Amit az ADA ülőgarnitúrákkal kapcsolatban tudni érdemes

Tartalom

Az ADA kárpitozott bútorok tulajdonságai és felépítése

Mivel az ADA kárpitozott bútorok kizárólag kézi munkával készülnek, minden egyes bútordarab egyedi, prémium minőségű. Minden modellnél elsődleges szempont, hogy szép, jól kidolgozott, stabil és biztonságos legyen.

Az üléskényelem és a hosszú élettartam szempontjából döntő fontosságú a kárpitozott bútor megfelelő felépítése.

Az  ADA ülőbútorok egyes szerkezeti elemeiről, a felhasznált anyagokról, a bútorok ápolásáról, tisztításáról az alábbiakban nyújtunk tájékoztatást.
Ada kárpitozott bútorok gyártása

Vázszerkezet

Az összes felhasznált tömörfa osztrák erdőkből származik, az ADA saját fűrészüzemében vágják fel és 800 m-rel a tengerszint felett kb. 9 hónapon át szabad levegőn tárolják, majd a feldolgozás előtt szárító kamrákban készre szárítják.

A nagy felületű részeket – modelltől függően – forgácslapokból, OSB lapokból vagy furnérlemezből készítik, amelyek megfelelnek az érvényes európai szabványoknak.

A keresztösszekötők tömör fenyőből készülnek, az összes tartóelem tömör bükkből. A nagy felületű elemek és a keresztösszekötők között kemény farostlemezt vagy kemény kartont alkalmaznak takaróelemként.

A kárpit felépítése

A kárpit felépítése

  1. Szövet, textilbőr vagy bőr huzat
  2. Szivacsos karfa
  3. Ülés- és támlakárpit, nem szőtt (vlies) kárpitanyag
  4. Poliéter hab, hideghab vagy rugóbetétes ülőfelület
  5. Háttámla poliéter szivaccsal
  6. Kárpittartó hevederek
  7. Hullámrugók speciális nemesített rugóacélból
  8. Váz: tartóelemek tömör bükkből
  9. Tömör fa, alumínium, króm vagy festett fémlábak

Ülőfelületek alátámasztó rugózata

Ülőfelületek alátámasztó rugózataAz ADÁ-nál ülés alátámasztó rugózatként lapos vagy kerek acél hullámrugókat (úgynevezett Nosag rugókat) alkalmaznak. A rugófajta megjelölése a rugó alakjára vonatkozik, amikor az nem feszített állapotban van. Ritkábban alkalmazzák Kerek rugóLapos rugóa hevederes alátámasztó rugózatot. Ez rugalmas kárpithevederekből áll, amelyeket egy ülőkeretre feszítenek.

Háttámlák alátámasztó rugózata

Háttámlák alátámasztó rugózataAz ADA ülőbútoroknál a háttámlák alátámasztó rugózataként elsősorban rugalmas kárpithevedereket alkalmaznak. Bizonyos modelleknél speciális alátámasztó rugózatot használnak, amely keményrost sávokkal erősített kiváló minőségű poliéter habból készül.

MagkárpitPoliéter hab - Hideghab

Egy kárpitozott bútor ülés, karfa és háttámla részének magkárpitja nagyrészt poliéter habból vagy hideghabból készül.

Finomkárpit

FinomkárpitAz ADÁ-nál finomkárpitként kizárólag poliészter szálakból készült, termikusan erősített nem szőtt (vlies) fátyolanyagot alkalmaznak.

Habok

Poliéter hab

A természet megmutatta számunkra az utat: alakstabilitás a lehető legkisebb tömeg mellett a méhsejt-szerkezet révén. A poliéter hab (»poliuretán lágyhab« PUR) garantálja a teherbírást, a kis tömeget, ezen kívül rugalmas és légáteresztő A számítógéppel vezérelt gyártási eljárás alakitja ki a poliéter hab kívánt tulajdonságait: a tömeg és a keménységi fok egyaránt fokozatmentesen szabályozható.

Poliuretán hideghab

A hideghab eredetileg formában készült habként lett kifejlesztve. A megtévesztő „hideghab” elnevezés úgy alakult ki, hogy a 70-es években a formában készült habokat kizárólag fűtött formákban készítették és az új „hideghab” esetében erre nem volt szükség. A gyártási eljárás megegyezik a poliéter habéval csak az anyag receptjében különbözik attól. A hideghab nemzetközi megnevezése HR-hab (high resilient = nagy mértékben rugalmas). A hideghab és a poliéter hab között az a legnagyobb különbség, hogy a hideghabnak nagyobb szabálytalan pórusai vannak, ezek gondoskodnak a jobb levegőkeringésről, valamint hogy a hideghabnak nagyobb a pontrugalmassága, mint a poliéter habnak.

Tulajdonságok

TérfogatsúlyTérfogatsúly: Gyakori az a téves feltételezés, hogy a keményebb habnak nagyobb a térfogatsúlya is. Ez a feltételezés hibás. Lehetséges nagyobb térfogatsúlynál lágyan és alacsonyabb térfogatsúlynál keményen habosítani is. Ez kizárólag az eljáráson múlik. Nagyobb térfogatsúly esetében egyszerűen csak vastagabbak az egyes sejtek falai, mint az alacsonyabb térfogatsúlynál. Minél nagyobb a térfogatsúly, annál hosszabb a hab élettartama.
Tömörítési keménység:Egy hab keménységét tömörítési keménységnek nevezzük és Kpa (Kilopascal) mértékegységben adjuk meg. Ez 0,01 bar-nak (= kb. 100 Kg/m2) felel meg, olyan nyomófej benyomódási mélységének, amely ezzel az erővel hat a habra.