megmutatta számunkra az utat: alakstabilitás a lehető legkisebb tömeg mellett a méhsejt-szerkezet révén. A poliéter hab (»poliuretán lágyhab« PUR) garantálja a teherbírást, a kis tömeget, ezen kívül rugalmas és légáteresztő A számítógéppel vezérelt gyártási eljárás alakitja ki a poliéter hab kívánt tulajdonságait: a tömeg és a keménységi fok egyaránt fokozatmentesen szabályozható.

    Poliuretán hideghab

    A hideghab eredetileg formában készült habként lett kifejlesztve. A megtévesztő „hideghab” elnevezés úgy alakult ki, hogy a 70-es években a formában készült habokat kizárólag fűtött formákban készítették és az új „hideghab” esetében erre nem volt szükség. A gyártási eljárás megegyezik a poliéter habéval csak az anyag receptjében különbözik attól. A hideghab nemzetközi megnevezése HR-hab (high resilient = nagy mértékben rugalmas). A hideghab és a poliéter hab között az a legnagyobb különbség, hogy a hideghabnak nagyobb szabálytalan pórusai vannak, ezek gondoskodnak a jobb levegőkeringésről, valamint hogy a hideghabnak nagyobb a pontrugalmassága, mint a poliéter habnak.

    Tulajdonságok

    TérfogatsúlyTérfogatsúly: Gyakori az a téves feltételezés, hogy a keményebb habnak nagyobb a térfogatsúlya is. Ez a feltételezés hibás. Lehetséges nagyobb térfogatsúlynál lágyan és alacsonyabb térfogatsúlynál keményen habosítani is. Ez kizárólag az eljáráson múlik. Nagyobb térfogatsúly esetében egyszerűen csak vastagabbak az egyes sejtek falai, mint az alacsonyabb térfogatsúlynál. Minél nagyobb a térfogatsúly, annál hosszabb a hab élettartama.

    Tömörítési keménység:Egy hab keménységét tömörítési keménységnek nevezzük és Kpa (Kilopascal) mértékegységben adjuk meg. Ez 0,01 bar-nak (= kb. 100 Kg/m2) felel meg, olyan nyomófej benyomódási mélységének, amely ezzel az erővel hat a habra.

     

    Különböző üléskeménységek, üléslejtés, kárpitozás

    Az ülőgarnitúra szerkezetéből adódó különböző üléskeménységek

    Műszaki okokból előfordulhat, hogy egy ülőgarnitúrán belül az egyes elemek alátámasztó rugózata egymástól eltérő. Ekkor szerkezetből adódó különböző üléskeménységekről beszélünk.

    Íves ülőgarnitúra alátámasztó rugózataAz ülőgarnitúra alapváltozatban acél hullámrugókkal készül. Bizonyos típuselemeknél, pl. az íves elemeknél, a szerkezetből adódóan hevederekre kell cserélni a rugókat. A Nosag alátámasztó rugózattal rendelkező elemek üléskeménysége eltér a hevederes alátámasztó rugózattal rendelkező elemekétől. Kétszemélyes ágy alátámasztó rugózata

    Az ülőgarnitúra tartalmaz egy kétszemélyes ágyat. Az összes elem Nosag alátámasztó rugózattal rendelkezik. A speciális funkciója miatt a kétszemélyes ágy üléskeretének más az ülésmélysége, mint a többi elemnek. Ebből adódóan a kétszemélyes ágy keményebb, hiszen az alátámasztó rugózatnál rövidebb a rugóút és nem ugyanakkora a habvastagság.

    Az ülőgarnitúráknál kialakított üléslejtés

    ÜléslejtésA sokkal kényelmesebb üléskomfort érdekében az ülőgarnitúrák ülőfelületén üléslejtést alakítanak ki. Ez többek között azt is jelenti, hogy speciálisan az első szegélynél egy úgynevezett domborulat keletkezik. Az ülés lejtése nem gyártási hiba, hanem a modell sajátossága, a garnitúra ellenőrzött széria-tulajdonsága.

