Tisztítás és folteltávolítás

Folttisztítás

Általános érvényű, hogy a szennyeződéseket a lehető leghamarabb el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a szennyeződés beivódását a szövetbe. Tisztítás csak rendkívüli szennyeződések, pl. kiöntött italok, ételek, vér, stb., esetén szükséges és azt mindig bízzák szakemberekre. Amennyiben mégis megpróbálkoznak a tisztítással, vegyék figyelembe az alábbiakat: A nagyobb darabokat, pl. ételmaradékokat, távolítsák el egy kanállal vagy egy kés fokával. A beszáradt foltokat soha ne próbálják meg körömmel lekaparni, mert megsérthetik a szövet szálait. A folyadékokat egy nedvszívó anyaggal távolítsák el. Csak itassák le a folyadékot, ne dörzsöljék a szövetet. Ezt követően a tisztítást langyos vízzel (30°C) és pH-semleges samponnal vagy finom mosószerrel végezzék el. Soha ne használjanak háztartási tisztítószert, mert azok savat tartalmaznak és megtámadhatják az anyag szálait.

Fontos!

Ha tisztítószert használnak, azt soha nem szabad egyből a foltra tenni. Először nedvesítsenek be egy tiszta, puha kendőt a tisztítószerrel ill. folteltávolító szerrel, majd ellenőrizzék a szövet színtartósságát a bútornak egy nem látható részén.A folteltávolítást követően mindig töröljék át nedvesen a teljes felületet – varrattól varratig -, hogy elkerüljék a száradási foltok kialakulását. Ezt követően itassák fel a felhordott tisztítószert egy száraz kendővel. Mielőtt ismét használatba vennék a kitisztított bútordarabot, annak teljesen meg kell száradnia. A száradást követően ki lehet porszívózni a flórt, és egy puha kefével ismét át lehet kefélni.

Tisztítási javaslat vízben oldható foltok esetére

A – Utókezelés hideg vízzel, esetleg sampon és víz keverékével. Soha ne használjanak forró vizet, mert a fehérje kicsapódhat.
B – Sampon és langyos víz keverékével kezelni. Ha ezzel nem tűnnek el a foltok, akkor a száradást követően az érintett helyeket kezelni lehet mosóbenzinnel vagy folteltávolító szerrel.
C – Ne hagyják beszáradni! Azonnal kezeljék sampon és langyos víz keverékével.

Tisztítási javaslat vízben nem oldható foltok esetére

D – Oldószerekkel, mint mosóbenzin, spiritusz vagy kereskedelmi forgalomban kapható folteltávolító szerrel kezelni.
E – Ne használjanak vasalót! Amennyire lehet, tördeljék darabokra és óvatosan emeljék le.
F – Kérjenek tanácsot szakembertől.
G – Nedvesítsenek be egy fehér kendőt citromsavas oldattal (1csapott evőkanál 100 ml hideg vízhez) és szedjék fel a foltot a szélétől a közepe felé haladva.

Folttáblázat

Velúr

Síkszövet

Mikroszálas

Sör

C

C

C

Vaj

D

D

D

Vér (beszáradt)

G

G

G

Vér

A

A

A

Fehérje/tojássárgája

A

A

A

Hányás

B

B

B

Festék (emulzió)

D

D

D

Festék (olaj)

D

D

D

Zsír

D

D

D

Filctoll

D

D

D

Italok/gyümölcslé

C

C

C

Kakaó/tej

B

B

B

Kávé tejjel

B

B

B

Rágógumi

F

F

F

Szén

D

D

D

Széklet/vizelet

A

A

A

Golyóstoll

B

B

B

Rúzs

B

B

B

Körömlakk

D

D

D

Parfüm

B

B

B

Rozsda

G

G

G

Korom

B

B

B

Cipőpaszta

B

B

B

Salátaöntet

B

B

B

Ételek

B

B

B

Rövid italok

C

C

C

Tea

C

C

C

Tinta

B

B

B

Viasz

E

E

E

Bor

B/C

B/C

B/C