Bútorszövetekre vonatkozó információk, ápolás

A bútorszövetek gyártásához napjainkban kizárólag olyan anyagokat használnak fel, amelyek a lehető legkisebb mennyiségű káros anyagot tartalmazzák, így nem ártalmasak az egészségre. Ennek ellenére egyik anyag esetében sem zárhatók ki teljes bizonyossággal az allergiás reakciók.

Egy bútorszövet árából nem feltétlenül lehet következtetni annak teherbírására és hosszú élettartamára, hanem inkább olyan minőségi kritériumokat fejez ki, mint pl. a felhasznált anyagok exkluzivitása és eleganciája, vagy a nyomási ill. szövési eljárás különlegessége.
A kárpitozott bútorokat évente átlagosan 1.250 órát használjuk. Ez idő alatt a huzatoknak (úgy a szöveteknek, mint a bőröknek) nagy súlyterheléseket, dörzsölő hatásokat és más külső hatásokat, úgy mint fény, hő, por és szennyeződés kell kibírniuk, mindezt lehetőleg anélkül, hogy kopottnak, elhasználtnak tűnne a bútor.

Elektrosztatikus feltöltődés

A bútorszövetek és egyéb túlnyomórészt szintetikus anyagok rendelkeznek egy természetes vezetőképességgel. A bútorszövetek túl száraz szobalevegő és a ruházattal történő súrlódás együttes hatására elektrosztatikusan feltöltődhetnek.

A túl hosszú fűtési időszakok a huzat „kiszáradásához” vezethetnek. Ilyenkor növelni kell a helyiség páratartalmát pl. cserepes növényekkel, párásító készülékekkel vagy be kell fújni a bútort antisztatizáló spray-vel. (Ügyeljenek arra, hogy ezt a spray-t először egy nem látható részen próbálják ki és ellenőrizzék, hogy nem árt-e az anyagnak.)

Nem színtartó textilek

A világos bútorszövetek elszíneződhetnek idegen festékanyagok, pl. sötét farmeranyagok hatására. Ez egyértelműen a ruhaszövet hibájának róható fel és nem a bútorszövet minőségének.

A bútorszövetek helyes ápolása

Mint az összes mindennap használatos anyag, a bútorszövet is rendszeres ápolást igényel, hiszen állandó pornak és koszolódásnak van kitéve. A mindennapos használattal járó szennyeződéseket (házi por, morzsa, szöszök, stb.) rendszeres porszívózással (kis szívóerejű kárpitfejjel) és azt követően egy puha kefével (ruhakefe) simítási irányban történő átkeféléssel lehet eltüntetni. Ezen kívül, időnként töröljék át a szövetet egy nedves – nem túl vizes – ruhával, mivel gyakran túl alacsony a helyiség levegőjének páratartalma, különösen központi fűtés esetén. A nedvesség segít megőrizni a szálak rugalmasságát, így pozitív hatással van az anyag élettartamára.