    Feszes és laza kárpitozás

    Megkülönböztetünk feszes és laza kárpitozást. A feszes kárpitozás az egyenes megjelenési képről ismerhető fel, ahol az ülés domborúnak látszik. A legtöbb esetben az ülés rugóbetétes és igen kemény. Az ülés teljesen másképp esik rajta, mint egy laza kárpitozású bútoron, hiszen nem süppedünk bele a kárpitba, hanem stabilan ülünk rajta. A leggyakoribb kárpitozási mód a laza kárpitozás, amely a puhaságáról és simulékonyságáról ismerhető fel. Itt egy olyan kárpitozásról beszélünk, amely alkalmazkodik a testhez. A bútorszövet és a finom kárpit (nem szőtt fátyolréteg vlies) nincs teljes hosszában összeragasztva a kárpitozással, hanem lazán rá van fektetve és csak a külső széleinél van rögzítve. Ezáltal egy lazán felfekvő, lebegő felület érhető el. Ennek a kárpitozási módnak a döntő előnye abban áll, hogy az ülőfelületeket egyenesen, azaz domború rész nélkül lehet kialakítani. Ezáltal korlátlan számú forma alakítható ki.

    Bútorszövetekre vonatkozó információk, ápolás

    A bútorszövetek gyártásához napjainkban kizárólag olyan anyagokat használnak fel, amelyek a lehető legkisebb mennyiségű káros anyagot tartalmazzák, így nem ártalmasak az egészségre. Ennek ellenére egyik anyag esetében sem zárhatók ki teljes bizonyossággal az allergiás reakciók.

    Egy bútorszövet árából nem feltétlenül lehet következtetni annak teherbírására és hosszú élettartamára, hanem inkább olyan minőségi kritériumokat fejez ki, mint pl. a felhasznált anyagok exkluzivitása és eleganciája, vagy a nyomási ill. szövési eljárás különlegessége.

    A kárpitozott bútorokat évente átlagosan 1.250 órát használjuk. Ez idő alatt a huzatoknak (úgy a szöveteknek, mint a bőröknek) nagy súlyterheléseket, dörzsölő hatásokat és más külső hatásokat, úgy mint fény, hő, por és szennyeződés kell kibírniuk, mindezt lehetőleg anélkül, hogy kopottnak, elhasználtnak tűnne a bútor.

    Elektrosztatikus feltöltődés

    A bútorszövetek és egyéb túlnyomórészt szintetikus anyagok rendelkeznek egy természetes vezetőképességgel. A bútorszövetek túl száraz szobalevegő és a ruházattal történő súrlódás együttes hatására elektrosztatikusan feltöltődhetnek.

    A túl hosszú fűtési időszakok a huzat „kiszáradásához” vezethetnek. Ilyenkor növelni kell a helyiség páratartalmát pl. cserepes növényekkel, párásító készülékekkel vagy be kell fújni a bútort antisztatizáló spray-vel. (Ügyeljenek arra, hogy ezt a spray-t először egy nem látható részen próbálják ki és ellenőrizzék, hogy nem árt-e az anyagnak.)

    Nem színtartó textilek

    A világos bútorszövetek elszíneződhetnek idegen festékanyagok, pl. sötét farmeranyagok hatására. Ez egyértelműen a ruhaszövet hibájának róható fel és nem a bútorszövet minőségének.

    A bútorszövetek helyes ápolása

    Mint az összes mindennap használatos anyag, a bútorszövet is rendszeres ápolást igényel, hiszen állandó pornak és koszolódásnak van kitéve. A mindennapos használattal járó szennyeződéseket (házi por, morzsa, szöszök, stb.) rendszeres porszívózással (kis szívóerejű kárpitfejjel) és azt követően egy puha kefével (ruhakefe) simítási irányban történő átkeféléssel lehet eltüntetni. Ezen kívül, időnként töröljék át a szövetet egy nedves – nem túl vizes – ruhával, mivel gyakran túl alacsony a helyiség levegőjének páratartalma, különösen központi fűtés esetén. A nedvesség segít megőrizni a szálak rugalmasságát, így pozitív hatással van az anyag élettartamára.

     

    Tisztítás és folteltávolítás

    Folttisztítás

    Általános érvényű, hogy a szennyeződéseket a lehető leghamarabb el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a szennyeződés beivódását a szövetbe. Tisztítás csak rendkívüli szennyeződések, pl. kiöntött italok, ételek, vér, stb., esetén szükséges és azt mindig bízzák szakemberekre. Amennyiben mégis megpróbálkoznak a tisztítással, vegyék figyelembe az alábbiakat: A nagyobb darabokat, pl. ételmaradékokat, távolítsák el egy kanállal vagy egy kés fokával. A beszáradt foltokat soha ne próbálják meg körömmel lekaparni, mert megsérthetik a szövet szálait. A folyadékokat egy nedvszívó anyaggal távolítsák el. Csak itassák le a folyadékot, ne dörzsöljék a szövetet. Ezt követően a tisztítást langyos vízzel (30°C) és pH-semleges samponnal vagy finom mosószerrel végezzék el. Soha ne használjanak háztartási tisztítószert, mert azok savat tartalmaznak és megtámadhatják az anyag szálait.

