Ülőgarnitúra 3+1+1

A 3-1-1 ülőgarnitúra egy 3 személyes kanapéból áll fotellel kiegészítve. A háromszemélyes kanapé több modell esetében ágy funkcióval is rendelhető.  A fotelek a kanapéval szemben, vagy arra merőlegesen is elhelyezhetők. A 3-1-1 összeállítás előnye, hogy a fotelek bármikor szabadon mozgathatók, így a szoba berendezése könnyen alakítható. Az alábbi ülőgarnitúráknál mindegyik típusból rendelhető 3-1-1 összeállítás, még ha a fotókon nem is az jelenik meg.

Mi jellemez egy 3-1-1 elosztású garnitúrát?

A 3-1-1 ülőgarnitúra különböző ülőbútorok kombinációja, mely a következő elemekből áll:

3 személyes kanapé, amely kényelmes ülőhelyet kínál három személy részére, de az ülőfelülete gyakran csak két részre osztott, az elegánsabb hatás elérése érdekében. Természetesen nagyobb méret esetén léteznek három részre osztott kivitelű változatok is.

2 db kényelmes fotel vagy esetleg az egyik fotel helyett puff, ha kevesebb a hely a nappaliban. A puff igény esetén lábtartóként, kiegészítő ülőhelyként vagy akár asztalként is használható.

Az elemek ennél az ülőgarnitúra összeállítási kombinációnál általában azonos formavilággal rendelkeznek, azonos típusba tartoznak, így tökéletes összhangban vannak egymással. A 3-1-1 összeállítás már nagyon régóta kedvelt forma, bár az utóbbi időben kissé háttérbe szorult a többi elrendezési móddal, pl. az L alakú kanapéval és U alakú ülőgarnitúrával szemben. Sok előnyös tulajdonsága közül talán a legfontosabb, a könnyű variálhatóság, a nappali használatukkal gyorsan átrendezhető.

20-30 éve a klasszikus vonalvezetésű, magas háttámlás, kis ülésmélységű 3-1-1 ülőgarnitúra típusok voltak divatban. Idővel a háttámlák alacsonyabbak, az ülőfelületek mélyebbek lettek. A légies hatás megmarad és a komfortról sem kell lemondanunk, ha az alacsony háttámlákhoz állítható magasságú nyaktámaszokat rendelünk.

Hova jó választás egy ilyen 3 részes ülőgarnitúra? Mik az előnyei?

Tökéletes választás elegáns nappalikba, ha gyakran fogadunk vendégeket. Sok ülőfelületet biztosítanak, hiszen 5 ember kényelmesen helyet foglalhat rajtuk. Ideális családi, baráti beszélgetésekhez, hiszen a társaság tagjai csevegés közben jól látják egymást, mert nem egymás mellett foglalnak helyet. A fotelek igény szerint könnyen mozgathatók, áthelyezhetők. Ezzel a nappali gyorsan átalakítható, ha táncparkettet szeretnénk varázsolni egy fergeteges bulihoz, vagy csak a karácsonyfának keresünk ideális helyet. Ha gyakran filmezünk a nappaliban, akkor az elrendezés tervezésénél ügyeljünk rá, hogy a 3 személyes kanapé a tévével szemben kapjon helyet.

Nagy előnye még, hogy ennél az összeállításnál 4 személy tud úgy ülni, hogy kényelmesen, karfán pihentetheti a karjait.

A kanapé és a fotelek mellé tehetünk kis lerakóasztalokat is, hogy a könyvünk, italunk, laptopunk, telefonunk a kezünk ügyében legyen. A kanapé és a fotelek körül nagyon jól mutat és feldobja a szobát a zöld növény kis asztalra állítva.

Hogyan lehet variálni, kombinálni ezeket a darabokat?

Vásárlóink zöme a 3-1-1 ülőgarnitúra megvásárlásakor úgy dönt, hogy azonos modell különböző elemeit rendeli meg. Véleményünk szerint azonban nagyon jó választás lehet, ha a választott kanapé mellé 2 db különlegesebb design fotelt választunk, így még egyedibbé tehetjük az összhatást. Ennek a megoldásnak további előnye, hogy a különálló fotelek általában keskenyebb karfával készülnek, így kisebb méretűek, mint az ülőgarnitúra típus saját foteljei, így helyet is spórolunk a nappaliban.

A 3 személyes kanapé esetében karfákkal együtt legalább 200 cm-es mérettel kalkuláljunk, mert három felnőtt személy csak így tud majd kényelmesen helyet foglalni a kanapén.

Minden modellnél többféle beépíthető extra funkció áll rendelkezésünkre, ha komfortosabbá szeretnénk tenni a 3-1-1 összeállítást a nappalinkban.

Több típus esetében választhatunk mozgatható karfákat. Ha ezeket vízszintes pozícióba állítjuk a hasznos ülő/fekvőfelület növelhető, így kényelmesen elheveredhetünk a kanapén. Egyes ülésmélység állítás funkcióval rendelkező modelleknél így kényelmes fekhelyet hozhatunk létre ágy funkció beépítése nélkül is.

A dönthető, állítható magasságú nyaktámaszok is nagyon praktikusak és szinte minden ülőgarnitúra típushoz választhatók.

A fotelek elé tehetünk puffokat, kisebb lábtartókat, így még kényelmesebbé varázsolhatjuk őket. Ha nem szeretnénk bajlódni a lábtartók pakolgatásával, akkor a relax funkció beépítése lesz ideális választás számunkra, hiszen így akár egyetlen gomb benyomásával a kívánt pozícióba állítható lábtámaszunk. A relax funkció további előnye, hogy a háttámla is mozgatható kivitelben készül, és igény szerint hátra dönthető.

 

Hogyan válasszon, milyen szempontokat vegyen figyelembe egy 3-1-1 elosztású ülőgarnitúra megvásárlása előtt?

Mielőtt véglegesen döntést hoznánk és megvásárolnánk egy 3-1-1 összeállítású ülőgarnitúrát minden esetben mérjük fel gondosan a szobát. Az elemeket egyenként rajzoljuk fel, vagy egy maszkoló szalag segítségével ragasszuk fel a padlóra. Így rögtön látjuk, hogy az ülőgarnitúra elemei között és körül marad-e elegendő helyünk a szabad közlekedéshez. Arra is ügyeljünk, hogy a nyílászárók könnyen megközelíthetők maradjanak és nyitni is tudjuk őket. A bútorok és a radiátor között is hagyjunk minimálisan 20-25 cm helyet, hogy a hő szabadon távozhasson és a bútoron lévő szövet vagy bőr bevonat se károsodjon.

Ha úgy látjuk, hogy kevés lesz a hely a nappaliban a 3-1-1 ülőgarnitúra elhelyezéséhez, akkor válasszunk a 2 db helyett 1 db fotelt, vagy egy L alakú összeállítást. Az L alakú ülőgarnitúra nagy előnye, hogy viszonylag kis helyen sok funkciót (ágyat, ágyneműtartót) el tudunk rejteni benne. A méretvariációk száma minden modellünknél szinte végtelen, szívesen segítünk megtalálni az ideális típust és méretet.