Bőrökre vonatkozó információk

A bőrhuzatok nem csak hosszú élettartamot, hanem szépséget és eleganciát is garantálnak. Egy kárpitozott garnitúrához mérettől függően- öt-hét állati bőrt dolgozunk fel.

Természetes jellegzetességek és tulajdonságok

Egy állati bőr szinte minden esetben számos természetes jellegzetességgel bír. Ezek különböző sérülésekből, rovarcsípésekből stb. eredhetnek. A begyógyult kisebb sebek, néhány kullancscsípés vagy kisebb érdes felületek nem számítanak hibának, sokkal inkább a bőr egyedülállóságát tanúsítják, a valódiság bizonyítékaként szolgálnak.

A marhabőr az emberi bőrhöz hasonlóan, eltérő területeken különböző alkatú. Ennél fogva a bőr szín- és struktúrális különbségei természetes jelenségek. Az itt bemutatott jellegzetességek kiemelik a bőr valódiságát: A bőr egy rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező természetes termék. Kellemes tapintású, puha, meleg, ám mégis strapabíró és lélegzik. Minden egyes állatbőr egy a természet által alkotott egyedi darab.

Megjegyzés: Fontos, hogy védjék a bőrt a közvetlen napsugárzástól, mivel számos bőrfajta, különösen a természetes formában hagyottak kifakulnak erős napsugárzás hatására.

A bőr legnagyobb ellensége a por és a száraz levegő. A hőforrásoktól, a fűtőtestektől tartsanak legalább 30 cm távolságot, mert a túl meleg levegő kiszárítja, porózussá és töredezetté teszi a bőrt! Fűtési szezonban használjanak párásító készüléket!

A bőrök besorolása minőségi osztályokba

A cserzési folyamat után szétválogatják a bőröket minőségi osztály ill. további feldolgozási eljárás szerint.

Anilin bőr, természetesen hagyott bőr – Tulajdonságok: Puha, előkelő, simulékony, lélegző, gyorsan felveszi a test hőmérsékletét, legmagasabb minőség. Ápolás: Rendszeres ápolást igényel (körülbelül évente kétszer).

Félig anilin bőr, kissé pigmentált bőr – Tulajdonságok: Kevésbé lélegzik, mint a természetesen hagyott bőr, alkalmazkodik a test- és a helyiség hőmérsékletéhez. Ápolás: Viszonylag könnyű ápolni (körülbelül évente egyszer-kétszer).

Nubuk / velúr bőr – Tulajdonságok: Puha, meleg, simulékony, gyorsan felveszi a test hőmérsékletét. Ápolás: Rendszeres ápolást igényel (körülbelül évente kétszer-háromszor).

Pigmentált bőr, bevonattal ellátott hasított bőr – Tulajdonságok: Kevésbé lélegzik, lassabban melegszik fel, kevésbé simulékony és puha, „hűvösnek” hat. Ápolás: Könnyű ápolni (nedves ruhával letörölni), évente egyszer.

Hasított velúr – Tulajdonságok: Alig lélegzik (bevonattal ellátott bőr), legalacsonyabb minőség. Ápolás: Nehéz ápolni.

Bőrápolás

Alapvetően minden bőrt rendszeresen ápolni és tisztítani kell, hogy puha maradjon és hosszú élettartamú legyen. Külön lehet kapni sima bőrhöz és nubukhoz ápoló készleteket. Javasoljuk, hogy ezt már a bőrgarnitúra megvásárlásakor szerezzék be.

A por kiszárítja a bőrt, ezért hetente egyszer porszívózzák le a legalacsonyabb szívófokozaton egy puha kárpittisztító fejjel vagy töröljék le egy puha, nedves kendővel ill. egy sztatikusan feltöltött mikroszálas kendővel, hogy a bőr minden pórusából eltávolítsák a port. A rendszeres portalanítás mellett tartsák be az ápolási útmutató utasításait is.