Különböző üléskeménységek, üléslejtés, kárpitozás

Az ülőgarnitúra szerkezetéből adódó különböző üléskeménységek

Műszaki okokból előfordulhat, hogy egy ülőgarnitúrán belül az egyes elemek alátámasztó rugózata egymástól eltérő. Ekkor szerkezetből adódó különböző üléskeménységekről beszélünk.

Íves ülőgarnitúra alátámasztó rugózataAz ülőgarnitúra alapváltozatban acél hullámrugókkal készül. Bizonyos típuselemeknél, pl. az íves elemeknél, a szerkezetből adódóan hevederekre kell cserélni a rugókat. A Nosag alátámasztó rugózattal rendelkező elemek üléskeménysége eltér a hevederes alátámasztó rugózattal rendelkező elemekétől. Kétszemélyes ágy alátámasztó rugózata

Az ülőgarnitúra tartalmaz egy kétszemélyes ágyat. Az összes elem Nosag alátámasztó rugózattal rendelkezik. A speciális funkciója miatt a kétszemélyes ágy üléskeretének más az ülésmélysége, mint a többi elemnek. Ebből adódóan a kétszemélyes ágy keményebb, hiszen az alátámasztó rugózatnál rövidebb a rugóút és nem ugyanakkora a habvastagság.

Az ülőgarnitúráknál kialakított üléslejtés

ÜléslejtésA sokkal kényelmesebb üléskomfort érdekében az ülőgarnitúrák ülőfelületén üléslejtést alakítanak ki. Ez többek között azt is jelenti, hogy speciálisan az első szegélynél egy úgynevezett domborulat keletkezik. Az ülés lejtése nem gyártási hiba, hanem a modell sajátossága, a garnitúra ellenőrzött széria-tulajdonsága.

Feszes és laza kárpitozás

Megkülönböztetünk feszes és laza kárpitozást. A feszes kárpitozás az egyenes megjelenési képről ismerhető fel, ahol az ülés domborúnak látszik. A legtöbb esetben az ülés rugóbetétes és igen kemény. Az ülés teljesen másképp esik rajta, mint egy laza kárpitozású bútoron, hiszen nem süppedünk bele a kárpitba, hanem stabilan ülünk rajta. A leggyakoribb kárpitozási mód a laza kárpitozás, amely a puhaságáról és simulékonyságáról ismerhető fel. Itt egy olyan kárpitozásról beszélünk, amely alkalmazkodik a testhez. A bútorszövet és a finom kárpit (nem szőtt fátyolréteg vlies) nincs teljes hosszában összeragasztva a kárpitozással, hanem lazán rá van fektetve és csak a külső széleinél van rögzítve. Ezáltal egy lazán felfekvő, lebegő felület érhető el. Ennek a kárpitozási módnak a döntő előnye abban áll, hogy az ülőfelületeket egyenesen, azaz domború rész nélkül lehet kialakítani. Ezáltal korlátlan számú forma alakítható ki.