    Fontos!

    Ha tisztítószert használnak, azt soha nem szabad egyből a foltra tenni. Először nedvesítsenek be egy tiszta, puha kendőt a tisztítószerrel ill. folteltávolító szerrel, majd ellenőrizzék a szövet színtartósságát a bútornak egy nem látható részén.A folteltávolítást követően mindig töröljék át nedvesen a teljes felületet – varrattól varratig -, hogy elkerüljék a száradási foltok kialakulását. Ezt követően itassák fel a felhordott tisztítószert egy száraz kendővel. Mielőtt ismét használatba vennék a kitisztított bútordarabot, annak teljesen meg kell száradnia. A száradást követően ki lehet porszívózni a flórt, és egy puha kefével ismét át lehet kefélni.

    Tisztítási javaslat vízben oldható foltok esetére

    A – Utókezelés hideg vízzel, esetleg sampon és víz keverékével. Soha ne használjanak forró vizet, mert a fehérje kicsapódhat.
    B – Sampon és langyos víz keverékével kezelni. Ha ezzel nem tűnnek el a foltok, akkor a száradást követően az érintett helyeket kezelni lehet mosóbenzinnel vagy folteltávolító szerrel.
    C – Ne hagyják beszáradni! Azonnal kezeljék sampon és langyos víz keverékével.

    Tisztítási javaslat vízben nem oldható foltok esetére

    D – Oldószerekkel, mint mosóbenzin, spiritusz vagy kereskedelmi forgalomban kapható folteltávolító szerrel kezelni.
    E – Ne használjanak vasalót! Amennyire lehet, tördeljék darabokra és óvatosan emeljék le.
    F – Kérjenek tanácsot szakembertől.
    G – Nedvesítsenek be egy fehér kendőt citromsavas oldattal (1csapott evőkanál 100 ml hideg vízhez) és szedjék fel a foltot a szélétől a közepe felé haladva.

    Folttáblázat

     

    Velúr

    Síkszövet

    Mikroszálas

    Sör

    C

    C

    C

    Vaj

    D

    D

    D

    Vér (beszáradt)

    G

    G

    G

    Vér

    A

    A

    A

    Fehérje/tojássárgája

    A

    A

    A

    Hányás

    B

    B

    B

    Festék (emulzió)

    D

    D

    D

    Festék (olaj)

    D

    D

    D

    Zsír

    D

    D

    D

    Filctoll

    D

    D

    D

    Italok/gyümölcslé

    C

    C

    C

    Kakaó/tej

    B

    B

    B

    Kávé tejjel

    B

    B

    B

    Rágógumi

    F

    F

    F

    Szén

    D

    D

    D

    Széklet/vizelet

    A

    A

    A

    Golyóstoll

    B

    B

    B

    Rúzs

    B

    B

    B

    Körömlakk

    D

    D

    D

    Parfüm

    B

    B

    B

    Rozsda

    G

    G

    G

    Korom

    B

    B

    B

    Cipőpaszta

    B

    B

    B

    Salátaöntet

    B

    B

    B

    Ételek

    B

    B

    B

    Rövid italok

    C

    C

    C

    Tea

    C

    C

    C

    Tinta

    B

    B

    B

    Viasz

    E

    E

    E

    Bor

    B/C

    B/C

    B/C

     

    Bőrökre vonatkozó információk

    A bőrhuzatok nem csak hosszú élettartamot, hanem szépséget és eleganciát is garantálnak. Egy kárpitozott garnitúrához mérettől függően- öt-hét állati bőrt dolgozunk fel.

    Természetes jellegzetességek és tulajdonságok

    Egy állati bőr szinte minden esetben számos természetes jellegzetességgel bír. Ezek különböző sérülésekből, rovarcsípésekből stb. eredhetnek. A begyógyult kisebb sebek, néhány kullancscsípés vagy kisebb érdes felületek nem számítanak hibának, sokkal inkább a bőr egyedülállóságát tanúsítják, a valódiság bizonyítékaként szolgálnak.

    A marhabőr az emberi bőrhöz hasonlóan, eltérő területeken különböző alkatú. Ennél fogva a bőr szín- és struktúrális különbségei természetes jelenségek. Az itt bemutatott jellegzetességek kiemelik a bőr valódiságát: A bőr egy rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező természetes termék. Kellemes tapintású, puha, meleg, ám mégis strapabíró és lélegzik. Minden egyes állatbőr egy a természet által alkotott egyedi darab.

    Megjegyzés: Fontos, hogy védjék a bőrt a közvetlen napsugárzástól, mivel számos bőrfajta, különösen a természetes formában hagyottak kifakulnak erős napsugárzás hatására.

    A bőr legnagyobb ellensége a por és a száraz levegő. A hőforrásoktól, a fűtőtestektől tartsanak legalább 30 cm távolságot, mert a túl meleg levegő kiszárítja, porózussá és töredezetté teszi a bőrt! Fűtési szezonban használjanak párásító készüléket!

    A bőrök besorolása minőségi osztályokba

    A cserzési folyamat után szétválogatják a bőröket minőségi osztály ill. további feldolgozási eljárás szerint.

    Anilin bőr, természetesen hagyott bőr – Tulajdonságok: Puha, előkelő, simulékony, lélegző, gyorsan felveszi a test hőmérsékletét, legmagasabb minőség. Ápolás: Rendszeres ápolást igényel (körülbelül évente kétszer).

    Félig anilin bőr, kissé pigmentált bőr – Tulajdonságok: Kevésbé lélegzik, mint a természetesen hagyott bőr, alkalmazkodik a test- és a helyiség hőmérsékletéhez. Ápolás: Viszonylag könnyű ápolni (körülbelül évente egyszer-kétszer).

    Nubuk / velúr bőr – Tulajdonságok: Puha, meleg, simulékony, gyorsan felveszi a test hőmérsékletét. Ápolás: Rendszeres ápolást igényel (körülbelül évente kétszer-háromszor).

    Pigmentált bőr, bevonattal ellátott hasított bőr – Tulajdonságok: Kevésbé lélegzik, lassabban melegszik fel, kevésbé simulékony és puha, „hűvösnek” hat. Ápolás: Könnyű ápolni (nedves ruhával letörölni), évente egyszer.

    Hasított velúr – Tulajdonságok: Alig lélegzik (bevonattal ellátott bőr), legalacsonyabb minőség. Ápolás: Nehéz ápolni.

    Bőrápolás

    Alapvetően minden bőrt rendszeresen ápolni és tisztítani kell, hogy puha maradjon és hosszú élettartamú legyen. Külön lehet kapni sima bőrhöz és nubukhoz ápoló készleteket. Javasoljuk, hogy ezt már a bőrgarnitúra megvásárlásakor szerezzék be.

    A por kiszárítja a bőrt, ezért hetente egyszer porszívózzák le a legalacsonyabb szívófokozaton egy puha kárpittisztító fejjel vagy töröljék le egy puha, nedves kendővel ill. egy sztatikusan feltöltött mikroszálas kendővel, hogy a bőr minden pórusából eltávolítsák a port. A rendszeres portalanítás mellett tartsák be az ápolási útmutató utasításait is.

    A kárpitozott bútorok funkciói

    Lehajtható karfaA többfunkciójú kanapék, relax heverők, pihenő vagy TV-néző fotelek, állítható karfájú vagy állítható magasságú nyakpárnákkal rendelkező kanapék komplikált állító mechanizmussal rendelkező vasalatokat igényelnek. Ahhoz, hogy az adott mechanizmus tartósan jól működjön, nagyon fontos a gondos bánásmód, különösen az egyes vasalatok helyes kezelése.A kanapék és heverők esetében a kihúzható részt lehetőleg középen – vagy a bal és jobb oldalon egyszerre – fogják meg és mozgassák. A relax fotelek kihajtható lábtartóit éppúgy nem lehet ülésre használni, mint az állítható, lehajtható karfákat vagy fejtámlákat. Ezek szokásos terhelhetősége 20, maximum 40 kg. Kétszemélyes ágy funkció

    Mivel egy többcélú bútor rendszeres mozgatásoknak van kitéve, a vasalatok csuklóit időnként meg kell tisztítani és ilyenkor ellenőrizni kell a vasalatok csavarjainak rögzítettségét, adott esetben meg kell húzni azokat. Ezen egyszerű alapszabályok betartása mellett olyan többfunkciójú bútor birtokosa lesz, amely sokáig megfelel az elvárásoknak.